Tegenwoordig is het voor zelfstandige ondernemers bijna onvermijdelijk: je hebt een website nodig als zzp’er. Je website dient als jouw online visitekaartje voor potentiële klanten. Het goede nieuws is dat het bouwen van een website tegenwoordig vrij eenvoudig is, zelfs als je geen ervaring hebt. Vraag je je af hoe je dit moet aanpakken, en wat je op je website moet plaatsen? Hier zijn enkele nuttige tips om je op weg te helpen, zodat je zelf aan de slag kunt gaan.
Zoek de juiste domeinnaam
Het begint allemaal met de domeinnaam. Soms slaan mensen deze stap over, en dat is een veelvoorkomende fout. Als je een startende ondernemer bent, is het van groot belang om een webadres te hebben dat je bedrijf goed vertegenwoordigt. Je bedrijfsnaam is echt een prima uitgangspunt voor je domeinnaam, maar je kunt ook overwegen om de naam van je product of dienst te gebruiken, bezoekers weten dan meteen wat je aanbiedt. Je kunt ook een combinatie van deze ideeën gebruiken. Je kunt de domeinnaam checken die je in gedachten hebt, met verschillende extensies zoals .nl en .com. Als je gewenste domein beschikbaar is, kun je je website meteen registreren.
Kies voor de juiste tools
Vroeger moest je kunnen programmeren als je zelf een website wilde maken. Maar nu is dat niet meer nodig. Er zijn veel handige tools beschikbaar, waarmee je zelfs zonder enige programmeerkennis in slechts een paar uur tijd en met een klein budget je eigen website kunt bouwen.
Je moet gewoon een domeinnaam en een hostingpakket aanschaffen en dan kun je aan de slag. Bekende voorbeelden van zulke tools zijn WordPress en Wix, waarmee het relatief gemakkelijk is om je eigen website te maken. Je kunt zelfs kiezen uit verschillende thema’s en templates om het jezelf makkelijk te maken. Bovendien kun je online veel handige artikelen en fora vinden met tips voor het gebruik van deze tools, wat handig is als je even niet verder komt.
Kies voor de juiste stijl
Welke websites vind je het mooist? En welke stijl past bij je bedrijf? Als je net begint, zijn dit wellicht vragen waar je nog geen direct antwoord op hebt. In het begin is het slim om het simpel en overzichtelijk te houden. Je kunt later met behulp van een eenvoudige websitebouwer je huisstijl integreren door kleuren en afbeeldingen aan te passen.
In de beginfase is het vooral belangrijk dat de informatie correct is en dat deze op een stijlvolle manier wordt gepresenteerd. WordPress biedt diverse ingebouwde sjablonen waar je uit kunt kiezen, en er zitten er genoeg bij die mogelijk goed passen bij de huisstijl die je in gedachten hebt. Veel succes met het bouwen van je website!