10 tips tegen urineverlies voor vrouwen

7 tips tegen urineverlies voor vrouwen

Meer dan een kwart van de vrouwen in Nederland heeft last van urineverlies. Het is vooral erg vervelend en ongemakkelijk! Daarom hierbij 7 tips tegen urineverlies voor vrouwen.

Tips tegen urineverlies voor vrouwen

Er bestaan twee soorten incontinentie (urineverlies), namelijk stress- of aandrangincontinentie. Bij stresscontinentie heb je last van urineverlies bij hoesten, niezen, lachen of sporten. Bij aandrangincontinentie moet je ineens heel nodig plassen, maar kun je het niet ophouden. Deze twee soorten kunnen zowel samen als apart voorkomen.

1. Raadpleeg een huisarts

Wanneer je merkt dat je last hebt van urineverlies maak dan eerst een afspraak bij de huisarts. Urineverlies is een veelvoorkomend probleem, maar soms kan er sprake zijn van een medische oorzaak. Deze kan wellicht behandeld worden en het urineverlies verminderen.

2. Plasdagboek bijhouden

Vaak wordt door de arts aangeraden om een plasdagboek bij te houden. Je houdt bij wanneer je naar het toilet gaat en probeert de periodes hiertussen te verlengen. Je stelt je bezoek dus eigenlijk steeds verder uit en traint hierdoor je blaas om het langer op te houden.

Als je namelijk vaak naar het toilet gaat, terwijl je soms nog helemaal niet moet, dan went je blaas hieraan. Probeer dat dus altijd te voorkomen!

3. Bekkenbodemspieroefeningen

Eén van de belangrijkste tips tegen urineverlies voor vrouwen is het trainen van je bekkenbodemspieren. Dit kan urineverlies verminderen of zelfs verhelpen. Door je bekkenbodemspieren aan te spannen kun je jouw plas namelijk ophouden. Je hebt ze dus nodig om urineverlies tegen te gaan. Dit kun je onder andere trainen door de bekkenbodemspieren aan te spannen, te ontspannen en dit dagelijks een paar keer te herhalen.

4. Drink voldoende

Ondanks dat je de neiging hebt om minder te drinken, zodat je minder vaak naar het toilet moet. Doe dit niet. Het zorgt er namelijk voor dat je plas geconcentreerder wordt en daardoor gaat het juist meer irriteren. Je kunt het beste wel koffie en koolzuurhoudende dranken vermijden, want deze hebben hetzelfde effect.

5. Let op je voeding

Voeding heeft geen direct effect op de blaas, maar als je last krijgt van je darmen dan drukt dit ook op de blaas. Wanneer je last hebt van urineverlies is het daarom verstandig om op je voeding te letten. Als je merkt dat je van bepaalde producten veel last krijgt van je buik, zoals tomaten of kaas, dan is het beter om dit te vermijden.

Daarnaast blijken broccoli, koolsoorten, champignons en eten met soja de problemen juist te verhelpen. Probeer dit soort voeding dus vaker te verwerken in het middag- of avondeten.

6. Je buik ontspannen

Ondanks dat het meest voorkomende probleem is dat je je buik juist teveel ontspant, kan het ook voorkomen dat je je buik teveel aanspant. Door je bekkenbodemspieren teveel aan te spannen, bijvoorbeeld door je buik in te houden, door kou, door stress of door je plas continu op te houden, kan je ervoor zorgen dat je blaas onrustig wordt. Ontspannen en voldoende naar het toilet gaan blijft dus ook heel belangrijk!

7. Urineverlies maskeren

Urineverlies is iets waar veel vrouwen zich voor schamen. Gelukkig zijn er tegenwoordig voldoende hulpmiddelen om dit te maskeren. Zo heb je tampons die je bijvoorbeeld kunt gebruiken tijdens het sporten en incontinentieverbanden. Dit lijkt hetzelfde als normale tampons en een inlegkruisje, maar deze producten absorberen veel beter en verbergen daardoor de nare luchtjes. Verder zijn er tegenwoordig ook steeds meer (wasbare) incontinentiebroekjes verkrijgbaar, waardoor je 100% zeker de deur uit kunt.

Meer dan een kwart van de vrouwen in Nederland heeft last van urineverlies. Het is vooral erg vervelend en ongemakkelijk! Daarom hierbij 7 tips tegen urineverlies voor vrouwen.
Klik op de afbeelding om te pinnen!
  • Reacties ( 0 )

  • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP