Bereid jij als professionele chef-kok dagelijks de meest complexe gerechten? Of droom jij simpelweg nog van die Michelin ster in je eigen keuken? Ongeacht je beroep of dromen, voor het efficiënt en veilig bereiden van heerlijke gerechten is een kwalitatief goed keukenmes essentieel. Tegenwoordig zijn er echter zoveel messen op de markt dat het kiezen van de juiste nog wel eens een hele opgave kan zijn. Een officemes? Gebruik je die alleen op kantoor? Wat is een santoku? Dit artikel vertelt je waar je precies op moet letten als je keukenmessen koopt en wat nou eigenlijk het verschil is tussen alle soorten. Zo krijg je ook een eerlijk antwoord op de vraag: heb ik ze echt allemaal nodig?
Bij het kiezen van een keukenmes zijn er een aantal zaken die doorslaggevend kunnen zijn. Namelijk: materiaal van het lemmet, de vorm en maat van het lemmet, de handgreep, gewicht en balans en, natuurlijk, de prijs.
Maar wat voor mes past het beste bij jou?
Met al die verschillende soorten keukenmessen kan het soms wat verwarrend zijn welk mes je voor welke snijtaak of voor welk ingrediënt nodig hebt. Waarvoor gebruik je bijvoorbeeld een tourneermesje? En gebruik je een officemes alleen op kantoor? Om antwoord te kunnen geven op deze vragen hebben we een overzicht gemaakt van de belangrijkste soorten keukenmessen. Per mes hebben we kort uitgelegd welke rol hij in je keuken vervult en hoe essentieel hij in jouw keukenuitrusting is. Maar eerst een korte uitleg over materiaalkeuze.
Materiaal van het lemmet en de handgreep
Het materiaal dat gebruikt is voor het lemmet is één van de belangrijkste factoren.
Wat je moet onthouden is dat er twee populaire opties zijn voor het produceren van keukenmessen: RVS en koolstofstaal. RVS is duurzaam, roestbestendig en gemakkelijk te onderhouden. Koolstofstaal daarentegen is scherper te slijpen maar vergt ook veel meer onderhoud.
Ook is het goed om te kijken naar welk materiaal handgreep je prettig vindt. Handgrepen van hout zien er prachtig uit, maar vergen net als koolstofstaal simpelweg wat meer onderhoud. Dat moet je er maar voor over hebben. Voor de mensen die liever kiezen voor onderhoudsvriendelijke messen zijn er kunststofmaterialen zoals bijvoorbeeld POM.
Koksmes
Absoluut onmisbaar
Het koksmes is het belangrijkste mes in de keuken. Perfect voor grote en kleinere ingrediënten zoals verschillende soorten groente en vlees. Met een koksmes maak je makkelijk wiegende bewegingen en hak je dus ook gemakkelijk kruiden fijn.
Santoku
Afhankelijk van voorkeur
Leuk om te hebben, en sommige mensen geven de voorkeur aan de vorm van de santoku. Zo is een koksmes beter geschikt voor wiegende snijbewegingen, en een santoku beter voor op-en-neer gaande snijbewegingen.
Universeelmes
Handig om te hebben
Het universeelmes is het kleine broertje van het koksmes, en net een tikje groter dan een officemesje. Praktisch voor alledaagse snijtaken, waarbij een koksmes iets te onhandig is.
Officemes
Komt altijd van pas
Het officemes komt uit de bijkeuken (en niet per se het kantoor dus). Het is een allround mes met recht lemmet om allerhande kleine snijtaken in de keuken uit te voeren, maar ook voor het openen van verpakkingen is het een erg handig mesje.
Broodmes
Absoluut onmisbaar
Een broodmes gebruik je natuurlijk voor brood: of het nou zachte bolletjes zijn of brood met een harde korst, een goed broodmes kan het allemaal. Maar wist je dat een broodmes ook heel handig is voor harde groente en fruit, zoals pompoen of meloen? En uiteraard is een broodmes ook makkelijk voor het snijden van cake en taart.
Schilmes
Handig bij het schillen van groenten en fruit
Het zal geen verrassing zijn dat je een schilmes gebruikt voor, jawel, schillen! Dit lukt ook met andere messen wel, maar een schilmes is met zijn kleine lemmet net wat preciezer te gebruiken. Soms wordt dit mes ook wel een ‘groentemes’ genoemd.
Tourneermes
Handig bij het schillen van groenten en fruit
Het tourneermes is misschien het meest onderschatte keukenmes. Misschien het beste schilmes van allemaal, maar dan ook goed voor het modelleren van producten. Denk aan het in gelijke vorm snijden van stukken appel, wortel, aardappel en andere producten. Wij vinden hem onmisbaar!
En meer
Natuurlijk zijn er nog vele andere soorten messen, zoals oestermessen, hakmessen, kaasmessen en ga zo maar door. Voor meer informatie kan je altijd even rondneuzen op de Knivesandtools website.
Toch hopen we dat dit overzicht alvast wat zaken op een rijtje heeft gezet. Hopelijk heb je nu wat meer informatie en weet je iets beter waar je op moet letten wanneer je op zoek bent naar goede keukenmessen. En natuurlijk welke messen je voor welk doeleinde gebruikt, zodat je zelf kan beoordelen welke messen essentieel zijn voor jouw keuken. Veel kookplezier!