fbpx

Cibdol Oil

Gemotiveerd blijven als blogger met deze 8 tips

8 tips om gemotiveerd te blijven als blogger

Als je al wat langer blogt, dan zul je misschien merken dat je niet meer zoveel energie hebt als in het begin. Niet omdat je het niet meer leuk vindt, maar meer omdat je destijds gemotiveerder was. Hoe kun je wel gemotiveerd blijven als blogger? Daar help ik je mee aan de hand van deze 8 tips!

1. Stel nieuwe doelen

In het begin heb je misschien het doel om een blog te starten en een bepaald aantal artikelen te schrijven. Alleen what’s next? Als je merkt dat je na het opzetten van je blog je motivatie verliest, dan kan dit komen doordat je geen nieuwe doelen hebt gesteld. Schrijf voor jezelf op wat je de komende maand of het komende jaar op het gebied van bloggen wil bereiken. Hieronder een aantal voorbeelden:

[su_list icon=”icon: heart-o” icon_color=”#b9b9b9″ indent=”10″ class=”line-height: normal;”]

 • Ik wil X blogposts schrijven per week
 • Ik wil X unieke bezoekers per maand behalen op X (datum)
 • Ik wil deze maand X PR-bureaus aanschrijven
 • Ik wil X volgers hebben op sociale media

[/su_list]

Dit soort doelen zijn fijne richtlijnen om naartoe te werken en je weet dan eigenlijk ook waar je het voor doet. Uiteindelijk leiden deze doelen natuurlijk naar een groter doel, bijvoorbeeld een succesvol blogger worden.

2. Laat jezelf vrij

Nieuwe doelen zijn natuurlijk prima, maar naar een laptop staren als er niets uit je vingers komt heeft absoluut geen nut en gaat je niet helpen om gemotiveerd te blijven als blogger. Bloggen is een creatief beroep, dus daarentegen is het veel beter om lekker naar buiten te gaan en nieuwe dingen uit te proberen. Hierdoor krijg je vanzelf weer een inspiratieboost en op zo’n moment stroomt het ene na het andere artikel uit je vingers.

Mocht je toch lekker naar buiten zijn geweest, maar helaas geen nieuwe inspiratie hebben opgedaan. Geen paniek! Het is absoluut niet erg als je een keer een artikel minder publiceert bij gebrek aan inspiratie. Kwaliteit boven kwantiteit, altijd.

3. Ieder stapje is er één

Het kan heel vermoeiend zijn als je keer op keer net je doel niet haalt, maar ieder stapje is er één. Doelen zijn er om na te streven, zodat je er werk van maakt om deze te behalen. Alleen als je een doel niet haalt, wees dan ook trots op hetgeen wat je wel gelukt is.

Ieder stapje is er één, ook al heb je net een paar lezers extra aangetrokken. Dit kunnen wel trouwe lezers zijn, die je blog altijd blijven volgen en misschien anderen hier weer over vertellen. Vier ieder klein momentje, wees blij bij iedere reactie en extra volger, want daar werk je voor.

4. Doe iets anders

Bij gemotiveerd blijven als blogger denk je misschien meteen aan het schrijven van een hele rits artikelen. Alleen gelukkig zijn er buiten dat nog heel veel leuke dingen die je kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan pins maken voor je blogposts om ze te kunnen delen op Pinterest, iets aanpassen aan je lay-out, een nieuwe plugin zoeken of foto’s maken van jezelf voor Instagram.

5. Stop met vergelijken

Het is heel gemakkelijk om jezelf als blogger te vergelijken met andere bloggers. Je ziet namelijk dat zij wel iedere dag een artikel plaatsen, veel reacties krijgen en je verwacht dat ze waarschijnlijk veel meer volgers hebben dan jij. Alleen ik zou je zeggen; iedere blogger gaat door een periode dat het iets minder gaat. Iedereen is soms wel eens onzeker over zijn of haar blog of de manier waarop ze bepaalde dingen aanpakken.

Stop daarom met jezelf vergelijken met anderen. Dit geeft zoveel rust. Schrijf over wat jij leuk vindt, waar jouw interesses liggen, want er zullen vast mensen zijn die precies dezelfde interesses hebben als jij. Het duurt soms alleen even voor ze je ontdekken of soms laten ze gewoon geen reactie achter, maar lezen ze je artikelen wel.

6. Doe een brainstormsessie

Iets wat ik geregeld doe als ik even geen inspiratie of motivatie heb is een brainstormsessie. Ik ga nadenken over dingen waar ik nog graag over wil schrijven, kijk op andere blogs voor inspiratie en doe keyword research via Ubersuggest. Zo creëer je voor jezelf een soort inspiratielijstje voor als je wel wilt schrijven, maar niet weet waarover. Je gaat ook merken dat je over bepaalde onderwerpen zó enthousiast wordt, dat je direct wil beginnen met typen. Een win-win!

7. Zoek andere bloggers op

Eén van de mooiste dingen als blogger is dat je uitgenodigd wordt voor events. Ik voel me hier altijd zo dankbaar voor, omdat je er ontzettend veel kunt leren, maar tegelijkertijd ook nieuwe mensen en bloggers ontmoet. Zeker als je nieuw bent als blogger is het slim om naar dit soort events te gaan, omdat de drempel veel minder hoog ligt om iemand aan te spreken.

Contact leggen met andere bloggers is niet alleen leuk, maar ook ontzettend handig. Als je rondloopt met een vraag, dan kun je het aan diegene stellen, maar ook kun je samen sparren of eventueel zelfs samen aan het werk. Op die manier maak je het bloggen een stuk gezelliger. Naast events kun je ook andere bloggers vinden in Facebook groepen of via andere sociale media.

8. Statistieken

Statistieken kunnen motiverend werken, maar je kunt er beter niet teveel naar kijken. Zelf kijk ik alleen af en toe naar de tussenstand voor deze maand, zodat ik weet of ik op de goede weg zit. En kijk ik welke artikelen op mijn blog het goed doen ter inspiratie. Probeer je statistieken los te laten en niet te streng te zijn voor jezelf. Het bloggen moet leuk blijven, zelfs als (bij)baan.

Heb jij nog een extra tip om gemotiveerd te blijven als blogger?

 • Reacties ( 2 )

 • avatar
  Anna

  Wat een super fijne tips, ik kan me er helemaal in vinden! Ik kijk ook niet te vaak naar mijn statistieken, wat er voor zorgt dat ik meestal positief wordt verrast aan het einde van de maand :D. Het is trouwens al wel een tijdje geleden dat ik naar een event ben geweest, vind het altijd zo jammer dat ze vaak in Amsterdam (voor mij 2 uur reizen) zijn!

 • avatar
  Wendy

  Poeh, dit is al zo’n volledige lijst dat ik er niks aan toe te voegen heb. Ja, “meedoen aan een blogchallenge” (de ’40 Dagen Bloggen’ challenge heeft mijn blog een énorme boost gegeven), maar dat is eigenlijk een combinatie van “andere bloggers opzoeken”, “iets anders doen” en “nieuwe doelen stellen”.

 • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP