Cibdol Oil

JE BLOG BESCHERMEN IN 5 STAPPEN

Je blog beschermen in 5 stappen

Je blog is jouw stukje op het internet. Iets wat je niet kwijt wilt raken en op de beste manier wilt beschermen. Ik heb al één keer last gehad van een DDoS-aanval en van vervelende spamreacties, dit zorgde ervoor dat mijn blog 2 keer een paar dagen niet bereikbaar was. Enorm vervelend en daardoor wist ik meteen dat ik het anders aan moest pakken. Ik moest manieren vinden om mijn blog beter te beschermen, want dit gebeurd mij geen derde keer. 

Random wachtwoord

Eerst begon ik met een wachtwoord dat ik op meerdere platformen gebruikte. Ik vond het handig, want ik wist dat wachtwoord ondertussen al uit mijn hoofd. Toen ik het eerste probleem ontdekte, tenminste mijn hosting, was ik genoodzaakt om mijn wachtwoord te veranderen. Mijn website had namelijk een DDoS-aanval gehad, wat betekent dat heel veel robots tegelijkertijd in willen loggen op jouw account, oftewel jouw blog. Het was verstandig om m’n wachtwoord te veranderen en daarom koos ik voor een random wachtwoord, je hebt verschillende randomizers op internet. Sowieso dat niemand je wachtwoord kan raden.

CAPTCHA

Die sommetjes die je bij mij moet invullen bij de reacties? Diezelfde sommetjes heb ik bij het inloggen. Dit heb ik toegepast toen mijn website overladen was met spamreacties, waardoor hij geblokkeerd was. Deze kwaadaardige spamreacties kunnen al je gegevens opeten. Gelukkig was dit bij mij niet gebeurd, maar je weet meteen waarom het maken van een back-up belangrijk is. Ik heb de captcha plugin van BestWebSoft. Het scheelt je een hoop spamreacties, die je niet meer hoeft na te lopen!

Back-ups

Maak regelmatig back-ups. Ik dacht eerst, wat is dit voor onzin? Alles staat toch online? Alleen als je een grote aanval krijgt, dan heb je kans dat al je reacties en je artikelen verdwijnen. Daardoor is het verstandig om regelmatig een back-up te maken, zodat je niet helemaal opnieuw hoeft te beginnen. Het lijkt mij echt een grote nachtmerrie.

Updates

Update alle plugins die een update nodig hebben. Vergeet ook je WordPress-versie en je thema-versie niet te checken. Als iets een update nodig heeft is dit verstandig om dat zo snel mogelijk te doen. Het is gemakkelijker voor hackers om in te breken in websites met oude plugins of gedeeltes die ze niet meer gebruiken. Zo had ik een pagina waar ik nooit op kwam, ik had hem aangemaakt, maar het was een foutje. Later bleek dat de DDoS-aanval op deze pagina terecht was gekomen. Ik heb deze pagina direct verwijderd en tegenwoordig schoon ik regelmatig mijn database op.

Wordfence

Een plugin die je blog beschermt, zo handig. Lang niet alles kun je zelf tegenhouden, dus plugins zijn de handigste hulpmiddelen. Deze plugin geeft aan wanneer je je blog moet updaten, en wanneer je je plugins moet updaten. Zo kun je het echt niet vergeten. Ook beschermt hij je blog tegen virussen en andere ellende. Dingen waar je liever niet mee te maken hebt houdt deze gratis plugin tegen.

 • Reacties ( 9 )

 • avatar
  Louella

  Yes allemaal check check check! Dankje voor de tips!

 • avatar
  Bianca

  Handig, vooral dat van dat wachtwoord :-)

 • avatar
  melissa

  Zeer handige tips! Die captcha ga ik zeker eens bekijken :)

 • avatar
  Lisa

  Backuppen heb ik nooit gedaan…oeps. Ik geloof dat Blogger dat vanzelf doet.

 • avatar
  Simone

  Die backups deed ik nog niet, maar ik heb het meteen ingevoerd! Stel je toch voor dat al je content verloren gaat, brr….
  Ik bescherm mijn spam met antispam Bee en dit werkt erg goed moet ik zeggen.
  Ik hoop nooit zo’n aanval mee te maken, maar het is natuurlijk wel reëel!

 • avatar
  Mayara

  Een kleine tip is de plugin Clef. Dit moet je dowloaden en dan kan je alleen via die app inloggen op je website + beschermt je blog.

 • avatar
  Manon

  Volgens mij is dit er nog niet eens voor blogger

 • avatar
  Dinja

  Ik word een beetje bang van jouw verhaal! Zijn deze tips alleen voor WordPress of ook voor Blogger?
  Ik wil mijn blog wel goed beschermen ofcourse ^_^ !

  • avatar
   Esmée

   Hi Dinja, ik gebruik zelf WordPress, dus ik heb geen idee of dezelfde dingen voor blogger werken. Wel kun je uiteraard je wachtwoord regelmatig veranderen en is het alsnog belangrijk om je blog te blijven beschermen. x

 • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP