Twijfels over mijn pensioen als zzp'er

Twijfels over mijn pensioen als zzp’er

Op dit moment ben ik bijna fulltime bezig met mijn eigen blog. Dit is voor mij echt een droom die uitkomt en ik ben er dan ook iedere dag met veel plezier mee bezig. Ondernemen brengt daarentegen wel wat twijfels met zich mee, zoals twijfels over mijn pensioen.

Onzekerheden als zzp’er

Starten met ondernemen is ontzettend spannend, maar volledig fulltime aan de slag gaan met je eigen bedrijf is nog een stuk spannender. In januari heb ik te horen gekregen dat ik minder uren ging werken bij mijn parttime baan en in plaats van opzoek gaan naar een andere baan, ben ik blijven werken bij mijn huidige werkgever en mijn blog verder gaan uitbouwen. Ik werk nu meer uren aan mijn blog, dan aan mijn parttime baan.

Het is geweldig om dagelijks bezig te zijn met mijn hobby, maar het brengt wel wat onzekerheden met zich mee. Zo wonen wij in een koophuis en wil ik eigenlijk hierna ook weer kiezen voor een koophuis, bouw ik als zpp’er niet standaard mijn pensioen op en zijn mijn inkomsten iedere maand anders. Tijd om één van deze onzekerheden alvast aan te pakken!

Twijfels over mijn pensioen

Twijfels over mijn pensioen als zzp'erAls ondernemer bouw je niet automatisch een pensioen op, zoals bij een werkgever. Dit heeft één voordeel: je weet wel precies wat je opbouwt. Je kiest namelijk zelf uit op wat voor manier je jouw pensioen op gaat bouwen. Toch vind ik dit op de één of andere manier enorm spannend. Misschien, omdat ik bang ben dat ik het verkeerd aanpak of niet voldoende ga sparen voor de toekomst. Ik wil natuurlijk wel dat ik het later net zo goed heb als nu of misschien zelfs beter. Ik ben namelijk gek op reizen en dat wil ik ook zeker nog kunnen doen als ik met pensioen ga.

Ik heb me al een klein beetje verdiept in de mogelijkheden voor een pensioen voor zpp’ers, maar ik vind het nog steeds erg lastig. Zo kun je als ondernemer geld in leggen, dit beleggen en op deze manier pensioen opbouwen, maar dat ziet er naar mijn mening te rooskleurig uit. Op dit moment lijkt het me het beste om een spaarpotje te maken op een aparte bankrekening, waar ik iedere maand een vast bedrag naar overmaak. Ik heb alleen geen idee of dit voldoende resultaat oplevert?

Daarom leek het me erg verstandig om in gesprek te gaan met een financieel planner. Zo leer ik eindelijk meer over pensioen opbouwen voor zzp’ers. Na dit gesprek kan ik dan hopelijk afscheid nemen van de twijfels die door mijn hoofd spoken. Nu nog even opzoek naar de juiste financiële planner via FFP!

Aandacht voor Financiële Gezondheid

De FFP, de beroepsvereniging van gecertificeerd financieel planners, is een campagne gestart om Nederlanders bewust te maken van de financiële risico’s. De overheid trekt het financiële vangnet steeds verder terug, waardoor we steeds meer op onszelf aangewezen zijn. Daarom is het tijd om hier niet alleen over na te denken, maar ook echt actie te ondernemen. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina of LinkedIn pagina.

Welke twijfels heb jij over jouw financiën?

  • Reacties ( 1 )

  • avatar
    Luc van de Wiel

    Over je pensioen als zzp’er hoef je niet te twijfelen, het is onbetaalbaar. Tenzij je veel geld verdient, natuurlijk

  • Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met een *.

TOP