Als het koude, donkere seizoen eindelijk voorbij is en de zomer net voor de deur staat, willen we niets liever dan in de frisse lucht komen. Maar hoe heerlijk die zon ook lijkt – dit jaar is het gevaarlijker dan ooit. Dankzij de klimaatverandering heeft UV-straling een steeds agressiever effect op ons lichaam. Ik vertel je als zonliefhebber graag de tips voor de juiste UV-bescherming.
Hoe bescherm ik mijn ogen?
De meeste mensen onderschatten hoezeer UV-stralen onze ogen in het dagelijks leven belasten. Zonder de juiste bescherming lopen we onder andere de volgende risico’s:
- Ontsteking van het hoornvlies of conjuctiva
- Staar, vertroebeling van de lens
- Ernstige visuele beperking als gevolg van netvliesaandoeningen
Daarom is één van de tips voor de juiste UV-bescherming om in de zomer altijd een zonnebril bij de hand te hebben. Wees voorzichtig, want donkere glazen bieden geen garantie. Goedkope brillen zien er chic uit, maar medisch gezien zijn ze nutteloos. Je ogen blijven alleen veilig met een bril die 100% van de UV-stralen blokkeert. Daarom is hier van toepassing: kwaliteit in plaats van kwantiteit. Het is het beste om een klassiek model te kopen dat nooit uit de mode raakt en je tegelijkertijd effectief beschermt. Tijdloze elegantie wordt bijvoorbeeld geboden door een panto bril met ronde glazen die aan de bovenkant licht afgeplat zijn. Sterren als Grace Kelly en Johnny Depp laten zien dat deze look populair is bij elke generatie.
Wanneer je contactlenzen draagt, moet je ook hoogwaardige producten met UV-bescherming gebruiken. Je hoeft geen enorme hoeveelheid geld uit te geven. In een gespecialiseerde online shop, zoals lensplaza, vind je veel aanbiedingen van toonaangevende fabrikanten tegen lage prijzen.
Hoe bescherm ik mijn huid?
Zelfs als lichte zonnebrand na een paar dagen weer verdwijnt, kan dit grote schade veroorzaken: 90% van de huidkanker wordt veroorzaakt door overmatige UV-straling. Daarom moet je nooit vergeten om de crème aan te brengen. Of jouw huid nu licht of donker is, ultraviolet licht is altijd schadelijk. Dus we hebben allemaal zonbescherming nodig.
Alleen de vraag blijft: Welke? Van room, melk tot melk en spray – het assortiment lijkt bijna eindeloos. Het belangrijkste selectiecriterium is echter altijd de zonbeschermingsfactor. Deze waarde geeft aan hoezeer het desbetreffende product de eigen beschermingstijd van de huid verlengt. Als je na ongeveer 10 minuten rood wordt, kun je 200 minuten in de zon blijven met een zonbeschermingsfactor van 20. Naast de zonbeschermingsfactor is de vraag welk product het beste door jouw huid wordt verdragen. In principe zijn er drie soorten:
Vette huid
Als je een vette huid hebt, dan is een lichte gel beter dan een vette room of melk. Voor gezichten die snel glanzen, zijn er texturen met een matterend effect. Gekleurde crèmes kunnen ook helpen om onzuiverheden in de huid te verbergen.
Droge huid
Wie moet worstelen met jeuk en spanningen, moet aandacht besteden aan verzorgende ingrediënten zoals duindoorn of olijfolie. Als je een bijzonder gevoelige huid hebt, kun je het beste een zonnebrandcrème met parabenen en geurstoffen vermijden.
Normale huid
Als je niet te maken hebt met onzuiverheden of allergische reacties, dan kun je in principe kiezen wat je wilt. Afhankelijk van jouw voorkeur kun je een stevige crème of een lichte spray gebruiken. Als speciaal extraatje voor de oudere dames onder ons zijn er ook zonnebrandcrèmes met een anti-aging effect.
Wat voor zonnebrandcrème gebruik jij het liefst?
Bron afbeelding: © „Navistock“/ Shutterstock.