De eerste dag mooi weer staat op de planning en het begint meteen te kriebelen. Het zonnetje op je gezicht, vrienden erbij en met je haren door de wind maak je jouw eerste tocht over het water. Alleen hoe kun je jouw boot vaarklaar maken, zodat hij heel het vaarseizoen good to go is? Met deze 10 tips ben je klaar om je boot uit de stalling te halen en veilig het water op te gaan.
Wanneer mag je boot weer in het water?
Het vaarseizoen begint in Nederland op 1 april en loopt tot ongeveer eind oktober. Dit houdt in dat de meeste routes op het water weer toegankelijk zijn, omdat de sluizen en bruggen weer bemand zijn. In de winter zijn veel sluizen en bruggen onbemand, waardoor je op bepaalde gedeeltes niet kunt varen of niet de gehele route kunt varen.
Afhankelijk van waar je de boot hebt gestald, kan jouw boot wel eerder het water in. het is dan wel belangrijk dat je van tevoren de routes checkt, zodat je zeker weet dat het water waar je wilt varen toegankelijk is.
Tips om je boot vaarklaar te maken
Ga je weer het water op nadat je boot een langere tijd heeft stilgelegen of -gestaan? Dan is het belangrijk om je boot eerst te controleren, onderhouden en klaar te maken voor vertrek. Op Moory vind je alle bootaccessoires die je nodig hebt, van de besturingen tot de veiligheidsuitrusting.
1. De motor vaarklaar maken
Het belangrijkste is de onderhoudsbeurt voor je boot als hij voor het eerst weer ter water gaat. Heb je hem voor de winter op de juiste manier winterklaar gemaakt en een onderhoudsbeurt gegeven? Dan heb je nu minder werk. Anders is het belangrijk dat je de volgende punten één voor één langsloopt.
Brandstof controleren
De motor starten om te controleren of je boot na de winter nog goed werkt, is niet zo’n slim idee alvorens je de brandstof goed hebt gecheckt. Het is belangrijk dat de brandstof schoon is, bacterievrij en dat er geen water in zit. Dit kan ontstaan door condens in de winter en is daarom altijd even verstandig om na te kijken.
Het water zakt naar onder, dus je kunt dit niet direct met het blote oog zien. Je kunt dit het beste even aftappen. Je kunt stoppen zodra je geen water of vuil meer ziet.
Accu’s, motorolie en koelvloeistof
De status van je accu(‘s) mag ook niet vergeten worden voor je voor het eerst gaat varen. Soms als de boot lang heeft stilgestaan, is het nodig om de accu van tevoren op te laden. Daarnaast is het goed om te checken of er niets geks is te zien aan de accu, zoals corrosie of dat een te laag waterniveau, dit is afhankelijk van het soort accu dat jouw boot heeft.
Net als bij een auto kun je de peil van de motorolie en de koelvloeistof controleren. Zeker wanneer je jouw boot aan het klaarmaken bent voor het nieuwe vaarseizoen, kan het geen kwaad om dit van tevoren even na te lopen. Zo weet je zeker dat je voorlopig vooruit kunt op het water.
V-snaar controleren
De v-snaar wordt vaak vergeten, maar deze kun je beter even controleren voor je te water gaat. Er mogen geen scheurtjes of beschadigingen aan de v-snaar zichtbaar zijn. Je kunt de v-snaar van je boot aanspannen, mocht dit nodig zijn en controleer of je de schroefas gemakkelijk kunt laten draaien.
Check de impeller
De impeller zorgt voor de koelwatertoevoer naar de motor. Wanneer je boot binnen staat, kan deze snel uitdrogen, waardoor hij niet naar behoren meer werkt. Zie je scheurtjes of beschadigingen? Dan is het beter om deze te vervangen voor het nieuwe vaarseizoen om weer optimaal te kunnen genieten van je boot!
2. Schoonmaken & opknappen van de boot
Bij het winterklaar maken van je boot, heb je wellicht de boot al schoongemaakt voor je hem naar de stalling bracht. Zo niet? Dan heb je nog wat werk te doen!
Maak de boot grondig schoon met een geschikte bootshampoo. Je hebt shampoo’s die je zowel voor de romp als voor het dek kunt gebruiken, om ze vrij te maken van algen en vuil. Met een goede borstel kun je jouw boot grondig schrobben en laat je hem weer blinken als nooit tevoren.
Als hij schoon is, kun je controleren of hij ook nog een opknapbeurt nodig heeft. Een nieuwe laag antifouling is bijvoorbeeld iedere 1 tot 3 jaar nodig, en beschermt je boot tegen algen, mossels en schelpen. Ook de anodes kun je het beste ieder jaar vervangen om corrosie tegen te gaan.
3. Gas & elektriciteit
Werkt al het gas en de elektriciteit aan boord ook nog naar behoren? De verlichting van de boot is hier een onderdeel van, maar ook de bootradio, stekkers en aansluitingen. De gasslang dient bijvoorbeeld iedere twee jaar vervangen te worden, ook al ziet hij er niet slecht uit. Goed om even te controleren dus!
4. Onmisbare bootaccessoires voor aan boord
Voor je eerste vertrek mogen een aantal bootaccessoires ook niet ontbreken. Van reddingsvesten tot een reddingsboei, en fakkels tot een kompas. Er zijn verschillende accessoires die je niet mag vergeten als je gaat varen, zeker wanneer je van plan bent om er ook op open wateren mee te varen. Check dit dus goed voor vertrek, zodat je alles aan boord hebt voor een veilige vaart.
Nu is je boot vaarklaar en ben je klaar voor je eerste tocht in het zonnetje! Controleer voor je reis altijd even welke route je het beste kunt nemen, zeker wanneer je buiten het officiële seizoen vaart. Wat wordt jouw eerste keer varen dit jaar?