Mediteren is een goede manier om tot rust te komen en je negatieve gedachten los te laten. Het is echter iets wat veel van ons niet mee hebben gekregen tijdens onze opvoeding, terwijl het in deze wereld juist zo belangrijk is. Wanneer heb jij voor het laatst bijvoorbeeld even voor je uit gestaard, zonder ergens aan te denken of mee bezig te zijn? Dat dacht ik al! De hoogste tijd om antwoord te geven op de vraag: wat is mediteren en hoe doe je dat?
Wat is mediteren?
Bij mediteren breng je jouw aandacht naar het hier en nu. Je laat je gedachten gaan en denkt tijdens het mediteren niet na over het verleden of de toekomst. Door enkel bezig te zijn met het hier en nu, kom je volledig tot rust. Mediteren is een moment om even op pauze te drukken, alles om je heen te laten gaan en jezelf op te laden.
Wanneer je mediteert laat je dus al je gedachten gaan. Je hoort ze wel, maar je houdt je er niet mee bezig. Je oordeelt niet en je maakt je geen zorgen. Dit helpt je om ook in het dagelijks leven rustiger met je gedachten om te gaan en je minder druk te maken om wat er in je hoofd speelt.
Mediteren: hoe doe je dat?
Jammer genoeg wordt er bij mediteren vaak gedacht dat het iets zweverigs is. Hierdoor denk je misschien dat het niet voor jou is weggelegd, terwijl het juist iets is wat voor iedereen is weggelegd. Mediteren hoeft niet in een kleermakerszit met zweverige muziek, het kan zelfs gewoon liggend in bed door naar het plafond te staren. Juist daarom kan iedereen mediteren en zijn er verschillende manieren om het te doen.
1. Geleide meditatie
De handigste manier om te beginnen met mediteren is door middel van een geleide meditatie. Bij een geleide meditatie begeleidt een stem je door de meditatie. Je krijgt bijvoorbeeld verschillende tips over wat je het beste met je gedachten kunt doen, je wordt begeleid om je lichaam te ontspannen of de stem laat je bewust denken aan dingen waar je dankbaar voor bent.
Een geleide meditatie is een goede manier om je antwoord te vinden op de vraag: wat is mediteren en hoe doe je dat? Het laat je op een laagdrempelige manier zien hoe mediteren werkt. Zelf volg ik graag de geleide meditaties uit de Meditation Moments app. Je krijgt een maand gratis premium toegang als je jezelf aanmeldt voor mijn cursus!
2. Zelf een rustmoment nemen
Mediteren kent verschillende vormen. Het mooie hieraan is dat je op ieder moment van de dag kunt mediteren. Heb je behoefte aan een rustmoment? Adem dan een aantal keren diep in en uit, staar simpelweg voor je uit of houd je ogen gesloten. Alle gedachten die in je opkomen hoor je wel, maar je doet er verder niets mee. Dit is gewoon even een puur moment voor jezelf, om even tot rust te komen.
3. Focus je op een onderwerp
Merk je dat je het lastig vindt om je te concentreren en je gedachten los te laten? Het kan helpen om je juist op een bepaald onderwerp te focussen. Denk bijvoorbeeld na over de dingen waar je op dit moment dankbaar voor bent. Zo verschuif je jouw gedachten gemakkelijk naar het nu en geef je er meteen een positieve draai aan.
Je kunt je ook bijvoorbeeld focussen op affirmaties (positieve zinnen over jezelf en jouw leven) of stel jezelf vragen om meer tot jezelf te komen.
4. Visualisatie
Visualisatie is ook een vorm van mediteren. Naar mijn idee kun je het altijd het beste vergelijken met dagdromen. Je droomt bijvoorbeeld wat er in jouw ideale leven zou gebeuren, hoe jouw droomleven eruit zou zien. Een visualisatie als deze maakt het heel duidelijk wat je precies wilt in het leven en dat geeft ook motivatie en kracht om ermee aan de slag te gaan. Visualiseren kun je zowel zelf doen door na te denken over je droomleven of je kunt een geleide visualisatie doen. Geleide visualisaties vind je ook in de Meditation Moments app, waartoe je gratis een maand toegang krijgt via mijn cursus.
Tips om te beginnen met mediteren
Mediteren heeft ontzettend veel voordelen. Allereerst vermindert het stress en angst, waardoor je je veel rustiger, zachtaardiger en gelukkiger gaat voelen. Daarnaast wordt het gemakkelijker om negatieve gedachten om te draaien naar positief, maar ook om ze te laten gaan. Door al deze redenen is het super goed voor je gezondheid, alleen hoe begin je en houd je het vol?
1. Mediteer eerst een paar minuutjes
Probeer niet meteen je hele leven om te gooien en 30 minuten mediteren in je dagelijkse routine te implementeren. Het gaat echt wel even duren voor het je gaat lukken om zo lang achter elkaar stil te zitten en jezelf te concentreren.
Begin daarom eerst met korte meditaties van enkele minuten. Ik begon zelf eerst ook met meditaties van drie minuten. Het fijne hieraan is dat het ook gemakkelijker wordt om op een gegeven moment iedere dag te mediteren en het bijvoorbeeld altijd te doen voor je gaat slapen. Zo wordt het eerst een vaste routine en kun je wanneer je daaraan toe bent langer gaan mediteren.
2. Forceer het niet te erg
In het begin kan het al lastig zijn om jezelf te concentreren, laat staan mediteren zonder dat er talloze gedachten door je hoofd razen. Forceer het mediteren daarom niet te erg. Probeer gewoon naar de geleide meditatie te luisteren en maak je niet te druk als je afgeleid raakt. Je wordt er vanzelf beter in!
3. Een gewoonte leer je niet zomaar aan
Een gewoonte leer je niet zomaar aan. Het is niet zo dat als je nu iedere dag gaat mediteren, dat het volgende week al in je systeem zit. Word daarom niet boos op jezelf als je het een dag niet doet, maar probeer het de volgende dag gewoon weer opnieuw. Juist door iedere keer door te blijven gaan en het te blijven proberen, wordt het op een gegeven moment iets dat in je vaste routine zit.
Wat je wel kunt doen is het zo aantrekkelijk mogelijk maken om het in je routine te implementeren. Dat doe je op deze manier:
- Doe het iedere dag op een vast moment, bijvoorbeeld voor je ’s ochtends uit bed stapt of voor je gaat slapen.
- Doe een vast ritueel voor je gaat mediteren. Steek bijvoorbeeld kaarsen aan, kies een meditatie uit en start met mediteren. Op die manier weet je voor jezelf dat wanneer je de kaarsen aansteekt, dat je zometeen gaat mediteren en maak je de drempel om eraan te beginnen minder hoog.
- Zet een meditatie voor jezelf klaar. Maak bijvoorbeeld per week een planning welke meditatie je welke dag gaat doen. Zo voorkom je dat je uren blijft scrollen voor je een geschikte meditatie vindt en weet je iedere dag precies wat je te doen staat.
4. Maak mediteren leuk!
Beloon jezelf na een meditatie. Zet bijvoorbeeld na het mediteren een lekker muziekje op, zet een goede kop koffie of koop iets moois voor jezelf als je jouw routine al even vasthoudt. Mediteren brengt veel voordelen met zich mee en wordt vanzelf ook steeds leuker om te doen, maar in het begin moet je jezelf wel even de motivatie geven om het simpelweg te doen.
Wanneer ga jij beginnen met mediteren?
Positief Denken in 30 Dagen
Wil je leren hoe je naast meditatie nog andere tools in kunt zetten om gelukkiger in het leven te staan? Ik geef je alle handvaten in Positief Denken in 30 Dagen!