Cybercrime, ook wel cybercriminaliteit genoemd, is sinds de laatste jaren een groot en groeiend probleem voor zowel individuen als bedrijven. Opleidingen, zoals HBO Criminologie, focussen zich ook steeds meer op deze digitale vorm van criminaliteit. Maar wat is cybercrime precies? Hoe kunnen we het voorkomen om onszelf en onze bedrijven tegen deze moderne vorm van criminaliteit te beschermen?
Wat is cybercrime?
Cybercrime is digitale criminaliteit met een breed scala aan illegale activiteiten die plaatsvinden op computers, telefoons en andere online apparaten. Deze misdaden variëren van relatief eenvoudige cyberaanvallen, zoals phishing (nep-mailtjes en sms’jes van bijvoorbeeld banken) en malware-infecties, tot grote en complexere misdaden, waaronder hacking, identiteitsdiefstal, en zelfs ransomware-aanvallen.
Door de groei van digitale producten in en rondom ons huis, die gebruik maken van een internetverbinding, ook wel ‘internet of things’ genoemd, zijn er steeds meer apparaten die geraakt kunnen worden door een vorm van cybercrime. Dit in combinatie met de ontwikkelingen in technologieën die criminelen kunnen gebruiken maakt van cybercrime een probleem dat continu groter wordt.
Hoe lossen experts dit probleem op?
Op dit moment wordt er steeds meer ingezet op cybercrime, maar doordat dit probleem zich continu ontwikkelt, is het een ontwikkeling die bijna niet wordt bijgehouden. Het is daarom heel belangrijk dat er meer bewustwording rondom dit probleem wordt gecreëerd, en meer wordt gedaan op het gebied van beveiliging en handhaving.
Onderwijs is hierin een goede eerste stap. Binnen opleidingen die te maken hebben met online beveiliging, veiligheid en criminologie, zoals een IT opleiding, worden al aparte modules gegeven specifiek gericht op cybercrime. Zo wordt cybersecurity als beroep een stuk toegankelijker, waardoor bijscholen niet langer nodig is.
Experts die zich bezighouden met computercriminaliteit zijn onder andere criminologen en IT’ers. Waarin criminologen zich met name bezighouden met het achterhalen van de motieven van cybercriminelen, waardoor ze zowel in een lopend onderzoek, als in het voorkomen van nieuwe misdaden een belangrijke rol spelen. Ze werken ook mee aan het beleid en de wetgeving omtrent misdaden, en helpen met voorlichting op bijvoorbeeld scholen.
De IT’ers focussen zich meer op het technische vlak, het verbeteren van de veiligheid en het aanpakken van cyberaanvallen, maar ook het achterhalen van de daders. Doordat je als IT’er overal terecht kunt, kun je zowel een bedrijf helpen met digitale veiligheid, als de politie helpen als digitale rechercheur.
Experts als deze gaan steeds meer hun krachten bundelen in teams, bijvoorbeeld bij de politie en overheid. Cybercrime is daardoor niet langer het ondergeschoven kindje, maar er wordt veel aandacht aan gegeven in campagnes, en er wordt meer geld besteedt aan onderzoek naar cybercrime en de bestrijding hiervan.
Hoe kun je cybercrime voorkomen? 8 tips
Hoewel experts goed bezig zijn met het aanpakken en het bestrijden van cybercrime, wil je er zelf ook zeker van zijn dat jou niets kan gebeuren. Hoe kun je cybercrime voorkomen, zowel thuis als op het werk? Dat doe je door deze 8 tips toe te passen.
1. Beveilig je apparaten en accounts
Het begint allemaal met de basis: zorg ervoor dat al je apparaten die gebruik maken van een internetverbinding goed beveiligd zijn. Denk aan computers, laptops, tablets, telefoons, WiFi modems, maar ook robotstofzuigers, -grasmaaiers en andere hulpmiddelen.
Gebruik sterke wachtwoorden die moeilijk te raden zijn, en overweeg het gebruik van wachtwoordbeheerders om ze veilig te bewaren. Tegenwoordig doen iOS en Android automatisch suggesties voor wachtwoorden en slaan ze deze ook op, zo kun je voor alle accounts een ander wachtwoord kiezen.
Activeer ook tweestapsverificatie (2FA) voor al je accounts, inclusief sociale media en e-mail. Dit zorgt ervoor dat je altijd een inlogcode nodig hebt bij het inloggen, die om de zoveel seconden opnieuw gegenereerd wordt door je wachtwoordbeheerder.
2. Open niet zomaar links en bestanden
De bekendste vorm van cybercrime is phishing. Hierbij ontvang je bijvoorbeeld een e-mail of een sms met een link of een bestand om te openen, van een zogenaamd bekende afzender. Wees hier heel voorzichtig mee.
Open alleen e-mails van bekende afzenders, en controleer altijd het e-mailadres of het telefoonnummer voor de zekerheid. Onthoud dat je vaak voor belangrijke zaken nog steeds een brief ontvangt, dus dat je per mail of sms niet gevraagd wordt om belangrijke gegevens.
Let ook op met links in de vorm van QR-codes. Open alleen QR-codes van bedrijven die je kent, op een logische locatie. Als je twijfelt doe je er vaak beter aan om de informatie, app of website gewoon via internet op te zoeken.
3. Installeer altijd de nieuwste updates
Lui met het updaten van je apparaten of (website)software? Updates voor besturingssystemen en software bevatten vaak belangrijke beveiligingspatches. Zorg ervoor dat je altijd de nieuwste updates installeert om beveiligingslekken te dichten en je systeem te beschermen tegen potentiële aanvallen.
4. Gebruik een VPN op openbare netwerken
Wanneer je verbinding maakt met openbare Wi-Fi-netwerken, zoals in cafés, hotels of op luchthavens, kan je gevoelige informatie worden gestolen. Een openbaar netwerk is namelijk ook openbaar voor cybercriminelen. Gebruik een Virtual Private Network (VPN) om je internetverbinding te versleutelen, en je gegevens te beschermen.
5. Beveilig en back-up je bestanden
Heb je belangrijke bestanden die je absoluut niet kwijt mag raken? Denk aan de bestanden van je bedrijf, je website, foto’s, maar ook persoonlijke administratie? Dan is het altijd slim om je bestanden te beveiligen en er een back-up van te maken.
Dit kun je onder andere doen door bestanden een wachtwoord mee te geven, en een back-up te maken op een externe harde schijf die je loskoppelt van je computer. In het geval van ransomware of gegevensverlies, heb je zo nog steeds toegang tot de belangrijkste gegevens en kunnen zij er niet met belangrijke informatie vandoor gaan.
6. Firewall en scannen op virussen en malware
Op je computer, tablet, smartphone en website kun je een virus- en malwarescanner installeren, maar ook een firewall instellen. Hoewel de meeste computers tegenwoordig zelf al een beveiliging hebben, kan het goed zijn om dit te controleren en eventueel een uitgebreidere virus- en malwarescanner te installeren. Met een goede firewall, virus- en malwarescanner voorkom je onveilige acties, zoals het downloaden van schadelijke bestanden.
7. Schakel een expert in, of wordt er één
Heb je problemen binnen je bedrijf, of wil je alle zwaktes binnen je bedrijf eens uit laten lichten door een professional? Schakel dan een cybersecurity expert in, die je binnen dit specialisme kan helpen.
Vind je cybersecurity en het tegengaan van cybercrime super interessant? Dan kun je zelf natuurlijk ook een aanvullende opleiding volgen om hier meer over te leren en andere mensen of bedrijven te helpen met jouw expertise. Opleidingen en cursussen in de richting van Criminologie en Cybersecurity kun je dan overwegen.
8. Geef deze tips door
Alles wat jij leert en hebt geleerd is ook interessant voor familie, vrienden en collega’s. Zeker binnen een bedrijf gaat het niet alleen om de beveiligingsmaatregelen binnen het bedrijf en de bedrijfssoftware, maar ook de mate waarin medewerkers zijn geïnformeerd, en zich bewustzijn van risico’s als phishing.
Door allemaal een stapje hierin bij te dragen, kunnen we cybercrime tegengaan en de online wereld een stuk veiliger maken. Help jij mee?