Een visgraat vloer is echt een droomvloer voor mij. Ik zei net al tegen mijn vriend, dat ik dat in een toekomstig huis heel graag zou willen. Alleen hoe kun je een mooie visgraat vloer leggen? Ik geef je daarvoor graag wat tips in dit artikel.
Visgraat vloer leggen: welk materiaal?
Tegenwoordig zijn visgraat vloeren in allerlei materialen verkrijgbaar. Dit komt doordat ze heel populair zijn, maar ook doordat ieder materiaal aan andere wensen voldoet. PVC is één van de goedkoopste opties, tevens wordt het geluid hierbij goed gedempt, omdat de vloer direct op de grond wordt vastgemaakt. Er is hierbij geen speling. PVC is ook gemakkelijk schoon te maken, zelfs met een dweil.
Laminaat is daarnaast ook een hele mooie en goedkope optie. Wanneer je voor laminaat kiest in combinatie met vloerverwarming is het wel belangrijk dat je een dunne laminaatvloer kiest. Er zijn hiervoor speciale vermeldingen op de verpakking, zodat je dit gemakkelijk kunt zien. Daarnaast is laminaat heel onderhoudsvriendelijk, hoef je het maar eens in de twee weken te dweilen en blijft het gemakkelijk mooi schoon.
Parket is een stap luxer, omdat dit materiaal dikker is. Ook als je kiest voor parket moet je goed opletten dat je vloerverwarming blijft werken. Het moet de warmte natuurlijk wel goed doorlaten. Verder is parket voorzien van een speciale topcoating, zodat hij goed te onderhouden is en tientallen jaren meegaat. Dat wil je!
Vraag hulp van een expert
Een visgraat vloer is enorm lastig om te leggen, dus vraag als je er geen verstand van hebt hulp van een expert. Aangezien een vloer tientallen jaren mee kan gaan, is het belangrijk dat de vloer ook perfect ligt. Zo voorkom je dat je je gaat ergeren aan een fout!
Begin met een goede ondergrond
Iedere vloer heeft een goede ondergrond nodig. Als je geen gebruik maakt van een oude ondergrond, dan is het belangrijk dat je de gehele ondervloer eerst egaal maakt. Vul putjes op en haal uitstulpingen weg met een plamuurmes.
Vervolgens heb je in de meeste gevallen, behalve bij een PVC plakvloer, een ondervloer nodig. Het is belangrijk dat deze ondervloer warmte doorlaat in het geval van vloerverwarming en geluid dempt als er een verdieping onder zit.
Bepaal de legrichting
Voor je de visgraat vloer gaat leggen is het belangrijk dat hij 48 uur kan acclimatiseren in de omgeving. In de tussentijd kun je alvast wat voorbereidingen treffen en onder andere de legrichting bepalen. Vanaf welke wand ga je de vloer leggen en hoe wil je dat hij er uiteindelijk uit gaat zien? Op deze pagina vind je inspiratie van verschillende visgraat vloeren en de legrichting.
Bij een visgraat vloer leggen wordt er meestal vanaf het grootste lichtpunt gelegd. Op die manier oogt het ruimtelijk, maar zie je ook de lijnen minder goed lopen. Tevens is dit vaak een smallere zijde, waardoor de visgraat vloer automatisch in de lengte wordt gelegd.
Het starterspunt namaken
Vaak krijg je bij de aankoop van een visgraat vloer één starterspunt. Dit is een driehoek die je tegen de muur aanlegt. Het is handigst om dit starterspunt na te maken voor de gehele muur waar je gaat beginnen. Op die manier heb je een mooi referentiekader van hoe dit gezaagd moet worden en zijn de eerste stappen gezet.
Een hartlijn spannen
Als je geen starterpunt krijgt, dan begin je met het spannen van een hartlijn. Deze lijn loopt in de volledige lengte of breedte door de kamer op een zo gunstig mogelijk punt, waar je zowel de linker- als rechterkant van de visgraat vloer kunt leggen. Je kunt de lijn spannen met behulp van een spijker en een touw.
Je hebt aparte delen voor de linker- en rechterkant, dus hou deze goed gescheiden. Je legt eerst het rechterdeel met de punt onder het spandraad en lijmt het linkerdeel er tegenaan, zodat je een puntvorm (^) krijgt. Vervolgens sluit je hier weer een rechterdeel op aan en leg je daar op dezelfde manier het linkerdeel weer tegenaan.
Je werkt zo door tot de gehele baan ligt. Daarna kun je hier de rest aan vast gaan leggen, maar zorg ervoor dat de hartbaan stevig blijft liggen en niet verschuift. Je legt door tot je bij het gedeelte komt waar je niet verder kunt zonder te zagen. Dan haal je de hartlijn weg en ga je alle kleine stukjes zagen en leggen. Hou altijd 12 millimeter afstand tot de muur, zodat de vloer kan werken.
Afwerken met plinten
Als de gehele vloer eindelijk ligt, dan kun je ervoor kiezen om de vloer af te werken met plinten of lijsten. Dit is natuurlijk een keuze, want ze worden vaak ook tegen een staande plint aangelegd.
Insmeren met olie
Als je helemaal klaar bent kun je het hout eventueel nog behandelen met olie. Soms is de vloer hier al van voorzien, maar anders is dit een mooie manier om de vloer langer te beschermen. Op die manier blijft je vloer namelijk beschermt tegen krassen en beschadigingen.
Nu kun je gaan genieten van je prachtige vloer! Het is een werk geweest, maar dat was hoe dan ook de moeite waard. Je kunt eventueel nog een vloerkleed uitkiezen om je vloer meer sfeer mee te geven. Ik zette eerder al de leukste vloerkleden op een rijtje!
Bron foto: Photographee.eu/Shutterstock.com