Vind jij het ook een beetje irritant dat mannen zichzelf altijd automatisch kronen tot de barbecuekoning? Alsof vrouwen niet zouden kunnen barbecueën. Zo moeilijk is het nu ook weer niet om stuk vlees te grillen. Wil jij het heft in handen nemen? We geven zes tips voor hoe ook jij de barbecuekoningin des huizes kunt worden! Heb je nog geen barbecue? Dan kun je online een goede bbq kopen op BBQtime.nl.
Goed vlees
De eerste tips is eigenlijk vanzelfsprekend, maar toch: de kwaliteit van het resultaat valt en staat met de kwaliteit van het vlees dat je gebruikt. Je kunt nog zo’n barbecue-expert zijn, maar als het spul waar je mee werkt niet deugt, blijft het eindresultaat onbevredigend. Geef dus liever net even wat meer uit voor goed vlees.
Houten stokjes weken
Mogelijk is één van dingen die je op de barbecue wilt leggen zelfgemaakte sateetjes. Als dat zo is, dan is het verstandig om de houten stokjes die je gebruikt voordat je de sateetjes maakt eerst een uur te laten weken in een bakje met water. Dit heeft twee voordelen: het hout verbrandt dan minder snel op de bbq en het vlees komt er na het grillen makkelijker vanaf.
De barbecue gereedmaken
Ga je barbecueën op de traditionele manier met houtskool of briketten? Dat vergt wat voorbereiding voordat het vlees op de barbecue kan. Zorg dat de barbecue stevig staat en dat er niets in de buurt staat waarop gemakkelijk brand kan overslaan.
Houd er vervolgens rekening mee dat het 20 tot 30 minuten duurt voordat de houtskool of briketten op temperatuur zijn. Pas als er geen vlammen meer zin en de kolen of briketten bedekt zin met een laagje witte as, kun je vlees op de barbecue leggen. Maar niet voordat het rooster met wat olie bestreken hebt en op een hoogte van 25 tot 40 centimeter boven de gloeiende kolen geplaatst hebt.
Hygiëne is belangrijk
Waar je werkt met rauw vlees, is hygiëne erg belangrijk. Je wilt immers niet jezelf en de andere eters die je bedient ziek maken. Vooral rauwe kip is daarbij ‘gevaarlijk’. Gebruik ten eerste schone materialen en gebruik andere grijpers of tangen voor rauw vlees dan je gebruikt voor vlees dat van de barbecue af komt. Let zeer goed op dat je gaar vlees niet per ongeluk op een bord of in bakje legt dat in contact is geweest met rauw vlees. Gebruik dus een schoon bord voor vlees dat van de bbq af komt.
De juiste volgorde
Je wilt natuurlijk het liefst dat iedereen tegelijkertijd kan eten. Daarom is de volgorde waarin je het vlees op de bbq legt van belang. Rundvlees heeft over het algemeen het meest tijd nodig, iets meer dan kalfs- en lamsvlees en spiesen. Varkensvlees en voorgegaard vlees hebben het minste tijd nodig. Het is verstandig om kip aan het bot eerst een minuut of 20 voor te garen. Heb je gemarineerd vlees? Dep dit eerst droog met een keukenrol, anders zorgt druppende olie op de bbq voor vlammen.
Tussentijds omdraaien
Het spreekt voor zich dat je vlees aan alle kanten gaar moet worden. Wanneer er een korstje op het vlees gekomen is, is dat een indicatie dat het tijd is om het vlees voor de eerste keer om te draaien. Als het korstje ook op de andere zijde ontstaan is, draai je het vlees nog een aantal keer totdat het goed gaar is. Gaat het te hard? Verplaats het vlees dan naar de zijkant van het rooster, want daar is het vaak minder heet.
Het kan de beste gebeuren dat er toch een stukje vlees ongemerkt iets te hard is gegaan, waardoor er zwarte randjes op het vlees zijn ontstaan. Deze kun je gewoon wegsnijden, zodat je toch gewoon een mooi stukje vlees overhoudt!