fbpx

Cibdol Oil

Effectief thuiswerken met deze 5 tips

Effectief thuiswerken met deze 5 tips

Voor mijn onderneming werk ik nu al zo’n half jaar uit huis, maar ook daarvoor werkte ik thuis aan mijn scriptie. Het is wat mij betreft ontzettend fijn, want je hebt alles bij de hand en het is vaak een stuk rustiger dan op een openbare locatie. Toch kan effectief thuiswerken lastig zijn, omdat je regelmatig in de verleiding komt. 

1. Zorg voor een duidelijke planning

We hebben allemaal wel eens van die dagen. Iemand vraagt je wat je gedaan hebt en als je het dan nagaat, lijkt het enorm tegen te vallen. Meestal komt dit, doordat je niet goed van tevoren weet wat je gaat doen. Ondanks dat je vanuit huis werkt of slechts een paar taken hebt, is het slim om voor jezelf een planning te maken of gewoon een simpel to do lijstje. Geef aan wat je wilt doen en hoeveel tijd je jezelf ervoor geeft. Ik ben zelf bijvoorbeeld enorm perfectionistisch. Als ik geen tijdslimiet heb, dan kan ik soms oneindig door blijven gaan op één taak.

2. Een opgeruimd huis

Hoe koppig we ook over deze opmerking kunnen zijn. Een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd. Ik merk ook vaak als ik de drive heb om hard te werken, dat ik sneller de behoefte heb om mijn kamer op te ruimen. Probeer daar maar eens op te letten.

Voordat ik aan de slag ga, zorg ik altijd dat mijn omgeving is opgeruimd. Ik ruim de vaatwasser uit, maak het aanrecht leeg en zorg dat ik mijn werkplek iedere dag opgeruimd achterlaat. Ik merk dat dit hierdoor nooit door mijn gedachten spookt en ik rustig kan werken.

Mocht er voor je idee altijd iets zijn dat je afleidt, dan kun je ook een speciale thuiswerkplek inrichten. Maak de ruimte dan zo, dat het alleen bedoeld is om te werken of dat je de rest van de ruimte niet ziet. Zo wordt je minder snel afgeleid en kun je effectief thuiswerken.

3. Gun jezelf een beloning

Als je thuiswerkt, dan heb je soms de neiging om continu door te gaan met werken. Alleen je kunt jezelf ook heus wel wat rust gunnen, graag zelfs. Denk eens na, op kantoor heb je ook geregeld koffiepauzes of lunchpauzes. Waarom kan je thuis ook niet tussendoor een klein uurtje ontspannen? Daarnaast krijg je door te ontspannen vaak juist weer nieuwe inzichten.

4. Ga naar buiten

Tijdens het thuiswerken zit je vaak binnen. Nu voel je je soms intens gelukkig als je een dagje binnen kan blijven in een land als Nederland. Toch is het goed om even naar buiten te gaan. Loop voordat je begint met werken, tijdens de lunch of misschien na je werk, even een rondje. Ik loop geregeld buiten een rondje en ondertussen denk ik dan na over een nieuw artikel of een nieuw concept. Door even een stapje terug te doen, kun je uiteindelijk weer met een paar stappen vooruit.

5. Zorg voor structuur

Na een tijdje thuiswerken, kun je gaan zorgen voor een structuur. Zorg ervoor dat je iedere dag rond een bepaalde tijd opstaat, maar ook rond een bepaalde tijd begint. Mijn ritme is nu rond half 8 opstaan en tussen 9 uur en half 10 beginnen. Op een gegeven moment ga je er echt aan wennen en krijg je bepaalde dingen een stuk sneller gedaan.

Wellicht kun je ook aan je ritme toevoegen dat je eerst iedere ochtend je mail beantwoordt, of dat je na de lunch direct aan de slag gaat met een nieuw artikel. Probeer te kijken wat voor jou het beste werkt en bouw een structuur uit. Hierdoor weet je uiteindelijk iedere dag precies wat je moet doen en hou je wellicht wat tijd over voor nieuwe ontwikkelingen.

Bron beeldmateriaal: Unsplash.

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een antwoord

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP