Domotica, het slimmer maken van een woning wordt steeds populairder. Naast gemak en comfort kunnen smart home oplossingen ook de veiligheid van de woning verhogen, met name domotica producten en diensten zijn uitstekend om mindervaliden en senioren langer zelfstandig te laten wonen. Het grootste nadeel is vaak de prijs. Wanneer jouw gewenste domotica diensten niet vergoed worden door de verzekering, of wanneer je een smart home project vooral als hobby ziet, kan het een flinke investering zijn. Daarom hebben we vijf voorbeelden van betaalbare domotica opgezocht. Daarmee kun je met huisautomatisering aan de slag gaan zonder een klein fortuin te spenderen.
Betaalbare domotica producten en diensten
Voordat we met het lijstje beginnen moeten we voorop stellen dat je nooit moet bezuinigen op veiligheid. Dat is niet alleen van toepassing op de apparaten en de kwaliteit van de constructie, dat geldt ook zeker voor de softwarematige beveiliging. Veel domotica diensten werken via internet, je moet daarvoor altijd een beveiligde verbinding gebruiken. Wanneer je internetdiensten via de browser benadert moet je dat niet zomaar op een publiek netwerk doen. Anders kan goedkoop alsnog duurkoop worden.
1. 433 MHz producten in plaats van Z-wave
Z-wave is een standaard protocol waar veel domotica producten mee communiceren. Daarnaast zijn er ook producten die werken met een 433 MHz frequentie. Wanneer jouw eisen niet zo uitgebreid zijn, en je wilt goedkoop aan de slag met huisautomatisering kunnen 433 MHz producten een geschikt alternatief zijn. Houd er rekening mee dat de functionaliteit van deze apparaten wat beperkt zijn, als je flinke ambities hebt voor de toekomst kun je beter direct voor een systeem kiezen waar je op voort kunt bouwen.
2. Arduino domotica
Arduino is een Open Source platform om prototypes in elkaar te knutselen, wanneer je bij de term Raspberry Pi niet als eerste denkt aan gebak maar aan een printplaat is dit echt iets voor jou. Daarmee willen we ook aangeven dat Arduino niet geschikt is voor de eindconsument die al moeite heeft met de helderheid van een tablet scherm instellen, Arduino vereist behoorlijk wat technische kennis.
3. Open Source software
Het Arduino platform valt onder de Open Source licentie, dat betekent dat het een volledig gratis te gebruiken platform is. Zo zijn er nog meer hardware en software oplossingen voor domotica die werken op basis van Open Source. Goedkoper dan gratis wordt het niet, houd er wel rekening mee dat veel van dit soort projecten doorgaans niet volledig doorontwikkeld zijn, en dat je flink wat tijd nodig hebt om het goed aan de praat te krijgen.
4. If This Then That
Programmeren is niet voor iedereen weggelegd, met IFTTT kun je op betrekkelijk eenvoudige wijze verschillende apparaten en functies aan elkaar koppelen. Zie het als een keten van acties die samen vele mogelijkheden bieden. Je kunt zelf scripts samenstellen, er zijn ook al ontelbare scripts gratis te vinden met allerlei verschillende toepassingen. Ook zijn er diverse commerciële bedrijven die je toestaan met IFTTT nieuwe mogelijkheden toe te voegen aan hun eigen producten.
5. Lage resolutie IP camera
Een bewakingscamera set kan kostbaar zijn, zeker als het IP camera’s betreft. Hoewel het prachtig is om een 4K videoresolutie met kantelbaar statief en optische zoom te kopen, zijn er ook goedkopere modellen waarmee je in of rond de woning al heel goed aan de slag kunt gaan. Zeker op korte afstanden kan een 720p resolutie reeds voldoende zijn voor persoonlijke beveiliging.
Meer besparen met deze domotica tips
Dat waren vijf producten en diensten die je geen rib uit je lijf zullen kosten. Daarnaast geven we hier nog een aantal praktische tips om geld te besparen met domotica in huis:
- Ben jij het type dat altijd vergeet de thermostaat lager te zetten wanneer je het huis verlaat? Met een slimme thermostaat die “ziet” wanneer je de voordeur achter je dicht trekt is dat verleden tijd. Zo bespaar je al snel op de stookkosten.
- Led verlichting door het hele huis zal al een flinke besparing opleveren, door een tijdklok op de verlichting te zetten of gebruik te maken van een bewegingsmelder zul je nooit meer vergeten de lamp uit te zetten.
- Smartphones en tablets verbruiken veel minder stroom dan PC’s en laptops. Hoe meer je gebruik kunt maken van mobiele apparaten hoe meer stroom je kunt besparen. Jouw zware gaming PC gebruiken om de lamp uit te schakelen is echt “overkill”.
- Bouw jouw domoticasysteem op vanaf de basis, koop niet meteen alle snufjes en gadgets die je kunt vinden. Door apparaten aan te schaffen die voldoen aan standaard protocollen (zoals de Somfy apparatuur) hoef je deze ook niet direct bij het grofvuil te zetten wanneer je een nieuw apparaat aan jouw slimme woning wilt toevoegen.