Om je dak en dakgoot te beschermen tegen zon, regen en hagel, moet je goede elementen toevoegen aan je dak. Eén van die elementen zijn boeidelen. Je kunt ze krijgen in verschillende soorten en maten. Ze zijn onder andere verkrijgbaar in hout, maar dit wordt niet meer zo veel meer gebruikt. Het kan snel rotten, beschadigen, en het heeft regelmatig een verf- en onderhoudsbeurt nodig. Kunststof is daarom een veel meer onderhoudsvriendelijke en duurzame optie.
Waar kun je kunststof boeidelen voor gebruiken?
Kunststof boeidelen worden voornamelijk gebruikt als bescherming van het dak en de dakgoot van woningen. Bij nieuwbouw wordt tegenwoordig alleen nog maar kunststof gebruikt.
Maar ook als particulier is het slim om voor kunststof te kiezen. Ze zijn niet alleen te gebruiken voor je woning, er zijn nog veel meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de afwerking van een chalet, dakkapel, garage, stacaravan, overkapping en een woonark.
Wat zijn de voordelen van kunststof boeidelen?
Kunststof heeft heel veel voordelen ten opzichte van hout. Ten eerste is het onderhoudsvrij. Je hoeft het niet om de vijf jaar te schilderen, en het kan niet kromtrekken, barsten of rotten. Omdat je kunststof boeidelen niet hoeft te vervangen, is het een duurzamere en milieuvriendelijkere optie dan hout. Je bespaart tijd en kosten doordat je niet hoeft te schilderen of het hout hoeft te vervangen.
Een ander voordeel is dat het licht van gewicht is. Hout is vaak veel zwaarder, wat er voor zorgt dat er meer gewicht op de achterliggende constructie komt.
Los van dit alles wil je natuurlijk wel dat je kunststof boeidelen mooi schoon blijven, want ze kunnen natuurlijk wel vies worden door wind en regen. Maar ook hier heeft kunststof een voordeel: ze zijn makkelijk schoon te maken. Een sopje met warm water, allesreiniger en een spons is genoeg!
Het enige nadeel is dat een kunststof boeideel een minder klassiek karakter heeft dan hout. Daarom kun je tegenwoordig ook kunststof met houtlook krijgen.
Wat kosten kunststof boeidelen?
Boeidelen van kunststof zijn duurder dan hout. Daarom ben je voor de aanschaf van de boeidelen wel meer geld kwijt, dan wanneer je voor hout zou kiezen. Maar omdat er weinig onderhoud aan kunststof zit en je de boeidelen niet hoeft te vervangen, ben je alsnog goedkoper uit. Hout moet je bijvoorbeeld elke vijf jaar laten schilderen. Daarnaast kan het gaan rotten en verweren, waardoor je het sneller moet vervangen.
De kosten voor kunststof zijn heel erg afhankelijk van het type kunststof, de hoeveelheid die je nodig hebt, de afwerking van de boeidelen, en de manier waarop ze gemonteerd worden. Er zijn verschillende soorten kunststof boeidelen te krijgen, maar de meest bekendste zijn Trespa en Keralit.
De platen van Trespa kun je niet onzichtbaar monteren, maar bij Keralit kan dit wel. Dit is één van de redenen waarom de platen van Keraliet prijziger zijn. Gemiddeld ligt de prijs van Trespa platen op € 95 per meter en de prijs van Keralit op € 135 per meter.