Sta je op het punt om je baby flesvoeding te geven? Of krijgt jouw kleintje al de fles, maar kun je wel wat advies gebruiken? In dit blog delen we 5 tips voor het geven van flesvoeding. Zo ga je goed voorbereid van start of juist weer met frisse moed verder.
Tips voor het geven van flesvoeding zijn er genoeg, maar vaak moet je er wel zelf naar opzoek. Tijdens de zwangerschap en kraamweek krijg je meestal alleen informatie over borstvoeding. Terwijl het juist zo belangrijk en fijn is om te weten wat je moet doen als je wil overstappen naar de fles.
Tip 1: Geef als eerste standaard flesvoeding
Van standaard voeding tot hypoallergene voeding: voor iedere baby is er een geschikte variant. Maar wanneer je net start met het geven van flesvoeding, is het aanbod best overweldigend. Waar begin je mee?
Als er geen bijzonderheden zijn in de ontwikkeling van je kind, begin je meestal met standaard flesvoeding die past bij de leeftijd van je baby. Welke flesvoeding dat is, zie je terug op de verpakking:
- 0-6 maanden: voor baby’s van 0 tot 6 maanden overleg met je arts of consultatiebureau
- 6-12 maanden: opvolgmelk
- 1 jaar en ouder: peutermelk
Geitenmelk of koemelk
Of de babyvoeding geitenmelk of koemelk bevat, maakt hierbij niet uit. Beide zijn even geschikt als basis voor flesvoeding. Wel is de melk van de geit iets milder dan die van de koe. Het is één van de redenen waarom steeds meer ouders kiezen voor geitenmelk; baby’s lusten het graag!
Speciale flesvoeding
Soms zijn er redenen om te denken dat standaard flesvoeding niet bij jouw baby past. Bijvoorbeeld als het veel spuugt of niet goed groeit. Neem dan altijd eerst contact op met de huisarts of met het consultatiebureau. Zij weten precies welke speciale flesvoeding bepaalde klachten kan verminderen.
Tip 2: Geef flesvoeding naar behoefte
Op de verpakking van de flesvoeding vind je de bereidingsinstructies. Hier staat stap voor stap beschreven hoeveel water en voeding je met elkaar moet mengen. De genoemde hoeveelheid is een gemiddelde en komt daarom niet altijd overeen met de behoeften van jouw baby. Misschien is je kleintje wel super hongerig of laat het juist vaak wat voeding staan? Volg dan gerust de behoeften van je kind. Zo lang het tevreden is en goed groeit, is een beetje meer of minder helemaal oké.
Tip 3: Geef volgens een schema of op verzoek
Voor het geven van flesvoeding kan het fijn zijn om een voedingsschema te gebruiken. Veel ouders vinden dat prettig, omdat het structuur geeft en een bepaald houvast. Maar ook voeden op verzoek is heel goed mogelijk. Waar de ene baby zijn fles in één keer leeg drinkt, drinkt de ander dezelfde hoeveelheid liever in kleinere beetjes. Ieder kind is anders. Doe het daarom vooral op jullie manier; dat is vrijwel altijd de juiste.
Tip 4: Geef de fles het liefst zo
Het geven van de fles is een moment van rust en ontspanning. Geef de ruimte daarom een fijne temperatuur en/of bedenk welke kleding je draagt. Niet te warm, maar ook zeker niet te koud. Zorg er bovendien voor dat je goed zit en dat je arm voldoende ondersteuning krijgt. Hou je kleintje lekker dicht tegen je aan en zorg dat jullie elkaar aankijken. Dat versterkt jullie relatie!
- Ondersteun je arm met een (extra) kussen en leg het hoofdje in het holletje van je elleboog.
- Zorg dat je baby half zit, half ligt.
- Leg de speen op de onderlip en laat de lipjes zich eromheen krullen.
- Hou de speen gevuld met melk, zodat het geen lucht binnenkrijgt.
- Wissel van arm; fijn voor jou en goed voor je baby’s motoriek.
- Maak oogcontact met je baby en praat tegen hem of haar.
- Een boertje helpt om overtollige lucht kwijt te raken.
Tip 5: Geef flesvoeding de tijd
Van het geven van de fles verwachten we vaak dat het direct soepeltjes verloopt. Maar als jouw baby eerst borstvoeding heeft gekregen, is de fles toch echt een ander verhaal. Gun jezelf en je baby daarom de tijd om te wennen aan de flesvoeding. Oefen eerst een beetje en bouw het steeds verder uit. Je zult zien dat het vanzelf beter gaat!
Borstvoeding blijft natuurlijk de allerbeste voeding. Maar wanneer dat niet lukt kun je met een gerust hart flesvoeding geven. Vraag bij twijfels een professional om advies.