Dit artikel gaat over hoe de manier waarop we uit eten gaan is veranderd in de afgelopen tien jaar, met veel nieuwe cafés, restaurants en eetkraampjes die overal verschijnen. Als je zelf een restaurant wilt beginnen, moet je goed nadenken over de tijd, het geld, de regels, en de inzet die dat kost. Helaas, vergeten veel mensen die een restaurant beginnen deze belangrijke dingen. Sommige restaurants beginnen als een leuk idee, maar als je niet goed plant, kun je later problemen krijgen, zoals geldproblemen, en misschien zelfs dat je moet stoppen. Het is erg vervelend om te zien dat al je harde werk voor niets is geweest. Daarom zijn hier een aantal tips voor het openen van je eigen horeca onderneming.
Verzin een concept
Bij het starten van een restaurant is het heel belangrijk om eerst goed na te denken over wat voor soort restaurant je wilt hebben. Misschien heb je al een idee, of misschien ben je nog aan het bedenken wat je precies wilt. In ieder geval moet je nadenken over het type eten dat je gaat serveren, wie je klanten zullen zijn, en wat jouw restaurant speciaal maakt in vergelijking met andere restaurants.
Je kunt bijvoorbeeld een concept verzinnen waarbij je je gasten meer wilt leren over voedsel en gezondheid. Maak bijvoorbeeld gerechten met bepaalde kruiden en leg uit hoe deze invloed hebben op hun gezondheid.
Marktonderzoek
Het hebben van een idee voor een bedrijf is een goed begin, maar zonder gedegen marktonderzoek loop je het risico een restaurant te openen waar je klanten niet in geïnteresseerd zijn. Doe onderzoek naar de concurrentie, de behoeften van de klanten, de financieringsmogelijkheden, en de potentiële winstgevendheid van het bedrijf, voordat je aan de slag gaat. Het is ook nuttig om zelf onderzoek te doen naar mogelijke nieuwe klanten in jouw specifieke regio, omdat de resultaten van dat onderzoek relevanter kunnen zijn dan algemene informatie.
Op zoek naar financiering
Het vinden van financiering om een nieuw restaurant te starten kan lastig zijn. Een onderzoek uit 2012 toonde aan dat 42 procent van de bedrijven die een lening aanvroegen, werd afgewezen. Tegenwoordig zijn er meer financieringsmogelijkheden voor startende bedrijven, zoals crowdfunding. Probeer creatief te zijn en veel taken zelf uit te voeren om kosten te besparen en je droom te verwezenlijken.
De locatie kiezen
Het vinden van de juiste plek voor je bedrijf kan lastig zijn, want het hangt van veel dingen af, zoals waar je wilt dat je restaurant is, welk soort gebouw je nodig hebt, waar je klanten zijn, en hoeveel geld je hebt om een locatie te huren of te kopen. Het is slim om een plek te kiezen die past bij het idee en de waarden van je restaurant, zodat het voldoet aan jouw doelen en aan wat je klanten verwachten.
Kies voor kwalitatieve apparatuur
Om een restaurant efficiënt te runnen, heb je betrouwbare apparatuur nodig. Het is belangrijk om aan het begin te investeren in kwalitatieve apparatuur, omdat dit op lange termijn kosten voor onderhoud en reparaties kan besparen. Je kunt bijvoorbeeld een koelcel, biertap en RVS werktafel bestellen. Wat vaak wordt vergeten, is het kiezen van de juiste mensen om deze apparatuur te onderhouden.
Vergunningen
Bij het starten van een restaurant zijn er verschillende vergunningen die je mogelijk nodig hebt. Het belangrijkste is een exploitatievergunning, maar ook een drankvergunning, omgevingsvergunning en andere vergunning kunnen nodig zijn. Het is verstandig om even met de gemeente in gesprek te gaan om te kijken wat je vanuit hen precies nodig hebt. Er zijn nog meer dingen om rekening mee te houden, maar met deze informatie kun je alvast een gedegen basis leggen!