Je bed zou een oord van ontspanning en herbronning moeten zijn. Maar als je moeite hebt met slapen, is dat waarschijnlijk niet het geval.
Wanneer je niet goed kan slapen is dat niet alleen frustrerend, maar ook ongezond. Een goede nachtrust is van vitaal belang voor het behoud van je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Je lichaam laadt letterlijk op wanneer je zeven of meer uur kwalitatieve slaap per nacht krijgt.
Ook helpt een goede nachtrust om gifstoffen uit de hersenen te spoelen en je geest volledig tot rust te laten komen. Daardoor ben je de volgende ochtend alerter, klaar van geest en is het gemakkelijker om beslissingen te nemen.
Wanneer je kampt met slaapproblemen moet je er dus alles aan doen om deze te bestrijden.
Verschillende manieren waarop je slaap kan worden onderbroken
Naast externe invloeden zoals steeds terugkerende geluiden – van een huilende baby tot een snurkende partner – of reis gerelateerde tijdsveranderingen – bijv. jetlags die je ’s nachts wakker houden – kan slaapgebrek ook in veel andere vormen voorkomen.
Sommige mensen leiden bijvoorbeeld aan chronische slapeloosheid – een slaapstoornis waarbij je moeite hebt om in slaap te vallen en/of te blijven -. Anderen worden dan weer regelmatig wakker en zijn niet in staat om weer in slaap te vallen.
En sommigen piekeren dan weer gedurende de nacht. Ze vallen dan wel in slaap, maar het piekeren beïnvloed de kwaliteit van de slaap. Hierdoor kan het zijn dat je ‘s morgens groggy, moe en chagrijnig bent. Een gebrek aan slaap kan ook invloed hebben op je beoordelingsvermogen en je emotionele reactie op anders normale dagelijkse activiteiten.
Hoe stress je slaap kan beïnvloeden
Velen van ons hebben de neiging om onze dagelijkse stress mee naar bed te nemen en dat is precies de plek waar het niet hoort. Het is niet gemakkelijk om stress aan het eind van je dag achter te laten. Maar als je stressvolle gedachten vlak voor het slapen in je achterhoofd houdt, kan dat er zeker voor zorgen dat je geen goede nachtrust krijgt.
Het vergt misschien wat oefening, maar het is heel belangrijk om aan het eind van de dag stres verminderend gedrag te adopteren. Hoe actiever je elke avond stress uit bed trapt, hoe groter de kans dat je algehele slaapkwaliteit zal verbeteren.
Hoe relax je voor het slapengaan
Misschien ben je je er niet van bewust dat “stress mee naar bed nemen” een negatieve cyclus kan veroorzaken. Als je moeite hebt om in slaap te vallen, word je steeds onrustiger naarmate je langer wakker ligt.
Al snel associeer je je bed onbewust met een plek van ongemak, in plaats van comfort. Het belangrijkste is om elke negatieve associatie met je slaapruimte weg te nemen door gezonde gewoontes te ontwikkelen voor het slapen gaan.
Hieronder volgen enkele tips:
- Maak elke avond voor of na het eten tijd vrij om je gedachten van de afgelopen 24 uur te ordenen. Als je je volgende dag ruim voor het slapengaan uitstippelt, kan je dat “plannings-vakje” vroeg genoeg afvinken en jezelf de tijd te geven om de overgang te maken en je geest tot rust te brengen voordat je naar bed gaat.
- Sta op als je na 20 minuten nog niet slaapt – Het kan een goed idee zijn om je frustraties mee te nemen naar een andere kamer en ze daar achter te laten – letterlijk. Een korte wandeling zorgt ervoor dat je hersenen zich actief concentreren op motorische coördinatie, in plaats van op piekeren. Schrijf wat je dwarszit op een stuk papier en ga er ’s ochtends nog eens naar kijken. Je keert terug naar bed met een frisse blik in de ochtend (een goede gewoonte)- en laat je slaapkamer achter als jouw speciale plek om uit te rusten en te ontspannen.
- Ontwikkel een ritueel voor het slapengaan – Maak na het eten een wandeling om de zonsondergang te bewonderen, neem een lang bad of geniet ’s avonds van een kopje cafeïnevrije kruidenthee.
- Vermijd overprikkeling – Eet niet, werk niet en kijk niet op een scherm in bed. Een boek lezen zonder beeldscherm kan helpen, of genieten van een ontspannende afspeellijst om je geest iets te geven waarmee hij zich kan verbinden, maar waardoor hij niet wordt overprikkeld.
- Beoefen yoga of meditatie – Sluit je ogen en beoefen gedurende vijf minuten eenvoudige mindfulness, bewustzijn of geconcentreerde aandacht voor je ademhaling. Dit kan je lichaam en geest helpen ontspannen- en je naar een meer rustgevende slaap leiden.
- Als het proberen van een aantal van de bovenstaande strategieën om je stress te verminderen of te beheersen niet helpt bij je slapeloosheid, kan cognitieve gedragstherapie (of CGT-i) een goede optie zijn.
CGT-i is een gestructureerd programma dat je helpt om gedachten en gedragingen die slaapproblemen veroorzaken (of verergeren) te identificeren en te vervangen door nieuwe gewoonten en denkpatronen die een gezonde slaap bevorderen.
Ook ziekte kan de reden zijn dat je niet goed slaapt
Een gebrek aan slaap kan ook wijzen op een aantal slaapstoornissen of andere gezondheidsproblemen die moeten worden aangepakt met de juiste medische diagnose en behandeling. Als je medische aandoeningen zijn behandeld, kan je uiteindelijk je slaappatroon weer zien verbeteren.
Onderliggende medische aandoeningen die u kunnen beletten te slapen zijn onder andere:
- Chronische pijn
- Reflux
- Rusteloze benen syndroom (RLS)
- Slaapapneu (bij zowel mannen als vrouwen)
- Hormonale veranderingen veroorzaakt door de menopauze
- Narcolepsie
- Diabetes
- Nachtmerries
- Slaapwandelen
- Depressie
- Slechte matras
Voor dit laatste ben je bij Hypnia aan het juiste adres. Op onze website kan je in 6 gemakkelijke stappen nagaan welke matrassen het best bij jezelf en je slaapgewoonten past.
Maar, zoals hierboven beschreven: “De sleutel tot een betere nachtrust ligt in het herkennen van je slapeloze activiteiten, het verminderen van stress voordat je naar bed gaat en het bespreken van eventuele symptomen met je huisarts.”
Wees bewust en blijf proactief!
Wil je weten wat onze klanten van ons denken? Lees dan vlug de Hypnia reviews erop na!