De inflatie stijgt en stijgt. Inmiddels zijn de prijzen al meer dan 14,5 procent gestegen in een jaar tijd. Dit betekent dat ons geld minder waard is geworden, omdat we minder kunnen kopen met het geld dat we hebben. Een enge gedachte, zeker omdat je misschien het idee hebt dat je hier als individu niets aan kunt doen. Daarom help ik je op weg met het antwoord op: wat te doen bij inflatie? Ik geef je handige tips om de komende tijd jezelf en je geld te beschermen.
Wat te doen bij inflatie? Kun je wel iets doen?
Hoewel je als individu niet de hele inflatie kunt bestrijden, zijn er zeker wel wat dingen die je kunt doen om de inflatie voor jezelf wat dragelijker te maken. Het is niet slim om toe te blijven kijken hoe je geld minder waard wordt, maar leer jezelf in plaats daarvan hoe je beter om kunt gaan met geld en hoe je de waarde van jouw vermogen wel kunt laten stijgen.
Het is verstandig om in deze tijden van hoge inflatie te kijken hoe je geld kunt besparen, maar ook hoe je het geld dat je hebt, beter kunt besteden. De onderstaande tips helpen je om jezelf en je geld te beschermen.
1. Loonsverhoging vragen of je tarieven verhogen
Wanneer we kampen met inflatie, krijgen de meeste werknemers een loonsverhoging die deze inflatie corrigeert. Echter weegt dit percentage bij lange na niet op tegen de hoogte van de huidige inflatie. Het helpt dus een beetje, maar niet zoveel als we zouden willen.
Een oplossing om de gevolgen van inflatie voor jouw persoonlijke portemonnee tegen te gaan, is om loonsverhoging te vragen. Dit ligt misschien buiten je comfortzone, maar wie niet waagt, wie niet wint. Onthoud ook dat de prijzen van de meeste bedrijven meestijgen met de inflatie. Jouw werkgever kent het probleem en dat maakt het gemakkelijker voor jou om een loonsverhoging voor te stellen.
Werk je voor jezelf? Dan is het ook een optie om je tarieven te verhogen. Alles wordt duurder, dus waarom zouden jouw producten of diensten achterblijven? Je hoeft je prijzen natuurlijk niet meteen te verhogen met 14,5 procent, maar je kunt wel stapsgewijs prijsverhogingen doorvoeren.
2. Zie geen beperkingen, maar kansen
Een hoge inflatie, zoals deze, brengt een hoop gedoe met zich mee. Het is iets waar we allemaal niet op zitten te wachten. Echter betekent dit niet dat we het meteen moeten zien als een beperking, een reden dat ‘we nu eenmaal minder geld hebben’. Er liggen namelijk ook genoeg kansen en er zijn misschien juist dingen die je door deze inflatie in gaat zien.
Probeer in plaats van meteen bij de pakken neer te gaan zitten, eens te kijken naar welke mogelijkheden een inflatie jou juist wel kunnen bieden. Je durft nu misschien eindelijk die stap te zetten naar een nieuwe baan of een eigen onderneming, die je (in de toekomst) meer geld gaat opleveren. Of wie weet kom je door deze situatie op nieuwe ideeën waar je een extra zakcentje mee verdient.
Vind je het lastig om deze omslag van negatief naar positief te maken? Ben je geneigd om snel het slechte in te zien van dit soort situaties? In de challenge Positief Denken in 30 Dagen geef ik je de handvaten die je nodig hebt om positiever in het leven te staan en je minder druk te maken om dit soort situaties.
3. Geld besparen met deze tips
Geld besparen is niet altijd even leuk, maar het is wel verstandig om in deze tijden iets beter op te letten op wat je uitgeeft. Wanneer heb je voor het laatst gekeken naar al je lopende abonnementen? En zijn er uitgaven waar jij de komende tijd gemakkelijk op kan minderen? Hierbij wat tips om extra geld te besparen:
- Maak een overzicht waar je geld afgelopen maand naar toe is gegaan, of controleer dit in je bankieren app. Zijn er uitgaven die ertussenuit springen, waar je de komende tijd op kunt bezuinigen?
- Plan je boodschappen vooruit. Zo voorkom je dat je veel extra producten koopt en kun je ook ingrediënten voor meerdere recepten gebruiken. Wat ook helpt is om bijvoorbeeld producten die je veelvuldig gebruikt, zoals rijst, groot in te kopen. Dit is vaak een stuk voordeliger en het gaat toch wel op.
- Doe je boodschappen direct bij de boer of ga eens per week naar de markt, dat scheelt je een hoop geld en vaak is het nog een stuk lekkerder ook.
- De gasprijzen zijn enorm gestegen, dus houd rekening met de hoeveelheid warm water dat je gebruikt en zet de verwarming niet onnodig aan. Je kunt ook kijken naar alternatieven, zoals een elektrisch kacheltje.
- Vraag je jezelf als je iets wilt kopen af of je het echt nodig hebt. Soms kopen we dingen die we uiteindelijk helemaal niet gebruiken en dat geld kun je absoluut beter besteden.
Klik verder voor meer tips om geld te besparen.
4. Je spaargeld beschermen tegen inflatie
In tijden van inflatie is het belangrijk om een goed spaarpotje te hebben. Dingen worden duurder en we houden minder over aan het eind van de maand. Spaargeld is dus een must, maar het is ook belangrijk om te realiseren dat spaargeld nu ook minder waard wordt. Je kunt nu namelijk minder van je spaargeld kopen, dan een jaar of meerdere jaren geleden.
Wanneer je wat geld van je spaarrekening kunt missen, dan kun je dit het beste investeren of beleggen, zodat het geld zijn waarde behoudt of vergroot. Er zijn verschillende investeringen of beleggingen waar je aan kunt denken, ik som ze hieronder voor je op:
- Investeren in je woning, bijvoorbeeld door zonnepanelen, door je woning vrij te maken van gas of een uitbouw te plaatsen
- Vastgoed, bijvoorbeeld door een woning te kopen voor jezelf, om op te knappen en te verkopen of te verhuren
- Cryptocurrency
- Aandelen of EFT’s
- Edelmetalen kopen, zoals goud of zilver
In 7 stappen naar meer financiële rust
Wil jij ook jouw vermogen beschermen en vergroten, maar weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Volg dan de GRATIS masterclass van Madelon Vos!
Je leert hoe je in 7 stappen naar meer financiële rust gaat. Ongeacht je inkomen, ervaring of leeftijd. Zo weet je precies hoe je jouw geld kunt beheren, zodat het niet verdampt door de inflatie. Precies wat je op dit moment nodig hebt, zodat je de komende tijd en in de toekomst alle leuke dingen kunt doen, die je nu ook doet!