Natuurlijk is een AVG’tje altijd wel lekker, maar na een tijdje kan het wel een beetje saai worden. Het is bovendien ook wel leuk om een keer te experimenteren in de keuken, toch? Dit kun je dus heel simpel doen door een andere keuken te bereiden. Je hebt vast wel eens Mexicaans of Italiaans gegeten, maar Aziatisch koken wordt ook steeds populairder in Nederland. De meeste spullen kun je hiervoor tegenwoordig ook gewoon in de Nederlandse supermarkt halen, maar anders kun je ook nog altijd terecht bij een toko of een website waar je ingrediënten kunt bestellen.
Kimchi
Eén van die gerechten die je dan kunt bestellen, is kimchi. Dit is een typisch Koreaans groentegerecht dat steeds meer bekendheid krijgt in Nederland. Kort gezegd zijn dit gepekelde groenten. Zuurkool wordt ook gefermenteerd en daarom wordt kimchi ook wel eens Koreaanse zuurkool genoemd. De fermentatie zorgt ervoor dat de kimchi een hele bijzondere friszure smaak krijgt. De groentes die hiervoor worden gebruikt zijn meestal rettich en kool. Ze worden eerst met zout ingelegd, wat tegen schadelijke micro-organismen werkt en vervolgens worden ze met specerijen gemixt.
Er kunnen ook nog andere ingrediënten toe worden gevoegd voor extra smaak, zoals knoflook, rode pepers, worteltjes, lente uitjes, gember, prei, oesters, sesamzaad of zeewier. De variaties zijn eindeloos en er zijn dan ook ontzettend veel variaties te vinden op de traditionele kimchi. In Korea is kimchi een belangrijk onderdeel van de maaltijd. Het wordt daar bijna altijd als een bijgerecht geserveerd. Je krijgt het dan bijvoorbeeld bij de rijst. Zonder kimchi is een maaltijd in Korea bijna ondenkbaar. Het wordt daar zelfs als ontbijt gegeten. Oorspronkelijk werd dit vooral gebruikt om de winter mee door te komen omdat het lang houdbaar is. Het is niet alleen lekker, maar ook nog eens hartstikke gezond. Nog een reden om kimchi te eten dus!