fbpx

Cibdol Oil

Leuke auto spelletjes voor onderweg

Leuke auto spelletjes voor onderweg

Onderweg is soms alleen het meezingen met de radio niet genoeg. Gelukkig zijn er allerlei leuke auto spelletjes voor onderweg. Perfect om te spelen als stel of als gezin. Doe in dit artikel gauw wat inspiratie op voor jouw huidige of volgende rit.

Auto spelletjes met voorbereiding 🚗

Als je een lange rit voor de boeg hebt, bijvoorbeeld naar je vakantiebestemming, dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Niet alleen wil je dat alles omtrent de reis is geregeld, zoals die belangrijke autoverzekering.

Je wilt namelijk dat je veilig de weg op kan en al helemaal als je op reis gaat met het hele gezin. Een WA verzekering is natuurlijk verplicht, maar soms kan het handig zijn om jezelf op vakantie extra te verzekeren. Je krijgt meestal natuurlijk ook te maken met andere en vaak heftigere weersomstandigheden.

Als je alle belangrijke dingen hebt geregeld voor op reis en je misschien zelfs nog tijd over hebt, dan kun je zeker nog wat voorbereiden auto spelletjes voor onderweg. Dit zijn de spelletjes met enige voorbereiding, die je mee kunt nemen in de auto.

Kentekens spotten

Ga samen met het gezin in de auto kentekens spotten. Je kunt het natuurlijk gewoon met een leeg vel papier doen, maar deze checklist is voor kinderen een stuk gemakkelijker. Het leuke is dat jullie dit in stilte kunnen doen en degene met de meeste kentekens wint. Zo maak je het extra spannend!

Arendsogen

Het auto spelletje Arendsogen is ook heel leuk om te doen met het hele gezin. Je hebt hierbij een lijst met dingen die je onderweg kunt tegenkomen en degene die het als eerst ziet, wint. Zo moet je of de lijst goed uit je hoofd leren of goed erbij horen, zodat je kunt winnen.

Auto bingo

Er zijn op internet verschillende bingokaarten te vinden voor in de auto. Deze kun je uitprinten en iedere keer als je iets op je bingokaart tegenkomt, kun je hem aankruisen. Deze van Zappelin is voor de wat jongere reizigers onder ons, maar er zijn ook andere te vinden. Zo kun je ook een bingo doen met alle automerken of zelf een bingo in elkaar knutselen.

I Spy bottle

Het I Spy bottle is ook één van de leuke auto spelletjes voor onderweg. Dit is eigenlijk ook een soort bingo, maar dan met een fles. De fles is gevuld met zand en allerlei andere items die afgestreept kunnen worden op de bingokaart. Je kunt een I Spy bottle gemakkelijk zelf maken, maar er zijn ook kant-en-klare versies op bijvoorbeeld Etsy.

Auto spelletjes zonder voorbereiding 🚗

Zit je al in de auto of heb je niet zoveel tijd meer om iets voor te bereiden? Er zijn natuurlijk ook genoeg leuke auto spelletjes zonder voorbereiding. In deze paragraaf noem ik ze voor je op!

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet is een heel bekend spelletje en wordt ook vaak gespeeld in de auto. De bedoeling is dat je zegt: “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet”, waarop je vervolgt met “en de kleur is…”. Je noemt dan de kleur van het voorwerp dat jij in gedachten hebt. Dit kan bijvoorbeeld iets in de auto zijn. De andere spelers mogen het dan raden, waarna degene met het voorwerp in gedachten aangeeft of het juist is of niet.

Geen ja, geen nee

Geen ja, geen nee is een spel dat je misschien kent van ‘Ik hou van Holland’. Er is één iemand die de vragen stelt en één iemand die geen ja en geen nee mag zeggen. Het klinkt heel gemakkelijk, maar je gaat een stuk sneller de fout in dan je denkt. Een leuk auto spelletje voor het gehele gezin!

Galgje

Voor Galgje heb je alleen pen en papier nodig. We spelen het vaak buiten de auto, maar voor op de achterbank is het ook een ideaal spel. Eén van de spelers bedenkt een woord, waarvan hij de letters neerzet als streepjes. De andere speler of spelers proberen letters van het woord te raden.

De goede letters worden neergezet, bij een foute letter wordt een gedeelte van het galgje getekend. Het spel is voorbij als het woord is geraden of als het galgje met poppetje geheel is getekend.

Zou je liever?

Er zijn op internet enorm veel stellingen te vinden met het thema ‘zou je liever?’. Je kunt die er dus eens bijpakken voor een vragenronde in de auto of zelf om de beurt verschillende stellingen verzinnen en voorleggen aan de medepassagiers. Denk aan een vraag als: liever iedere ochtend op een legoblokje stappen of aardappelen als ontbijt?

Banaan!

Bij iedere gele auto schreeuw je het woord ‘banaan’! Degene die de gele auto als eerst spot en banaan roept, ontvangt een punt. Degene met de meeste punten wint het spel.

Karaoke

Maak een afspeellijst met muziek voor het hele gezin. Niet alleen leuk om je zo onderweg te vermaken met muziek, maar ook om een potje karaoke te doen. Zet de muziek midden in het nummer zachter en kijk wie er dan de zin nog af weet te maken. Dit kun je zowel spontaan als aangekondigd doen.

Helaas – gelukkig spel

Helaas, rijdt mama geen auto. Gelukkig, houdt ze ons wel bezig met spelletjes. Bij het helaas – gelukkig spel begin je eerst een zin met ‘helaas’ en vervolgens geef je er een positieve twist aan door een zin met ‘gelukkig’ te beginnen. Erg grappig om dit om de beurt te doen, waardoor er snel gekke verhalen ontstaan.

Wie ben ik?

‘Wie ben ik?’ kun je zowel met als zonder kaartjes spelen. Neem een personage in gedachten wie de ander op dat moment is en laat diegene het raden door gesloten vragen te stellen. Als het geraden is, dan draai je de rollen gewoon om!

Woordenslang

Bij woordenslang noem je een woord, zoals auto, waarna iemand een nieuw woord verzint met de ‘o’. Diegene bedenkt bijvoorbeeld olie, dus dan is de volgende weer aan de beurt om een woord te verzinnen met de ‘e’. Zo kun je elkaar best even bezig houden en iedereen kan gezellig meedoen.

Vakantiebestemming

Rondom de vakantiebestemming zijn natuurlijk ook genoeg leuke spelletjes te bedenken. Probeer bijvoorbeeld met de plaatsnaam van jullie vakantie zoveel mogelijk woorden te bedenken. Dit kan gewoon met pen en papier, waardoor de kinderen op de achterbank waarschijnlijk wel even bezig zijn.

Een ander idee is om te verzinnen wat jullie als eerste gaan doen als jullie aangekomen zijn op de bestemming of als jullie morgenochtend wakker worden. In de auto heb je genoeg tijd om uit te stippelen wat je deze vakantie allemaal gaat doen en zo kunnen de kinderen je ook leuke ideeën geven.

Een ander idee is om zoveel mogelijk dingen te noemen die je op je vakantiebestemming kunt tegenkomen. Dit kun je ook doen op de volgorde van het alfabet. Zo begint bijvoorbeeld iemand met een woord met de ‘a’, de volgende met de ‘b’, enzovoorts.

Ik hoop dat ik je zo heb kunnen inspireren met leuke auto spelletjes voor onderweg! Er is genoeg te bedenken om jullie bezig te houden en voor je het weet is die autorit weer voorbij.


Pin dit artikel voor later:

Leuke spelletjes voor in de auto

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een antwoord

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP