Al jaren ben ik enorm perfectionistisch, alles wil ik zo goed mogelijk doen. Niet altijd even handig, omdat het simpelweg niet altijd perfect kan en ik graag nog tijd over wil houden. Mocht je hier ook moeite mee hebben, ik help je graag met mijn persoonlijke tips tegen perfectionisme.
Tips tegen perfectionisme
Perfectionisme hoeft niet altijd een slechte eigenschap te zijn, dat is mij ook geregeld duidelijk gemaakt in sollicitatiegesprekken en gesprekken over mijn persoonlijke ontwikkeling. Dat is ook zo, alleen het moet niet te ver uit de hand lopen. Zo moet je niet uren naar een artikel staren voor je hem online zet en kun je soms beter gewoon op publiceren drukken zonder er al teveel over na te denken. Alleen dat is iets wat ik soms nog steeds lastig blijf vinden.
Als je daar net als mij last van hebt, dan zul je merken dat je vaak tijd tekort komt, niet productief genoeg werkt en dat je continu het gevoel hebt dat het beter kan. Mocht dat zo zijn, dan help ik je graag verder door middel van deze tips die mij hebben geholpen om mijn perfectionisme uit de weg te gaan.
1. Perfect bestaat niet
Als je merkt dat je continu maar door blijft gaan, dan is dit een hele goede tip. Zeg tegen jezelf dat perfect niet bestaat en je afgeleverde werk goed genoeg is, omdat je je best hebt gedaan. Mensen zijn namelijk niet perfect, maar ook het werk wat we afleveren is dat lang niet altijd. Het fijne daarvan is, dat je aan de hand daarvan juist vaak feedback ontvangt van bijvoorbeeld je werkgever, je vrienden of de leraar na het maken van een toets. Leg je daarbij neer en probeer niet teveel na afloop nog aan te passen.
Herinner je je die ene keer dat je een antwoord veranderde en jouw voorgaande antwoord juist was? Daardoor heb je geleerd om te vertrouwen op je eerste ingeving en je moet hetzelfde doen met jouw aangeleverde werk.
2. Fouten maken is oké
Iedere keer als ik feedback ontvang heb ik nog steeds de neiging om mezelf te verdedigen. Ik krijg dan namelijk het gevoel dat deze feedback tegen mij is bedoeld, terwijl het juist over mijn werk gaat. Probeer jezelf dit niet te kwalijk te nemen en probeer je gewoon te focussen op de feedback die ze geven over jouw werk. Het is namelijk oké om fouten te maken, want uiteindelijk leer je daarvan. Luister goed naar de feedback, kijk of je het er mee eens bent en pas het aan. Mocht je iets echt niet begrijpen, vraag dan om meer uitleg, zo maak je die fout in ieder geval nooit meer opnieuw.
3. Laat tijd je niet tegenhouden
Iets wat ik heel moeilijk vindt is om aan een taak te beginnen, terwijl ik nog maar een half uur de tijd heb. Ik heb dan het idee dat ik eigenlijk niet veel werk kan verzetten en het dus geen nut heeft. Misschien iets wat je niet direct koppelt aan perfectionisme, maar dat is het wel.
Als je dat gevoel namelijk los zou laten en aan de slag zou gaan, dan ben je al een halfuur verder met deze taak. Dat scheelt de volgende dag weer werk, omdat je de voorbereidingen al hebt afgerond. Maak dus een start en denk niet te lang na of je met die ene taak moet beginnen. Tel eventueel voor jezelf af van 5 naar 0 en ga zonder twijfel aan de slag met de volgende taak.
4. Soms is 80% al goed genoeg
Eén van de voordelen als perfectionist is dat de dingen die je aanlevert altijd van hele goede kwaliteit zijn. Je hebt dit compliment ongetwijfeld al meerdere keren gekregen. Iets om heel trots op te zijn, maar dat geeft ook aan dat het af en toe iets minder mag.
We weten ondertussen dat een fout maken niet erg is en als je jouw werk aan zou leveren op 80%, dan is dat voor sommige mensen alsnog perfect. Lever sommige dingen voor jouw idee dus eens aan op 80%, want dat bespaart enorm veel tijd. De reactie op jouw aangeleverde werk zou je misschien nog wel verbazen ook!
5. Snel en perfect gaan niet samen
Als je snel iets af wilt maken, dan zul je merken dat je jouw perfectionisme even aan de kant moet schuiven. Je hebt dan namelijk geen tijd om jouw werk nog drie keer na te lopen. Ga voor jezelf na of je iets snel af wilt hebben of perfect. Als je de keuze hebt gemaakt voor snel, dan heb je misschien zelfs nog tijd over om feedback te vragen aan een vriend of vriendin.
6. Vraag feedback
Aangezien we vaak zo bezig zijn met het perfect uitvoeren van een taak kunnen we daar soms te ver in gaan. Zo ronden we sommige taken uitgebreider af dan de werkgever eigenlijk voor ogen had. Vraag daarom tussendoor eens om feedback of plan bijvoorbeeld een tweewekelijkse meeting in om het werk waar je mee bezig bent te bespreken.
7. Wees blij met vooruitgang
Als je teveel bezig blijft met het perfectioneren van een opdracht, kijk dan bijvoorbeeld eens naar hoe je deze taak in het verleden hebt opgeleverd. Als je jouw eerste versie van deze opdracht bekijkt en naast de huidige versie legt, dan zie je waarschijnlijk een hele grote vooruitgang. Leg daar je focus op en wees blij met de vooruitgang die je tot nu toe al hebt geboekt.
8. Beloon jezelf
Eén van de tips tegen perfectionisme is om jezelf af en toe te belonen. Sta stil bij datgene dat wel goed is gegaan. Je artikel was bijvoorbeeld op een spelfoutje na helemaal perfect of het gaat over het algemeen gewoon erg goed. Trakteer jezelf af en toe op een lange lunchpauze, een koffie van Starbucks of gebruik één van deze andere tips om jezelf te belonen.
Dit waren mijn 8 persoonlijke tips tegen perfectionisme. Wat is de beste tip die jij ooit hebt gekregen?