Matcha, een bijzonder groen drankje, dat zowel gedronken wordt als een latte, thee of zelfs ijsthee. Alleen wat is matcha en waar wordt het van gemaakt? In dit artikel vertel ik je er alles over.
Wat is matcha?
Matcha is een poeder dat gemaakt wordt van groene theeplant Camellia sinensis. Het is afkomstig uit Japan, waar de bladeren drie weken voor het plukken worden afgedekt met doeken om schaduw te vormen. Door deze schaduw worden de bladeren extra groen, waar de drankjes ook de opvallende groene kleur aan te danken hebben.
Na deze drie weken worden de bladeren geplukt, gestoomd en vervolgens gedroogd. Als ze gedroogd zijn worden de blaadjes vermalen tot de poeder die we kennen als matcha.
Bij de traditionele variant, die niet voortkomt uit de grote productie, worden ook eerst de nerven en steeltjes nog van de bladeren afgehaald alvorens ze worden gemalen. Het vermalen gebeurt dan tussen twee stenen wat een heel langzaam proces is.
Wat doet matcha met je?
Doordat de theebladeren in het productieproces volledig worden vermalen blijven er in matcha veel meer voedingsstoffen zitten, dan in thee die met enkel de theebladeren wordt getrokken. Er zitten hierdoor verschillende gezondheidsvoordelen aan matcha.
Zo is er onder andere een onderzoek gedaan met matcha in vergelijking met ander voedsel dat rijk is aan antioxidanten. Hierbij heeft matcha de grootste hoeveelheid antioxidanten per gram. Antioxidanten zijn onder andere heel goed voor je huid, want ze gaan huidveroudering tegen, maar verkleinen ook de kans op hart- en vaatziekten. En werken tevens cholesterolverlagend.
Verder staat matcha gelijk aan 10 koppen groene thee. Eerder heb ik al eens verteld dat thee gezond is en groene thee valt hier zeker onder. Het wordt aangeraden om minimaal 3 koppen thee per dag te drinken om je bloeddruk te verlagen en de kans op een beroerte te verkleinen. Met matcha zit je dus met één kop al aan de juiste hoeveelheid!
Er worden verder ook nog claims gemaakt dat matcha je een beter humeur geeft, je een energieboost geeft, je concentratie verbetert en zorgt voor calorieverbranding. Dit is echter nog niet wetenschappelijk onderzocht. Al kan het natuurlijk geen kwaad om te kijken of het voor jou deze fijne voordelen heeft.
De bereidingswijze
Hierboven zie je de traditionele bereidingswijze in een video. Je kookt eerst het water (in een waterkoker), waarna je een beetje in een kom giet. Je maakt hierin de chasen nat. Giet de kom vervolgens leeg en maak hem droog. Vervolgens schep je één of twee theelepels in een zeef en laat je dit door de zeef in de kom vallen door hier met de lepel tegen aan te wrijven.
Als het water in de waterkoker tot ongeveer 80 graden is afgekoeld giet je dit over de poeder in de kom. Dit klop je vervolgens goed met de chasen totdat de poeder is opgenomen door het water en er een schuimend geheel ontstaat met kleine bubbeltjes ontstaat. Nu is de thee klaar om gedronken te worden!
Buiten deze thee zijn er ook nog andere recepten en gezonde drankjes met matcha. Je kunt er veel kanten mee uit en door de smaak en kleur is het leuk om hiermee te experimenteren. De smaak van matcha kan verschillen van zoet, hartig tot bitter. Dit is afhankelijk van de soort en hoeveel er gebruikt wordt.