Er zijn allerlei verschillende voorbehoedsmiddelen op de markt. Alleen wat zijn de populairste en wat zijn hier de voor- en nadelen van?
Anticonceptiepil
De anticonceptiepil is één van de bekendste voorbehoedsmiddelen. Zo’n 50% van de vrouwen in Nederland gebruikt de pil, maar de populariteit van de pil daalt wel. Dit komt door de vele andere mogelijkheden van anticonceptie, maar ook doordat vrouwen meer nadelen gaan zien. Sommige vrouwen krijgen last van stemmingswisselingen en stoppen daardoor geheel met het gebruik van hormonen. Ook wordt de pil minder snel als eerste optie aangeboden, wanneer vrouwen naar de huisarts gaan, terwijl dit vroeger altijd de enige optie leek te zijn.
Ik heb zelf de pil van mijn 15e tot mijn 20e geslikt. Het is me altijd goed bevallen, alleen de laatste jaren kreeg ik steeds meer last van migraine en was ik steeds vaker ongesteld. Na overleg met de dokter ben ik gestopt met de pil en overgestapt op het anticonceptiestaafje.
Spiraal
Na mijn slechte ervaring met het anticonceptiestaafje, die bij sommige dames juist wel heel goed bevalt. Het is echt per persoon verschillend wat wel werkt en wat niet. Het fijne van de Implanon is wel dat hij in je arm wordt geplaatst, je vrijwel niets voelt van de plaatsing en drie jaar lang niet hoeft te denken aan een anticonceptiemiddel. Dat voelde voor mij echt enorm vreemd, omdat ik heel gewend was om iedere avond de pil in te nemen.
Je hebt verschillende soorten spiraaltjes. Je hebt de koperspiraal, deze spiraal is vrij van hormonen en zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt. Het koper maakt de zaadcellen van de man inactief. Je hoeft je meerdere jaren, het aantal jaar verschilt per merk, niet druk te maken om je anticonceptie. Verder heb je geen last van de nadelen die hormonen met zich meebrengen, maar mis je uiteraard ook de voordelen hiervan. Veel vrouwen met de koperspiraal zijn heftiger en onregelmatiger ongesteld.
De twee bekendste spiraaltjes mét hormonen zijn de Mirena en de Kyleena. Ik heb zelf de Kyleena, dit is eigenlijk de kleinere versie van de Mirena. Dit spiraaltje is speciaal ontwikkeld voor jongere vrouwen. Het spiraaltje is een stuk kleiner en daardoor geschikt voor dames die nog geen kind hebben gehad. Het spiraaltje is de jaren flink terrein aan het winnen in Nederland, al meer dan 10% van de vrouwen heeft een spiraaltje. Het is niet gek dat dit voorbehoedsmiddel wint in populariteit. Het hormoonspiraaltje bevindt zich in de baarmoeder, waardoor het minder hormonen hoeft af te stoten. Hierdoor hebben de meeste vrouwen minder last van de bijwerkingen die hormonen kunnen hebben. Ik heb zelf geen last meer van migraine, ben veel minder vaak ongesteld en ook minder heftig ongesteld. Ook dit verschilt natuurlijk per persoon, maar voor mij werkt dit tot nu toe het beste.
Geen hormonen
De laatste tijd wordt het steeds populairder om te gaan voor een anticonceptiemiddel zonder hormonen. Dit vanwege de bijwerkingen die hormonen kunnen hebben, zoals stemmingswisselingen en migraine, maar ook door het verlaagde libido, het verhoogde risico op trombose en kanker en het tekort aan vitamine B. De manier de we eerder hebben besproken is de koperspiraal, maar je kunt ook gaan voor de ladycomp of condooms.
De ladycomp is een apparaatje dat je lichaamstemperatuur meet. Doordat je dagelijks jouw lichaamstemperatuur meet, herkent de ladycomp of je wel of niet vruchtbaar bent. De ladycomp heeft een betrouwbaarheid van 99,3%, maar het alsnog verstandig om condooms te gebruiken als je gebruik maakt van de ladycomp.
Condooms beschermen je tegen soa’s, maar ook tegen een zwangerschap. Ook bij een condoom is het verstandig om daarnaast een ander voorbehoedsmiddel te gebruiken. Het is namelijk altijd mogelijk dat een condoom scheurt of (af)glijdt. Je kunt zowel condooms voor mannen en vrouwen kopen via Allecondooms.nl.
Welk anticonceptiemiddel gebruik jij?