Koperen pannen zijn een aanwinst in de keuken. Waarom koperen pannen de beste keus zijn, wat de voor – en nadelen van deze pannen zijn en hoe de koperen pannen van Olav passen in dit plaatje? Dat leg ik je allemaal uit!
Waarom koperen pannen de beste keus zijn
De koperen pan wordt veel gebruikt door koks. Wanneer je de keuken in een restaurant binnenloopt, zul je al snel de ene na de andere koperen pan zien staan. De reden dat koks voor koper kiezen is, omdat koper de warmte goed geleid. Hierdoor is de gehele pan snel goed op temperatuur, maar hij koelt ook snel en geleidelijk weer terug. Hierdoor krijg je geen bepaalde plekken in de pan die warmer zijn.
Koperen pannen voor inductie of keramische kookplaat
Koperen pannen zijn tevens de beste pannen voor inductie. Doordat hij de warmte snel oppakt, zijn deze pannen op inductie snel op temperatuur. Met inductie kan het vaak wel even duren voor je pan opgewarmd is, maar met pannen met een koperen kern kun je zo aan de slag!
Ook voor een keramische kookplaat zijn koperen pannen het beste. Ze warmen een stuk sneller op dan andere pannen en koelen ook gemakkelijker terug. Zo voorkom je dat je gerecht de volgende keer aanbrandt, omdat je pan niet snel genoeg afkoelt, of doordat je hem te warm zet, omdat het anders te lang duurt.
Voor- en nadelen koperen pannen
Iedere pan heeft zijn voor- en nadelen. Hoewel koper tot één van de meest gebruikte materiaal behoort van koks, zitten er ook een aantal nadelen aan. In deze paragraaf sommen we de verschillende voor- en nadelen voor je op!
Voordelen
We beginnen bij de voordelen van de pannen van koper. Er hangen veel voordelen aan en ik bespreek ze graag stuk voor stuk.
De pannen geleiden warmte goed
Zoals ik hiervoor al vertelde, is de voornaamste reden om te kiezen voor een pan van koper de warmtegeleiding. Koperen pannen geleiden de warmte 20x beter dan pannen van roestvrij staal. De pan wordt een stuk sneller warm en koelt ook weer sneller af, dan pannen van ander materiaal. Hierdoor kun je snel aan de slag met het bereiden van een gerecht en is het in feite ook gas- of energiebesparend, omdat het minder lang duurt voor je gerechten gaar zijn.
De kwaliteit ligt hoog en ze hebben een luxueuze uitstraling
Koperen pannen worden niet voor niets gebruikt door koks. Het materiaal is dan misschien wel een stuk duurder, maar de kwaliteit is ook een stuk hoger. Bovendien hebben ze vaak een luxueuze uitstraling en zijn de pannen met een koperen buitenkant ook nog eens leuk voor in het interieur.
Eten bereiden wordt gemakkelijker
De pannen geleiden warmte goed en dat scheelt veel tijd in de keuken. Het eten bereiden wordt niet alleen sneller, maar ook gemakkelijker. Zo wordt het vlees of de groente geleidelijk, maar snel gaar. Bovendien hebben deze pannen meestal een goede anti-aanbaklaag en zijn ze van alle gemakken voorzien.
Nadelen
Ieder voordeel heeft zijn nadeel. Er zitten net zoveel voordelen als nadelen, maar wat mij betreft wegen d. In deze paragraaf bespreek ik alle nadelen van koperen pannen.
De pannen zijn aan de dure kant
Koper is een prijzig materiaal en dat zie je terug in de prijs van koperen pannen. Het is daarom wel een flinke investering om over te gaan op koperen pannen. Hoewel de voordelen het de investering waard maakt, is het wel de vraag of je het er zelf voor over hebt.
Pannen van geheel koper verkleuren
Wanneer je pannen koopt, waarvan de binnen- en buitenkant van koper is, dan verkleuren ze snel. Je zult deze koperen pannen altijd met de hand moeten afwassen en zorgvuldig moeten behandelen om mooi te houden. Desondanks kun je de koperen uitstraling nooit helemaal beschermen.
Een goed alternatief hiervoor is om te gaan voor pannen met een koperen kern. Deze hebben alle voordelen van koperen pannen, maar hierbij blijft de buitenkant wel mooi. Een voorbeeld hiervan zijn de pannen van Olav. Hierbij ervaar je echt alle voordelen van koper, zonder de nadelen van het verkleuren ervan.
Niet alle koperen pannen mogen in de vaatwasser
Tot slot mogen niet alle (koperen) pannen in de vaatwasser. Het kan je veel gedoe schelen om hier van tevoren goed op te letten. Pannen met een koperen uitstraling aan de buitenkant kunnen sowieso niet in de vaatwasser, omdat ze dan nog sneller verweren. De meeste pannen met een koperen kern overigens wel, omdat deze aan de buitenkant meestal een laag hebben van roestvrij staal.
Olav pannen review
Olav pannen staan bekend om hun koperen kern en hoge kwaliteit. De pannen zijn geschikt voor alle kookplaten en fornuizen, oven- en vaatwasserbestendig. Zo kun je de kracht van koper ervaren, zonder de nadelen ervan.
Wanneer je een Olav pan hebt besteld, komt hij in een mooie luxe doos binnen. Ik heb zelf de gecoate Olav koekenpan van 26 centimeter. Deze heeft ook een deksel, waardoor het bereiden van sauzen of vlees een stuk gemakkelijker wordt.
De pan is vrij zwaar en voelt heel stevig aan. De deksel en de steel voel je niet wiebelen als je de pan optilt of verplaatst. Ik denk dat dit een pan is die zonder moeite jarenlang meegaat.
Tot nu toe heb ik al verschillende gerechten met de pan bereidt. Van kip tot slavinken en pastasaus tot bananenpannenkoeken. Voor het vlees is het heel fijn dat de pan, zelfs op een keramische plaat, een stuk sneller warm wordt en afkoelt.
Nu ik de pan wat langer gebruik, lukt het steeds beter om de ideale temperatuur te vinden, waar hij ook gedurende het bakken op kan blijven staan. Zeker in het begin was dat even wennen, omdat ik hem al snel te warm zette in het begin en dan is je vlees echt binnen een mum van tijd klaar. Even wennen qua timing, maar het is heel fijn om te zien dat je vlees én bruin én goed gaar wordt.
Ook de deksel is een fijne toevoeging. Zo krijg je jouw gerechten nog sneller warm en gaar. Zeker bij vlees als slavinken of gehaktballen gaart het altijd net wat beter als je een deksel gebruikt, maar ook bananenpannenkoeken of een boerenomelet is dan net wat gemakkelijker te maken. Zo wordt namelijk de binnenkant en de andere zijde ook gaar!
Bij gerechten als bananenpannenkoeken, wat standaard heel erg kleeft, merk je wat de anti-aanbaklaag doet. Deze houdt het aanbakken goed tegen, waardoor hij zeker wat minder snel kapot gaat bij het omdraaien. Het gebeurt zeker nog, want het blijft altijd lastig, maar het blijft in ieder geval niet zo hard kleven en is na afloop goed schoon te krijgen.
Tot nu toe ben ik alleen pannen van aluminium gewend, maar pannen van koper geleiden de warmte ten opzichte van aluminium twee keer zo goed. Zeker met hoe snel de pan warm wordt en kan wisselen tussen temperaturen merk ik het heel goed. Ik ben echt heel erg tevreden met de pan en zou zeker overwegen om in de toekomst meer pannen van Olav aan te schaffen!
Het leuke is dat als je nu een pan van Olav aanschaft, je 20% korting krijgt met de code ‘ESMEE20’. Een hele mooie kans om de pannen thuis uit te proberen!