In de zoektocht naar alternatieven voor energiegebruik passeert waterstof de revue. Een onschadelijke vorm van energie, dat wel eens een belangrijke vervanger van aardgas zou kunnen worden in de toekomst. Waterstof is geen energiebron, zoals de zon of de wind, maar waterstof draagt energie. Dit betekent dat het eerst (met elektriciteit) geproduceerd moet worden, voordat je er profijt van hebt en er energie van kunt gebruiken.
Elektrolyse
Zoals gezegd, waterstof als energie gebruiken kan pas zodra waterstof geproduceerd is. Je kunt het halen uit aardgas, maar dat is nou juist niet de bedoeling door de schadelijke uitstoot waar aardgas voor zorgt. Elektrolyse daarentegen is een duurzame vorm van het produceren van waterstof. Dit gebeurt door het splitsen van waterstof en zuurstof. Zonder schadelijke uitstoot, maar het kost wel veel energie om het te produceren.
Geen goedkope energie oplossing dus. Als het lukt de elektriciteit die hiervoor nodig is via bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens op te wekken, is er wel een duurzame vorm van energieverbruik bij.
Voordeel van waterstof
Elektriciteit afkomstig van zonnepanelen of windturbines is direct bruikbaar, maar niet altijd meteen op dat moment gewenst. Denk bijvoorbeeld aan winters dat de zon nauwelijks schijnt, waardoor zonnepanelen minder energie leveren, en ’s zomers, wanneer je minder warmte nodig hebt, juist veel produceren. Een voordeel van waterstof is dat je het kunt opslaan. Dit betekent dat, zodra waterstof er is, het bewaard kan worden en zo pas gebruikt kan worden als het daadwerkelijk nodig is.
Waterstof als brandstof
Vliegtuigen zijn milieubelastende voertuigen. Als waterstof zo’n veelbelovende vervanger voor aardgas kan zijn, kunnen vliegtuigen hier dan ook niet op bewegen? Er zijn al auto’s die op waterstof rijden, maar om het voor een vliegtuigmotor te gebruiken moet er nog wel wat gebeuren. Er zou bijvoorbeeld gekeken moeten worden naar de veiligheid van de vliegtuigmotor, om explosiegevaar te voorkomen. Daarnaast zijn er voor vliegen op waterstof veel grotere tanks nodig dan de tanks die nu voor vliegtuigen gebruikt worden.
Niet gratis
Er is een kans aanwezig dat waterstof een vervanger van aardgas wordt. En hoewel het een duurzame energiebron is die geen schadelijke stoffen uitstoot, kost het produceren ervan wel veel energie, en dus geld. Zaak blijft dus altijd nog om te zorgen dat je zo min mogelijk energie gebruikt.
Zorg voor een goed geïsoleerd huis dat warmte vasthoudt, dat is nog altijd de beste vorm van duurzaam met energie omgaan.