HELP, IK BEN ALLERGISCH VOOR PARFUM!

Help, ik ben allergisch voor parfum!

Ik weet al een tijdje dat ik allergisch ben voor parfum. Een bestandsdeel dat tegenwoordig bijna in ieder product zit. Gelukkig bestaan er winkels, zoals Lush, waar ik dan ook regelmatig te vinden ben. Ik ontdekte zelf dat ik allergisch ben voor parfum, dit werd bij de dokter of in het ziekenhuis niet duidelijk. Hoe ik het ontdekte en hoe ik ermee om ga, dat lees je in dit artikel. 

Eczeem en dikke ogen

In de tweede klas van de middelbare school had ik pfeiffer. Niet zomaar een maand, maar bijna een half jaar. Ik had een heftige versie en kon op een gegeven moment maar halve dagen naar school. Daarbij komt ook nog eens kijken dat je lichaam allerlei dingen gaat vertonen, wat hij normaal nooit zal doen. Je bent moe en veel gevoeliger voor alles om je heen.

Toen ik op een gegeven moment ‘s ochtends wakker werd had ik zulke dikke ogen, dat ik ze niet eens meer kon openen. Ik voelde me verschrikkelijk. Ik was enorm ijdel en schaamde me voor mijn uiterlijk. Mijn dikke ogen trokken langzaam weg, maar daarbij kwam ineens eczeem in mijn gezicht. Mijn vriendinnen omschreven het als: “Het lijkt net of je heel hard hebt gelachen, maar dan heel de dag door.” Ik ben eerst thuisgebleven, omdat ik niet wist waardoor het kwam en het wel een hele extreme vorm van een allergische reactie was. Op een gegeven moment werd het minder en ging ik dus met mijn rode hoofd naar school.

Testen op allergieën

Ik ben natuurlijk wel naar de dokter gegaan voor mijn allergische reactie, die op dat moment vooral in mijn gezicht te zien was. De dokter verwees me door naar het ziekenhuis, waar allerlei onderzoeken zouden plaatsvinden. Ik heb bloedgeprikt, en een paar weken met van die witte pleisters op mijn rug gelopen. Uiteindelijk verscheen er alleen uitslag bij de plaats waar ze nikkel aan hadden gebracht. Ik zou daarvoor allergisch zijn, terwijl ik in de maanden hiervoor nooit een sieraad had aangeraakt.

Zalfjes

Ik vond het vreemd, maar ik ging naar huis met wat zalfjes die moesten helpen. Dat deden ze ook wel, de eerste week en daarna niet meer. Ik bleef maar rondlopen met jeukende plekjes op mijn gezicht, en eens in de zoveel tijd kwamen mijn dikke ogen weer opzetten. Gelukkig had mijn vader nog een zalf uit Spanje, die hij had gekregen voor de bultjes die hij krijgt na een bezoekje aan het zwembad of het strand. Deze zalf, genaamd Diprogenta, hielp zo goed! Helaas was het ook niet voldoende voor de rest van mijn plekjes, dus besloten we rond te speuren op het internet. Je kon hem in Duitsland bestellen en dan werd hij verzonden naar Nederland. Het zalfje was aan de dure kant, maar gelukkig hielp het.

Ontdekking

Doordat je gaat twijfelen aan het feit dat je allergisch bent voor nikkel, ga je steeds meer letten op de eczeem en wanneer het precies verschijnt. Ik ontdekte kleine bultjes op de plaatsen waar ik mijn parfum sprayde. Hey, dat was raar. Ik bleef erop letten en iedere keer als ik iets gebruikte, op mijn armen of op mijn gezicht, met parfum, dan kreeg ik eczeem. Ik was dus helemaal niet allergisch voor nikkel, maar voor parfum.

Hoe nu verder?

Inmiddels weet ik het al zo’n vier jaar. Ik blijf er last van hebben. Mijn favoriete parfums spray ik nu op mijn kleding, zodat het niet in aanraking komt met mijn huid. Op mijn armen gebruik ik bodylotion zonder parfum, bijvoorbeeld die van Vaseline. In mijn gezicht gebruik ik sinds kort de dagcrème van Lush, die echt alle droge plekjes heeft weggetoverd.

Als ik dan nog last heb van bultjes of jeuk dan gebruik ik een zalfje van de dokter. We zijn naar de dokter gegaan met de zalf Diprogenta uit Spanje en we hadden gevraagd of de apotheek iets soortgelijks had. Dat hadden ze wel, maar er werd nogal moeilijk over gedaan. Na de uitleg van heel dit verhaal heb ik het uiteindelijk toch meegekregen. Het is een sterke hormoonzalf, maar mijn plekjes verdwijnen meteen.

 • Reacties ( 9 )

 • avatar
  Nicole

  Wat super vervelend. Ik ging gelijk naar mezelf kijken en ik zou niet weten wat ik zou moeten zonder parfum..

 • avatar
  Dana

  Wat vervelend maar aan de andere kant ook een verlossing dat je weet wat het is :)

 • avatar

  Ik kan begrijpen hoe vervelend het is, ik heb dat met gezichtsproducten! Ik weet dus ook in hoeveel dingen het zit!

 • avatar

  Oh balen! Op je kleding sprayen is wel een goed alternatief!

 • avatar
  Manon

  Oh nee dat is zo vervelend, ik kan niet zonder parfum!

 • avatar

  Ah wat lijkt het me rottig om allergisch te zijn voor parfum. Ik ben zelf echt dol op parfum! Goed dat je, door zo bewust te kijken naar je klachten, er zelf achter bent gekomen waar je nou ergens allergisch voor was. Je kunt je zo hondsberoerd voelen door allergieën, jakkes!

 • avatar

  Fijn zal het nooit zijn maar gelukkig heb je allerlei oplossingen voor gevonden en op die manier is het toch dragelijk, als je gaat kijken naar mensen die het helemaal niet op hun kleding kunnen sprayen of geen middel hebben die kan helpen. Blijf positief denken en laten we duimen dat het ooit vanzelf weg gaat, percentage is super klein maar hoop toch? <3 <3

  • avatar

   Wat een lieve reactie! Ik blijf er zeker positief onder, maar voorheen heb ik het er echt moeilijk mee gehad. Laten we samen duimen. <3

 • avatar
  Lisa

  Als parfum freak zou dit echt een ware ramp zijn voor mij! Gelukkig dat er toch nog alternatieven zijn.

 • Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met een *.

TOP