fbpx

Cibdol Oil

Q&A - Pensioen opbouwen als ondernemer

Q&A – Pensioen opbouwen als ondernemer

Een paar dagen terug vertelde ik over de twijfels over mijn pensioen. Ik besloot meteen actie te ondernemen en heb diezelfde dag nog contact opgenomen met een financieel planner. We hebben al mijn vragen over pensioen opbouwen als ondernemer doorgesproken en vandaag deel ik deze Q&A met jullie!

Question & Answer

Welk pensioen heb ik opgebouwd bij mijn voorgaande werkgevers?
Om na te gaan wat je precies hebt opgebouwd bij je vorige werkgevers kun je eens een kijkje nemen op Mijnpensioenoverzicht.nl. Hier zie je wat je op dit moment hebt opgebouwd en wat je zou kunnen verwachten op het moment dat je met pensioen gaat.

Op welke leeftijd wil ik met pensioen?
De AOW leeftijd is op dit moment ongeveer 68 jaar. Dit is de leeftijd waarop je het basispensioen van de overheid ontvangt. Iedereen die in Nederland woont of heeft gewoond, heeft hier recht op. Verder kun je als ondernemer natuurlijk zelf bepalen op welke leeftijd je met pensioen wilt. Misschien is je doel om op je 55ᵉ te stoppen met werken, maar misschien vind je het helemaal niet erg om tot de AOW gerechtigde leeftijd te werken. Deze keuze is erg belangrijk, want aan de hand hiervan kun je bepalen hoeveel je moet sparen voor jouw pensioen. Iemand die op zijn 55ᵉ wil stoppen moet namelijk meer geld bij elkaar sparen, dan degene die wil stoppen op zijn 68ᵉ.

Wat heb ik straks netto nodig per maand?
De volgende stap is bedenken wat je netto nodig hebt per maand naast je AOW. Je kunt hiervoor eerst het beste bekijken wat het verwachtte AOW op dit moment is en aan de hand daarvan bepalen wat je extra nodig hebt. Het is verstandig om ervan uit te gaan dat je net zoveel gaat uitgeven in de toekomst als dat je op dit moment doet. Het geld wat je nu uitgeeft aan kleding geef je in de toekomst misschien eerder uit aan zorg, maar je gaat het hoe dan ook nodig hebben.

Hoe kun je het beste pensioen opbouwen als ondernemer?
Je hebt nu jouw pensioenleeftijd en netto inkomen bepaald, dus je kunt nu berekenen wat je nodig hebt en bekijken hoe je dit op gaat bouwen. Iedereen is anders, dus het is niet mogelijk om één beste methode te omschrijven om pensioen op te bouwen. Het is verstandig om iedere mogelijkheid in overweging te nemen en te kijken wat het beste bij je past. Je kunt het beste voor de manier kiezen die je begrijpt en waardoor je precies weet wat je opbouwt voor de toekomst.

1. Spaarpot opbouwen
Je kunt ervoor kiezen om zelf je pensioen bij elkaar te sparen. Bij deze methode maak je bijvoorbeeld iedere maand een vast bedrag over naar een spaarrekening. Dit is dan jouw pensioen en je kiest ervoor om dit geld enkel hierin te investeren. Dit vereist discipline, maar je kunt het geld wel gebruiken wanneer je wilt. Als je besluit om eerder met pensioen te gaan of ineens ernstig ziek wordt, dan heb je een potje bij de hand. Dit is een flexibele manier van pensioen opbouwen.

2. Lijfrente sparen
Wanneer je weinig discipline hebt om van een spaarrekening af te blijven kun je ook kiezen voor lijfrente sparen. Je spaart dan op een geblokkeerde spaarrekening en ontvangt hier rente over. Het voordeel hiervan is dat je geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen, maar je hebt wel pas toegang tot het geld vanaf je AOW leeftijd. Het geld komt uiteindelijk vrij in de vorm van een uitkering en zo ontvang je maandelijks een bedrag ter aanvulling op je pensioen.

3. Beleggen
De derde optie die je vaak tegenkomt bij een pensioen voor ondernemers is een beleggingsrekening. Hier leg je een startbedrag in die je maandelijks aanvult en het bedrijf waar je dit doet gaat het geld beleggen. Dit doe je natuurlijk in de hoop dat het geld dat je in hebt gelegd, uiteindelijk veel meer waard is geworden. Het is een risicovolle oplossing, maar vaak heb je wel toegang tot dit geld vóór je AOW leeftijd.

4. Geen pensioen opbouwen
De laatste optie is geen pensioen opbouwen. Nu vraag je je misschien af: waarom zou je deze optie kiezen? Alleen wanneer je verwacht dat jouw bedrijf de komende tijd verder blijft groeien en je dit bedrijf uiteindelijk kan verkopen. Dan investeer je eigenlijk eerst continu in je bedrijf en dit kan uiteindelijk de vruchten afwerpen voor je pensioen. Eigenlijk bouw je dan indirect wel pensioen op, maar niet in een apart spaarpotje.

Kan ik mijn huis inzetten voor mijn pensioen?
Het is ook mogelijk om je huis in te zetten voor je pensioen, mits je verwacht dat je later kleiner gaat wonen of overstapt op het huren van een woning. Hierdoor houd je uiteindelijk geld over dat je kunt gebruiken voor je pensioen. Dit kun je zien als een investering in de toekomst, waarvoor je eventueel ook je persoonlijke spaarpot (dat eigenlijk voor je pensioen bedoeld was) zou kunnen inzetten.

Hoe ga ik mijn pensioen opbouwen?

Q&A - Pensioen opbouwen voor ondernemers

Deze Q&A heb ik kunnen opstellen aan de hand van mijn belafspraak met Gaston Hendriks. Dit heb ik kunnen regelen via de website van FFP, de beroepsvereniging van gecertificeerd financieel planners.  Ik vond het een heel fijn gesprek met goede voorbeelden uit de praktijk, waaronder een aantal voorbeelden gebaseerd op mijn business. Hierdoor heb ik voor mezelf een goed beeld gekregen van hoe ik mijn pensioen op kan bouwen als ondernemer en dat ik geen dingen moet doen die ik niet begrijp. Daarbij vond ik de onderstaande quote wel heel toepasselijk:

Wees net zo kritisch over een financieel product, zoals je dat bent over een paar schoenen of een jas.

Ik heb voor mezelf besloten dat ik vanaf nu iedere maand een vast bedrag apart ga zetten op een spaarrekening. Deze spaarrekening staat los van mijn bankrekening, zodat ik niet continu zie hoeveel geld er precies op staat. Op zich heb ik best veel discipline, maar aangezien je een grote spaarpot op gaat bouwen dan kan dit een stuk lastiger zijn. Ik heb dit bewust gekozen, zodat ik dit ook nog kan gebruiken wanneer ik langdurig ziek word of kan investeren in een groter huis als ik mijn droomhuis tegenkom.

Ik ben blij dat ik dit gesprek aan ben gegaan en heb er veel van geleerd. Zo zie je maar dat het slim kan zijn om met een financieel planner te praten wanneer je ergens mee zit. Kijk zeker even op de website, de Facebookpagina en de LinkedIn pagina voor meer informatie!

 • Reacties ( 9 )

 • avatar
  Blog & Beauty

  Heel goed dat je dit gesprek bent aangegaan. Het lijkt nu misschien nog zo ver weg, maar later pluk je hier de vruchten van. Mij spreekt de spaarrekening-methode ook het meest aan. Daarin ben ik wel heel gedisciplineerd.

 • avatar
  Custodia Chineva

  Wat een leuk artikel, ik moet er ook over na denken thanks xx

 • avatar
  Amelie van Writings by Amelie

  Wat goed dat je al zo hard nadenkt over de toekomst. Zo belangrijk!

 • avatar
  hillybillybeauty

  Ik moet zeggen dat ik mij hier ook eens in moet gaan verdiepen ;-)

 • avatar
  nicole orriens

  Ik heb dit dus ook niet goed voor elkaar moet ik bekennen. Eerst was ik jarenlang fulltime thuis bij de kinderen en nu werk ik vanuit huis als zzp’er. Mijn pensioen is waarschijnlijk niet best.

 • avatar
  Corrina

  handig artikel, bruikbare informatie voor wie zelfstandig ondernemer is

 • avatar
  Jouvence

  Wat een fijn en handig artikel is dit!

 • avatar
  Tessa

  Heel handig artikel dit! Ik ben hier ook over aan nadenken maar ik vind het zo lastig maar deze tips helpen zeker.

 • avatar
  Mira

  Heel chill artikel dit! Ik ben druk bezig met uitzoeken wat ik wil en ga deze nog eens rustig nalezen:)

 • Geef een antwoord

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP