Cibdol Oil

Ik, werken bij een supermarkt? NOOIT.


Na m’n HAVO-examen moest ik van mijn ouders opzoek naar een baantje. Achteraf ben ik ontzettend blij dat hier zo’n druk op werd gezet. Nu heb ik al een aantal jaar werkervaring, en aan het werken moest ik echt even wennen. Vroeger zei ik het altijd, ik wilde nooit werken in een supermarkt. Geef me dan maar een baantje in een kledingwinkel, al moet ik er een stukje voor reizen. Alleen wordt je tegenwoordig echt nergens meer aangenomen zonder werkervaring, zelfs niet op je 16e.

Afwijzingen

Het zoeken van een baantje en uiteindelijk werken is een heel leerproces. Hoe eerder je ermee begint, hoe eerder je het leert. Eerst begint het met het schrijven van brieven, of het binnenlopen van winkels. Soms wordt er al niet eens gereageerd op je brief, en soms mag je op sollicitatiegesprek komen. Destijds ben ik op sollicitatiegesprek geweest in één kledingwinkel en in de Albert Heijn.

Ik werd al vrij snel afgewezen door de kledingwinkel, want ze waren opzoek naar mensen met meer ervaring. Vandaar dat veel kledingwinkels ook niet hadden gereageerd op mijn sollicitatiebrieven. Bij de Albert Heijn mocht ik op gesprek komen, en meteen de volgende dag mocht ik al terugkomen voor een test. Hier deden ze niet moeilijk over mijn leeftijd en over mijn ervaring, maar het was eigenlijk niet iets wat ik echt wilde. Tijdens het solliciteren krijg je veel te maken met afwijzingen, iets waar je tegen moet kunnen, en iets waardoor het solliciteren steeds gemakkelijker gaat.

Albert Heijn

Ik wilde het niet, werken bij een supermarkt, maar het gebeurde toch. Het was het enige bedrijf dat echt positief was en interesse toonde. In het begin deed ik het dan ook vooral voor de werkervaring, dan kon ik altijd nog weg om ergens anders te solliciteren. Het was echt wennen en ik vond het echt het saaiste baantje ooit. Ik redde in het begin nooit de planning en het begon na een paar weken al te vervelen. Tsja, vakkenvullen is nou ook niet echt een spannend beroep, maar welk bijbaantje wel?

Ik bleef doorzetten en uiteindelijk ging het beter. Wanneer je regelmatig de centjes ziet verschijnen is het toch wel fijn, je hebt geld voor allerlei dingen waar je eerst niet eens aan dacht. Ik kreeg meer contact met de andere personeelsleden, en na de zomervakantie ging het toch over op één keer per week drie uurtjes. Dit was een stuk minder dan in de vakantie, waardoor het steeds leuker werd. Het is niet iets waar je naar uitkijkt, maar als je eenmaal bezig bent is het zo voorbij en het geld is altijd mooi meegenomen.

Ontslag nemen

Op dit moment werk ik er nog steeds, het is werkelijk een wonder. Ik had nooit verwacht dat ik het lang vol zou houden, maar nu heb ik er toch gewerkt van mei 2012 tot februari 2015. Dat is bijna drie jaar! In februari ga ik stagelopen, wat af en toe ook in het weekend moet, waardoor het lastig te combineren is. Ik heb eind december ontslag genomen en ik stop per 2 februari 2015.

Aan de ene kant ga ik het missen en aan de andere kant heb ik het idee dat het lang genoeg was. Het is tijd voor iets dat uitdagender is en bij mijn studie past, maar uiteindelijk waren mijn vooroordelen dus helemaal niet kloppend. Ik ging naar binnen met een slecht gevoel, en ga naar buiten met een goed gevoel. En wie weet, misschien keer ik na mijn stage nog wel terug!

 • Reacties ( 13 )

 • avatar
  Evelien

  Hahaha, herkenbaar! Leuk geschreven!

 • avatar
  Merel

  Ik heb volgens mij overal bij mij in de buurt al gesolliciteerd. Ik heb nu een bijbaantje bij een verzorginshuis waar ik zelf kan aangeven wanneer ik wel en niet kan werken, heel er fijn en je verdient er ook nog is lekker mee. Mijn baantje hiervoor was ook in een supermarkt. Ik heb toen 8 maanden bij de Lidl gewerkt. Ik heb toen uiteindelijk ontslag genomen omdat ik ook stage moest lopen net zoals jou. Ik vond de collega’s erg leuk maar het werk was elke keer weer hetzelfde en was fysiek best zwaar vond ik. Ik ben blij dat ik nu de keuze heb gemaakt om een bijbaantje te hebben wat dichter bij mijn eigen studie ligt.

 • avatar
  Jana

  Ik heb zelf ook 3-4 jaar lang een job as kassierster gehad in de Carrefour en ik moet zeggen dat ik het wel fijn vond. Het was inderdaad soms wel eentonig maar als je je collegas leert kennen is het natuurlijk fijner ! x

 • avatar
  Dina

  Stom hè , dat je nergens wordt aangenomen zonder werkervaring. Hoe moet je die ervaring dan opdoen?
  Leuk dat je gaat stagelopen! Ik snap dat je daarom ontslag hebt genomen, het is anders ook wel veel om te combineren.

 • avatar
  maroussia

  Jeetje! Wat ontzettend stom dat ze je niet aannemen als je geen werkervaring hebt… Ik ben 15 en ik zou wel een bijbaantje willen, maar daar is geen tijd voor. Ik ben echt de hele dag bezig met leren en in het weekend loop ik stage ;( x

 • avatar
  Nienke

  Ik werk inmiddels bijna 5 jaar bij de Albert Heijn en ondanks dat ik het ook niet echt het leukste baantje ter wereld vind, levert het wel aardig wat op en is het veel beter dan een folderwijk wat ik daarvoor deed. Tijdens mijn stage heb ik m’n bijbaan expres aangehouden omdat ik een vast contract heb wat ik niet wilde riskeren, maar fijn dat het bij jou uiteindelijk toch wel meeviel ondanks dat je nooit bij een supermarkt wilde werken!

 • avatar
  Simone

  Leuk geschreven! Ik herken het, ik heb eigenlijk al best veel baantjes gehad. Ik werk vanaf mijn 15e en heb onder andere bij een parfumerie, de bijenkorf, kruidvat en hunkemöller gewerkt, maar nu werk ik bij de McDonald’s omdat het gewoon super flexibel is. Ik werk er nu alweer een jaar en het is gewoon super gezellig met alle andere studenten die er werken. Jammer alleen van de vooroordelen die iedereen heeft.

 • avatar
  Kirsty

  Leuk om te lezen dat je bijbaantje bij de AH je beter is bevallen dan je van te voren had verwacht! Ik wil zelf eigenlijk ook wel graag weer een extra baantje erbij (nu is mijn blog mijn bijbaan qua inkomsten), omdat ik het idee heb dat het altijd handig is om een bijbaan te hebben. Zeker als je straks klaar bent met je opleiding; mijn vriend heeft daarna heel lang gewoon fulltime bij zijn bijbaan kunnen werken en dat is toch wel weer heel fijn!

 • avatar
  Emma

  Haha wat leuk geschreven! Ik moet eigenlijk ook echt eens op zoek naar een baantje, en er blijft inderdaad niet veel over dan een supermarkt. Maar ja, uiteindelijk leer je er best wel van en wat goed dat je er zolang hebt gewerkt!
  X Emma

 • avatar
  Maaike

  Leuk geschreven! Het werken in een supermarkt vond ik ook niet altijd erg leuk. Nu heb ik als bijbaantje werken bij de Bakker Bart en dat is echt super leuk! :)

 • avatar
  Manon

  Ik zou ook niet zo snel in een supermarkt willen werken, maar als het moet, moet het!

 • avatar
  Nicole

  Ik heb als bij baantje 3 jaar bij V&D gewerkt, en nu werk ik als bijbaantje in een Etam community. Twee Miss Etam filialen en een Promiss, super leuk!

 • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP