3 alternatieven voor de anticonceptiepil

3 alternatieven voor de anticonceptiepil

De anticonceptiepil wordt vaak als eerste voorgeschreven als voorbehoedsmiddel. Vorig jaar ben ik zelf overgestapt van de pil naar het anticonceptiestaafje, omdat ik bij de pil veel last had van klachten. Ik werd op een gegeven moment steeds vaker ongesteld en ik had tijdens iedere menstruatie last van migraine. Nu moet ik zeggen dat mijn eerste overstap niet soepeltjes is verlopen, dus dat ik zelf ook al even opzoek ben naar een fijn alternatief.

Het anticonceptiestaafje

Zelf gebruik ik nu een jaar het anticonceptiestaafje. De dokter legde mij bij mijn overstap naar een anticonceptiestaafje, of het spiraaltje voor. Uiteindelijk ben ik voor het anticonceptiestaafje gegaan, omdat deze drie jaar blijft zitten en in je arm geplaatst wordt. Het spiraaltje vond ik destijds een beetje eng, vanwege mijn leeftijd, maar daar ga ik nu ook steeds meer over twijfelen. Het eerste half jaar met het anticonceptiestaafje ging eigenlijk perfect. Ik was niet meer ongesteld, had geen migraine meer en zat beter in mijn vel. Alleen het half jaar daarna heeft voor veel problemen gezorgd. Ik was op een gegeven moment bijna continu ongesteld en slik nu een pil naast mijn staafje. Niet wat ik in eerste instantie voor ogen had natuurlijk, maar het gaat daardoor wel weer een stuk beter. Ik ga hier binnenkort nog een nieuwe update over geven, stay tuned.

Het spiraaltje

Zoals ik hierboven al aangaf, raadde mijn huisarts ook het spiraaltje aan. Je hebt hiervan twee soorten, het hormoonspiraaltje en het koperspiraaltje. Zoals de naam van het hormoonspiraaltje al doet vermoeden, ook hier zitten hormonen in. In het koperspiraaltje overigens niet, iets wat mijn aandacht steeds meer begint te trekken. Het blijkt alleen wel dat de menstruaties met een koperspiraaltje zwaarder zijn, dan met een hormoonspiraaltje. Alleen ik heb het idee dat, dat sowieso enorm verschilt met persoon. Sommige mensen worden met het gebruik van een spiraaltje of het staafje, namelijk helemaal niet meer ongesteld. Dat zou stiekem toch ontzettend fijn zijn?!

Natural birth planning

Als je echt wilt stoppen met het gebruik van de pil, omdat je door de hormonen altijd last hebt van bijwerkingen, dan is natural birth planning een optie. Je hebt bij deze methode geen seks op je meest vruchtbare dagen. Dit kun je meten aan de hand van je lichaamstemperatuur, vaginaal slijm en de baarmoedermond. Ook heb je hier tegenwoordig zelfs apps voor, dit blijkt zelfs net zo betrouwbaar te zijn als reguliere anticonceptie. Om toch zeker te zijn dat er geen kleintje in je buik gaat groeien, zou ik toch een condoom gebruiken, of een ander voorbehoedsmiddel. Ik zou zelf zo’n risico niet te snel nemen, je weet maar nooit.

Welk anticonceptiemiddel gebruik jij? 

 • Reacties ( 5 )

 • avatar
  Brittany

  Ik ga binnenkort een afspraak maken bij de dokter. Ik wil geen anticonceptie pil meer gebruiken. Ik weet niet of ik het aandurf om helemaal niks te gebruiken aangezien ik een vriend heb maar dat zie ik dan wel.

 • avatar
  Mariëlle

  Ik ben sinds dit jaar gestopt en ik gebruik nu… niks haha! Ik houd het ook lekker even zo en dan zie ik wel :)

 • avatar
  Daphne

  Ik ga het precies over 2 weekjes uitproberen hoe het allemaal is ‘zonder pil’, gaat onwijs wennen worden en m’n vriend zal natuurlijk wel ook rekening ermee moeten houden :P Maar ik wil écht eens even van al die buien af die ik lijk te hebben door de pil.. Wat mijn plan wordt als ik me inderdaad beter ga voelen weet ik echt nog even niet..

 • avatar
  Kim

  Ik gebruik sinds mijn zwangerschao zelf even geen anticonceptie. Ik werd naar van al die hormonen in mijn lijf en wil die er eerst allemaal uit hebben. Mijn vriend gebruikt wel anticonceptie.

 • avatar
  Jessica J.

  Ik ben pas gestopt met de pil; ik vond het welletjes geweest. Goed dat hier tegenwoordig zo veel aandacht aan besteed wordt en dat er zo veel persoonlijke ervaringen verschijnen!

 • Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TOP