Mijn favoriete fruitjes zijn aardbeien, maar dat hadden jullie vast al ontdekt. Toen ik het recept aardbeientaart met basilicumroom tegenkwam in het kookboek Delicious – lekker thuis, wist ik al dat ik dit recept wilde maken. De taart zag er zo lekker uit. Een aardbeienvlaai vol met aardbeien, een taart voor 6 tot 8 personen. Hoe je hem maakt en wat ik er uiteindelijk van vond lees je in dit artikel.
Ingrediënten
De ingrediënten en andere benodigdheden die je nodig hebt voor deze taart;
- 200 gram amaretti, er wordt geschreven in het boek dat dit wordt verkocht in delicatessenwinkels, maar deze koekjes zitten ook in het Heel Holland Bakt concept van de Albert Heijn.
- 125 gram boter, gesmolten en afgekoeld (eventueel nog wat extra boter voor het invetten van de vlaaivorm).
- 500 gram aardbeien, grote exemplaren, gehalveerd.
- 2 el poedersuiker, gezeefd + extra voor erbij.
- 500 ml slagroom, geklopt.
- 2 tl fijngeraspte (bio) limoenschil, aan één limoen heb je genoeg.
- Pulp van 2 passievruchten, dit heb ik vervangen door Hak Verwenfruit – Mango en Passievrucht, omdat passievruchten niet verkrijgbaar waren in onze supermarkt.
- 6 flinke basilicumbladeren, fijngesneden, dit heb ik vervangen door basilicum in een potje.
- 100 gram dikke Griekse yoghurt.
- vlaaivorm met losse bodem van 22 cm Ø, ingevet.
Bereiding
Het is de bedoeling dat je de amaretti tot fijn kruim maalt. Het wordt aangeraden om dit met een keukenmachine te doen, wij hebben deze niet, vandaar dat de amaretti nog in wat grotere stukken op de bodem ligt. Voeg de boter toe en meng alles door elkaar (met de pulseknop). Druk het mengsel op de bodem van de vorm uit tot een gelijkmatige laag. Ik heb na deze foto het mengsel nog tegen de bodem gedrukt door middel van een lepel. Na deze bereiding moet je de vlaaivorm met inhoud 45 minuten in de koelkast laten opstijven.
Ondertussen kun je verder met de volgende stappen. Snij de aardbeien door de helft en doe deze in een kom met de 2 el poedersuiker. De maker van het boek raadde aan dat de taart extra mooi is als je op een paar aardbeien de kroontjes laat zitten, ik heb dit zelf niet toegepast. Het was trouwens te verleidelijk om deze aardbeien te laten staan, maar je moet ze toch echt even wegzetten om verder te gaan met de volgende stap.
In de volgende stappen ga je verder met het laagje op de taart, het laagje dat tussen de bodem en de aardbeien komt. Je klopt de slagroom met de limoenrasp in een kom met een mixer, tot er stijve pieken ontstaan. Zeef de passievruchtenpulp bij de room en druk met een lepel zoveel mogelijk sap eruit. Gooi de pitjes weg en spatel het sap door de slagroom, even als de basilicum en de Griekse yoghurt. Als je net zoals mij de pot van Hak gebruikt, ik heb hiervan twee eetlepels in mijn mengsel gedaan, let wel op de grote stukken mango in dit potje.
Nu kan de pret beginnen. Haal de vlaaibodem uit de koelkast, zodat je hem kan beleggen met het slagroommengsel. Ik heb het slagroommengsel aangebracht met een lepel, zo kun je het mengsel gemakkelijk verdelen. Na het verdelen van het slagroommengsel kun je de aardbeien op de taart leggen. Vervolgens kun je voor het serveren nog wat poedersuiker strooien op de taart.
Het resultaat
Tadaa, there it is. Er zitten niet zoveel aardbeien op de taart als op het voorbeeld, in het voorbeeld zie je bijna de taart niet door de hoeveelheid aardbeien, maar mijn vlaaivorm is ook 5 cm groter. Toen ik een hap nam vond ik het erg lekker, ik vind wel dat de yoghurt een overheersende smaak heeft. Dit komt waarschijnlijk ook door mijn samenstelling van de ingrediënten, die net wat anders zijn als de originele ingrediënten. Het smaakt wel echt als een vlaai, dus je weet als je een keer vlaai hebt gegeten wel wat je kunt verwachten. Toch was het extra lekker, omdat de vlaai echt vers is, om het een keer zelf te maken. De bodem van amaretti was mijn favoriet, ook al was deze bij mij niet zo stevig. Ik heb stiekem al opgegooid dat ik graag een keukenmachine wil voor Kerstmis, maar ik weet dat deze schatjes geen koopje zijn.