Voor- en nadelen van een e-sigaret

Voor- en nadelen van een e-sigaret

De laatste tijd is er veel ophef rondom de e-sigaret. Ik schreef al eerder over de e-sigaret als stophulp, maar vandaag zet ik alle voor- en nadelen van een e-sigaret op een rij!

De voordelen van een e-sigaret

In deze paragraaf lees je alle voordelen van een e-sigaret ten opzichte van een normale sigaret. Het elektronisch roken wordt vaak als alternatief gebruikt hiervoor om bijvoorbeeld de stap te zetten naar het stoppen met roken of te roken zonder de verslavende stof nicotine.

1. Je kunt zelf het nicotinegehalte bepalen

E-liquids zijn de vullingen van de e-sigaret. Deze zijn er in allerlei soorten; je hebt verschillende smaken, maar ook verschillende nicotinegehaltes. Zo kun je kiezen voor een gelijkwaardige hoeveelheid nicotine als in een sigaret, maar heb je ook e-liquids zonder nicotine en dus zonder de verslavende stof. Op die manier kun je gemakkelijk kiezen of je de hoeveelheid nicotine langzaam wilt afbouwen of dat je meteen kiest voor e-liquids zonder nicotine.

2. Geen gele vingers, tanden of muren

Door de teer en nicotine in sigaretten kun je last krijgen van gele vingers en tanden. Ook zorgt de nicotine in sigaretten ervoor dat witte muren langzaam veranderen in gele muren. Iets wat we zoveel mogelijk willen voorkomen natuurlijk en dat is mogelijk met een e-sigaret. Uiteraard is het resultaat met een nicotinevrije e-liquid in de e-sigaret het grootst, maar teer vind je sowieso niet terug in de elektronische sigaret.

3. Je doet het alleen als je er behoefte aan hebt

Een sigaret steek je op en rook je dan ook in één keer op. Met een e-sigaret heb je daar geen last van, want je kunt hem ook wegstoppen na één haaltje. Een grote kans dat je de e-sigaret er daardoor zelfs minder lang bij pakt dan een normale sigaret.

4. Je hebt verschillende smaken

Bij een sigaret heb je niet zoveel keuze in de smaak. Je hebt enkele sigaretten met een smaakje, maar het houdt al snel op. Met een e-sigaret heb je de keuze uit allerlei verschillende smaken, zoals cola, perzik, ijsthee en drop. Ook de oude vertrouwde tabak is één van de opties.

5. Geen geuren in huis en in kleding

De geur is misschien toch wel één van de vervelendste dingen aan een sigaret. Zeker aangezien de geur ook nog blijft hangen in huis, in kleding, in je haar en zelfs in je mond. Een e-sigaret kan best zoet of hevig ruiken, maar na het roken heb je geen last meer van deze geur. Dit komt doordat hier sprake is van damp en niet van rook.

6. De e-sigaret bevat minder schadelijke stoffen

De e-sigaret bevat tot 95% minder schadelijke stoffen, dan een normale sigaret. Hij is niet volledig vrij van schadelijke stoffen, maar zorgt er wel voor dat je lichaam er veel minder binnenkrijgt dan bij een sigaret. Hierdoor kan de gezondheid zich verbeteren en kan ook het smaak- en reukvermogen zich verbeteren.

De nadelen van een e-sigaret

Ieder voordeel heeft zijn nadeel, daarom zet ik de nadelen van een e-sigaret ook graag op een rijtje. Ze zijn de laatste tijd veel in het nieuws geweest en daardoor kan er ook rondom een aantal zaken wat opgehelderd worden.

1. Je kan last krijgen van een droge mond

Vanwege de damp wordt er geen speeksel aangemaakt in de mond, wat bij normaal roken wel gebeurd. Hierdoor kan het zijn dat je door het roken van een e-sigaret last krijgt van een droge mond. Dit zal in een later stadium waarschijnlijk afnemen.

2. Je moet hem opladen

Het is weer een apparaat die een opgeladen accu nodig heeft. Je moet dus niet vergeten om hem geregeld weer op te laden, want anders kun je de e-sigaret niet meer gebruiken. Daarnaast is het ook van belang dat je de e-sigaret af en toe schoonmaakt, doorspoelt en soms wat onderdelen vervangt.

3. Je mag de e-sigaret niet overal gebruiken

De e-sigaret valt onder de tabaks- en rookwarenwet. Dit betekent dat de e-sigaret ook niet overal gebruikt mag worden. Zo mag je niet roken in een café, restaurant, trein, bus en het vliegtuig.

4. Het kan verslavend werken

Ondanks dat het gebruikt kan worden als stophulp kan een e-sigaret net zo goed verslavend werken. Dit komt door de hoeveelheid nicotine die zich in sommige e-liquids bevindt, maar ook de geestelijke verslaving. Het wordt namelijk een gewenning om de e-sigaret er geregeld en op bepaalde momenten bij te pakken.

5. De smaak is anders

De smaak en het gevoel is niet exact hetzelfde als bij een normale sigaret. Wanneer je het normale roken gewend bent, dan kan dit even een overstap zijn. Toch kun je met e-liquids met tabaksmaak en speciale accessoires wel in de buurt komen van dezelfde smaak en hetzelfde gevoel, maar de smaak blijft wel iets minder scherp doordat er minder schadelijke stoffen inzitten. Eigenlijk iets heel positiefs!

6. Er zijn illegale e-liquids in omloop

De laatste tijd is er veel rondom de e-sigaret in het nieuws. Er lopen verschillende onderzoeken naar de schadelijke stof die gevonden is in hoogstwaarschijnlijk illegale e-liquids. Deze zijn op de zwarte markt in omloop, maar bevatten een synthetische vorm van vitamine E, dat erg schadelijk is om in te ademen door de longen. Het is dus aan te raden om e-liquids alleen aan te schaffen bij traditionele winkels en webshops.

Conclusie

Er zijn net zoveel voor- als nadelen van een e-sigaret te noemen. Alleen denk ik wanneer je op dit moment normaal rookt de voordelen zwaarder wegen. Uiteraard is het verstandig om het nieuws omtrent de e-sigaret in de gaten te houden, maar voor nu lijkt het met name te gaan om illegale e-liquids die de gevaarlijke stof vitamine E bevatten. Het is een goede manier om langzaam te stoppen met de verslavende stof nicotine en de andere schadelijke stoffen in de normale sigaret. Op die manier kun je het rustig afbouwen en hopelijk de verslaving snel de baas zijn!

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP