Cibdol Oil

Mijn eerste indruk van de Sims 4

Mijn eerste indruk van de Sims 4
4 september was het zover, de Sims 4 kwam officieel uit. Voor mij was het meteen tijd om de Sims 4 te gaan installeren en hem natuurlijk uit te proberen. Ik wilde graag mijn eerste indruk delen van de Sims 4, inclusief screenshots. De Sims 4 begint met het creëren van je eigen sims en vervolgens kun je kiezen uit twee werelden, in één van deze twee werelden kunnen je sims gaan wonen. De werelden zijn hetzelfde ingedeeld, maar hebben allebei een andere stijl. Ik koos voor de tweede wereld met een woestijnachtige stijl, Oasis Springs.

Het creëren van de Sims

Er werd van tevoren al aangekondigd dat het creëren van de Sims een hele andere stijl zou krijgen. Je kunt nu alles aanpassen, de breedte van je heupen, maar ook van je hoofd en zelfs je armen. Verder kun je ook alle details in het gezicht aanpassen, niet meer met de schuifknopjes, zoals we het gewend waren, maar gewoon slepen in het gezicht zelf. Ik had verwacht dat het slepen in het gezicht het maken van een Sim, die op jou lijkt, gemakkelijker zou zijn, maar het is nog best lastig. Het is wellicht even oefenen, maar het is in ieder geval een fijnere en preciezere manier van werken. De keuzes zijn in de Sims 4 nog wel wat beperkt, zo vind ik dat het aanbod van kapsels, vooral voor mannen, wel wat uitgebreider had gemogen. Daarnaast is de kleding zelf wel wat meer van deze tijd en er zijn leuke combinaties beschikbaar. De keuze van make-up is trouwens wel een stuk uitgebreider en mooier, je kunt nu gaan voor een prachtige smokey eye en een strakke eyeliner. Ook zijn er allerlei soorten lipstick, er is zelfs een keuze voor zwarte lipstick, maar ook gewoon de basic kleurtjes en het klassieke rood.

Naast het uiterlijk kun je nog keuzes maken voor je innerlijk, je eigenschappen en je ultieme droom. Het kiezen van je droom gaat gemakkelijk, je kiest bijvoorbeeld het onderdeel creativiteit en vervolgens kun je kiezen uit; uitzonderlijke schilder, muzikaal genie en succesvolle auteur. Naast het kiezen van je droom kun je nog drie eigenschappen kiezen voor je sim, deze eigenschappen staan opgedeeld in de volgende categorieën die je te zien krijgt in een tabelletje; emotioneel, hobby, levensstijl en sociaal.

Mijn eerste indruk van de Sims 4
Het inrichten van je huis

Nadat je je sims hebt gecreëerd kun je een wereld kiezen en een huis. Er zijn in de Sims 4 starterswoningen verkrijgbaar die je gemakkelijk kunt betalen, maar waarbij je ook nog genoeg geld over houdt om hem in te richten. Er zijn verschrikkelijk veel opties in het bouwen en inrichten van je huis. Zo kun je gehele kamers plaatsen, bijvoorbeeld een keuken die al volledig is ingericht. Ook kun je kiezen voor voorwerpen op ruimte, waarbij je een ruimte, bijvoorbeeld een ingerichte keuken ziet en vervolgens de dingen kunt kiezen die jij in je keuken wilt. Je kunt natuurlijk ook gewoon inrichting met de voorwerpen op functie, hierbij zie je bijvoorbeeld gewoon de categorie verlichting. Tegenwoordig vind je ook je huishoudinventaris tussen deze functies, voorheen was deze inventaris lastig te vinden, dus dat hebben ze nu mooi opgelost. Ben je een item kwijt tussen al die meubels? Je hebt nu gewoon een zoekfunctie! Het bouwen gaat door al deze functies een stuk sneller.

Het aantal voorwerpen in de Sims 4 is gemiddeld. Je hebt wel enorm veel decoratie voor je huis en je hebt keuze uit verschillende stijlen, zo heb ik de keuken hierboven in vintage stijl ingericht, maar ik zou liever nog wat meer keuze hebben bij bijvoorbeeld de banken en de bedden. Nu weet ik wel dat je steeds meer meubels krijgt in uitbreidingspakketten, maar voor dit spel heb je ook veel geld betaald, dus je wilt er in het spel zelf ook veel voor terug. Ik ben misschien verwend door de vorige Sims edities met heel veel uitbreidingspakketten, je kunt huis in ieder geval prima inrichten met de meubels die er wel zijn, zelfs in verschillende stijlen. Bij ieder voorwerp heb je de keuze om de kleur te veranderen, zo kun je kiezen uit een reeks kleuren, bij het ene voorwerp kun je uit meer kleuren kiezen dan bij de anderen.

Mijn eerste indruk van de Sims 4
Speelwijze

De grootste verandering aan de Sims 4 is misschien toch wel de speelwijze, hier zijn ze echt creatief mee bezig geweest. Het spel draait nu meer om de sim zelf; zijn/haar gevoelens, dromen, doelen en stemming. Hierbij zou je ook denken dat de behoeften van de sims weer wat meer een rol gaan spelen, maar dat valt mee, de balkjes gaan voor mijn gevoel niet hard naar beneden. Daarnaast zijn de behoeftes niet direct zichtbaar, je moet eerst klikken op de icon in de balk onderin. In diezelfde balk zijn van links naar rechts de volgende dingen beschikbaar; doelen, carrière, vaardigheden, relaties, inventaris, simologie en behoeften. Behoeften staat ook daadwerkelijk helemaal rechts op de balk tussen de andere dingen die normaal in de dikke balk stonden. Deze dikke balk is nu een dun doorzichtig balkje geworden met knopjes, hierdoor kun je je veel beter inleven in het leven van je sims.

De sims hebben een bepaalde stemming en door middel van deze stemming reageren ze anders op mensen. Als de sim de stemming ‘flirterig’ heeft, dan kijkt de sim niet alleen verliefd, maar zo komt de sim ook echt over. De sim gaat handelingen uitvoeren die bij haar stemming horen, als je van de stemming flirterig af wilt komen, dan kun je bijvoorbeeld een koude douche nemen. Ik vind het heel gaaf dat ze dit in de gameplay hebben kunnen verwerken, het geeft echt wat extra’s aan de Sims 4 en het maakt het spel ook echt onderscheidend. Op de afbeelding hierboven was ik afgereisd naar de lounge, wat overigens heel simpel gaat; je zoomt uit, klikt op reizen en op de desbetreffende locatie. Hier begon ik echt te merken dat de interacties waren verbeterd. De sims die je niet bestuurde deden echt nuttige dingen, zo staken ze hun hand op als ze een drankje wilde van de barman, maar er begonnen ook vanzelf gesprekken. Het lijkt wel of de sims het een stuk gezelliger hebben, ze zijn niet meer die koude gevoelloze sims van vroeger. Dit merk je niet alleen op een openbare plaats, maar ook gewoon rondom je huis. Rondom je huis lopen buurtbewoners die elkaar begroeten en een praatje maken, net zoals in het echte leven.

Mijn eerste indruk van de Sims 4
Conclusie

Het is en blijft een geweldige game, ik kan me uren vermaken met de Sims. De Sims 4 is weer eens wat anders, waardoor het leuk blijft. Je hebt weer andere dingen waar je op moet focussen en daardoor gaat de game minder snel vervelen. Het creëren van de sims in de Sims 4 is aangenamer om te doen, je neemt er gerust wat meer tijd voor. Het is even wennen, omdat het heel anders werkt dan dat we gewend zijn, maar uiteindelijk kun je er de mooiste sims mee creëren. Het inrichten van het huis is gemakkelijker gemaakt door kant en klare kamers en de zoekfunctie, je kunt sneller je ideale huis samenstellen. Terwijl de decoratie veel meer mogelijkheden biedt, vind ik de meubels zelf nog wat beperkt. Ik zelf zou echt een uitbreiding willen om mijn meubelcollectie uit te breiden, ook al zijn er veel verschillende stijlen beschikbaar. De speelwijze is aangepast waardoor de sims een stuk gezelliger en menselijker zijn, de gevoelens spelen nu meer een rol dan de behoeften. De behoeften gaan niet snel naar beneden, waardoor je veel tijd hebt om je sim te ontwikkelen. Over het algemeen ben ik heel tevreden over de Sims 4 en ik ga me hier zeker een langere tijd mee vermaken, de gevoelens en de speelwijze zijn beter dan ik had verwacht.

De Sims 4 is verkrijgbaar voor €69,99.

 • Reacties ( 20 )

 • avatar
  Marlies (GM&PB)

  Ziet er zo leuk uit! :D

  Ik speel het nu enkel om mijn tablet, maar nu krijg ik toch kriebels om dit spel te kopen ;)

 • avatar
  Lieke van Veen

  Bij sims 3 zijn er trouwens ook sites waar je complete meubels, behang, kleding, vloeren en alles kunt downloaden en je kunt zelf dingen maken met een editor! Hopelijk komt dit er voor de sims 4 ook nog.

 • avatar
  Lieke van Veen

  Ik hoorde dat hij al vast liep als een poppetje naar de wc of ging douche dan werd dat gecensureerde vakje steeds groter en moest je de game opnieuw opstarten! Hopelijk komt er snel een padge die dit kan oplossen!

  • avatar
   Esmée

   Oh wat vervelend! Ik heb hier eerlijk gezegd zelf nog geen last van gehad, wat apart. Er zullen heus nog wel wat foutjes inzitten en die zullen snel weer opgelost worden.

   EDIT: Ik heb gelezen dat dit alleen voorkomt als je de illegale versie van het spel hebt gedownload. Voor de legale spelers zit hier dus geen fout.

 • avatar
  Bouchra

  Leuk dat je hier een post over hebt geschreven! Ik ben heel benieuwd naar sims 4 X

 • avatar
  Galaxy Teens

  Echt een leuke blogpost, ik hou van de Sims! Echt leuk dat je de ”poppetjes” nu tot op de detail kunt aanpassen.

 • avatar
  Lisanne

  Wat leuk dat je hier een post over schrijft! Ik ben een ware Sims fan, maar speel het veel te weinig ivm tijdgebrek. Sims 3 vond ik al heerlijk, maar Sims 4 lijkt me ook fantastisch. Ik hoop stiekem nog op een Mac versie, maar voorlopig kunnen we daar nog naar fluiten geloof ik… :(

 • avatar
  Amy

  Ik ben helemaal fan van de SIms 4!

 • avatar
  Tessa

  Omg ik moetmoetmoet deze hebben!
  Liefs, Tessa

 • avatar
  Hannelore

  De Sims 4 ziet er heel leuk uit! Wel weer een hele aanpassing ;)

 • avatar
  Manon

  Ik vind hem ook echt heel erg leuk, ben nu even pauze aan het houden met spelen hahaha!!! mooi artikel heb je ervan gemaakt. Het enigste wat super wennen was het beginscherm (het dorp zeg maar) maar alles ziet er top uit!

 • avatar
  saskia

  Klinkt leuk! maar is niet echt mijn ding! wel heel leuk dat je er een artikel over hebt geschreven want ik weet dat sims vele fans heeft!

 • avatar
  Kimberly

  Ik hou echt van de Sims en ben heel benieuwd naar deze nieuwe versie! Ik vind het vooral leuk dat emoties meer een rol spelen. Ik wacht zelf even totdat er een pakket komt met een uitbereidingsset erbij, vind ik altijd leuker haha! Ik hoop dat er een komt met huisdieren en seizoenen!

 • avatar
  Ysanne

  Jaaaa, hier was/ben ik zo benieuwd naar!! Het klinkt echt goed, misschien ga ik hem wel kopen :)

 • avatar
  Kirsty

  Leuk artikel! Ik ben echt superbenieuwd naar de Sims 4! :)

 • avatar
  Tineke

  Ik vind de sims ook echt geweldig en ben nu behoorlijk nieuwsgierig geworden, helaas is 70 euro mij iets te duur..
  Liefs

  • avatar
   Esmée

   Ik heb hem gekocht voor 44 euro bij de Media Markt, voor dezelfde prijs is hij ook verkrijgbaar bij Saturn. x

 • avatar
  Manon

  wat leuk dat je hier een artikel over hebt nu heb ik gelijk zin om het te spelen, het is er alleen nog niet voor mac helaas. Ik vind het wel leuk dat je je sim zo goed aan kan passen dat vond ik het leukste van heel het spel :D

  • avatar
   Esmée

   Haha ik ook, ik was in de Sims 3 Ambities altijd een stylist, zodat ik alle Sims uit de buurt een make-over kon geven. x

 • avatar
  Angela

  Klinkt leuk, en super fijn! Ben benieuwd!

 • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP