Het is buiten misschien niet direct te merken, maar toch is de lente al begonnen. Bij mij kriebelt het al een beetje om te beginnen met de grote lenteschoonmaak. Hoe slechter het weer buiten, hoe meer je er eigenlijk van kunt profiteren. Als het zonnetje schijnt kun je direct genieten van de lente, en is heel je huis al fris, inclusief een vers bosje bloemen. Alleen hoe kun je een lenteschoonmaak het beste aanpakken en wat zijn mijn tips en tricks?
Denk in hokjes
Oké, normaal gesproken is het niet goed om in hokjes te denken, maar bij het schoonmaken van je huis kun je dat beter wel doen. Deel je huis op in stukjes, doe bijvoorbeeld eerst alle kledingkasten, of eerst alleen de zolder. Denk na wat het handigste is, wat het meeste tijd kost en hoe je het in kunt delen. Zorg er ook voor dat je niets overslaat, dus misschien kun je het beste van de zolder naar de kelder werken en direct starten met het openen van alle dozen en laatjes.
Maak een planning
Ik zweer echt bij planningen. Je kunt natuurlijk niet de gehele dag schoonmaken, want je hebt vaak ook nog andere dingen aan je hoofd. Kijk naar de dagen waarop je nog voldoende tijd hebt, en plan alle lege plekjes vol met de grote lenteschoonmaak. Het kan namelijk echt veel tijd kosten om je huis op te ruimen en vervolgens schoon te maken. Je hoeft niet direct alles op één dag of in één week te doen, wellicht kun je iedere verdieping verdelen over één week.
Opruimen
Ik weet hoe moeilijk het is om dingen weg te gooien. Het liefst bewaar ik alle bonnetjes, make-up producten en parfumflesjes. Alleen soms kun je het niet allemaal bewaren, vanwege de houdbaarheid of gewoon vanwege de rommel. De belangrijkste bonnetjes stoppen wij met het hele gezin in één map, bonnetjes van kledingstukken en dergelijke bewaar ik niet langer dan een maand. Kijk goed naar de houdbaarheid van al je producten en denk na of je het echt gebruikt. Die ene parfum die je bewaart, omdat je hem cadeau hebt gekregen, maar eigenlijk niet lekker vind? Weg ermee!
Het is belangrijk om dingen meteen weg te doen. Als je twijfelt, dan denk je goed na of je het de laatste tijd nog gebruikt hebt. Heb je het langer dan een maand of dan een paar maanden niet gebruikt? Dan kun je het beter weggooien, met uitzondering van kledingstukken die seizoensgebonden zijn. Hoe meer je opruimt, hoe sneller je weer oude dingen ontdekt en plaats krijgt voor nieuwe spullen. Achteraf ben je altijd blij dat je het hebt weggegooid, ja je kunt daar echt gelukkig van worden.
Twijfelgevallen
Als je echt twijfelt over sommige dingen, omdat je het idee hebt dat je ze af en toe nog gebruikt, dan kun je een andere methode toepassen. Ik snap dat je sommige dingen niet meteen weg wilt gooien, je bent bang dat je het toch gaat missen of een maand later opnieuw koopt. Stop al je twijfelgevallen in een doos, tape de doos dicht en zet hem in een kast of op zolder. Als je iets daadwerkelijk gaat missen, dan kun je het eruit halen, maar anders gooi je de doos na een tijd (zonder erin te gluren) weg.
Schoonmaken
Ah, en als dan eindelijk alles opgeruimd is, dan kun je beginnen met schoonmaken. Op de één of andere manier kost opruimen altijd zoveel tijd, tenzij je het natuurlijk iedere week eventjes doet. Aangezien je alle kastjes en laatjes hebt uitgezocht is er wat stof tevoorschijn gekomen. Poets alles, zelfs de lastige hoekjes, en je hele huis ruikt na afloop ontzettend fris. Na het schoonmaken heb je het overleeft en kun je jezelf trakteren op een mooie bos bloemen, het is tenslotte lente.
Doe jij aan de grote lenteschoonmaak?