Cibdol Oil

Slim sparen

slim sparen
Het is altijd fijn om een centje over te houden. Ik heb periodes dat ik veel uitgeef en periodes dat ik juist echt geld wil sparen. De laatste paar maanden focus ik me op het sparen en het gaat me goed af. Ik besloot daarom wat tips te delen om slim te sparen. Sparen is handig voor later, maar ook voor een doel waar je je al zo lang op focust, of het kopen van een duur product wat je eigenlijk al zo lang wilt. 

Stel een doel

Het is altijd een begin, een doel stellen. Een doel is iets persoonlijks. Jij kiest waar je voor gaat sparen. Zelf spaar ik vooral voor later en koop ik ook spulletjes voor mijn uitzet. Waar wil jij voor sparen? Voor dat mooie product dat zo onbereikbaar lijkt? Of ook gewoon voor later? Aan je doel kun je denken terwijl je naar je spaarrekening kijkt. Je doel is iets om je aan vast te houden en dat geeft je de kracht om door te gaan. Als je aardig wat centjes opzij hebt staan, dan kun je blij naar het resultaat of de tussenstand kijken.

Vanuit het doel waarvoor je wilt sparen, komen we uit op het onderdeel hoeveel je wilt sparen. Wat wil je gespaard hebben in een jaar of in een maand? Zelf heb ik het doel gesteld dat ik minimaal €50,- wil sparen per maand. Stel een realistisch doel, een doel dat je kunt nakomen met het geld dat je verdiend. Zorg ervoor dat je niets van je gespaarde geld hoeft terug te storten naar je betaalrekening, want dan wordt het al snel een gewoonte.

Geld apart zetten

Het begin van dit jaar ben ik begonnen met sparen. Ik besloot dat ik een bepaald bedrag op mijn rekening wilde hebben om te beginnen, het overige stortte ik op mijn spaarrekening. Vanuit daar heb ik bepaald dat ik €50,- per maand apart wilde zetten, dit doe ik zelf op de 28e zodat ik het altijd aan het einde van de maand overmaak. Jij gaat vanuit je doel hetzelfde doen, kies zelf een datum, wellicht doe je het wel het liefst meteen op de datum als je loon betaald wordt. Vervolgens kun je via internet bankieren of via de bank instellen dat dit bedrag iedere maand automatisch wordt overgeschreven, zodat je het nooit vergeet en nooit gaat smokkelen.

Wees streng

Wees streng voor jezelf. Ik ben dit altijd van het begin af aan geweest. Op de één of andere manier heb ik mezelf altijd geleerd om van mijn spaarrekening af te blijven, tenzij het echt nodig is. Zo heb ik er een keer geld afgehaald voor mijn studie of voor een vakantie, dingen die echt nodig waren of die ik echt wilde. Vakantie is voor mij erg belangrijk en iets waar ik ook vaak voor spaar. Verder heb ik nooit mijn spaarrekening gebruikt, alleen om geld op te zetten en niet om het eraf te halen. Wanneer je streng bent en blijft, zal je nooit smokkelen. Nooit zomaar geld van je spaarrekening afhalen voor dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Het is zonde en uiteindelijk verlies je je gehele doel uit ogen. Misschien helpt het om je doel op te hangen in je kamer, door middel van foto’s of een mooie collage, dingen die je doen herinneren aan je doel.

Daag jezelf uit

Een uitdaging helpt altijd. Het geeft je motivatie als je het volhoudt of als je de uitdaging behaald. Zelf doe ik de uitdaging ‘Voor wat, hoort wat’, die ik 21 juli aanging. Ik verzon deze uitdaging zelf, zodat hij volledig bij me paste. Deze challenge doet me eraan herinneren dat ik zoveel producten heb en dat het eigenlijk niet nodig is om telkens wat nieuws te kopen. Als ik iets nieuws koop, dan ben ik verplicht om wat anders weg te doen. Dit is de reden dat ik een blogsale ben gestart en een heleboel dingen heb weggegeven. Het helpt me echt, maar ook hier geldt dat je streng voor jezelf moet zijn. Je moet het durven om producten weg te doen, waar je misschien liever nog meer plezier aan had beleefd. Als je liever wat anders bedenkt of gewoon meedoet aan de klassieke no-buy, dan kan dat natuurlijk ook, doe wat bij jezelf past en wat écht helpt.

 • Reacties ( 12 )

 • avatar
  Wendy

  Toen ik nog thuis woonde was ik echt een kei in sparen. Nu we samenwonen gaat het allemaal wat moeilijker, maar probeer ik toch nog elke maand te kijken wat ik naar de spaarrekening kan overschrijven. Dat is wel elke maand anders, dus een vast bedrag heb ik niet. Geld van mijn spaarrekening halen doe ik ook alleen als het ECHT nodig is. En zelfs dan vind ik het soms nog ‘moeilijk’. Zeker als het een groot bedrag is.

 • avatar
  Sanne Makeupgorgeous

  Leuke tips! Ik spaar iedere maand ook autmatisch een bedrag. Als ik veel ben gaan werken, doe ik erg nog een extra’tje bovenop.

 • avatar
  Shanti

  Wat een goede tips! Ik spaar iedere maand automatisch. Een vast bedrag naar mijn “vakantiespaarrekening” en een vast bedrag naar mijn grote spaarrekening voor periodieke vaste lasten zoals verzekeringen, gemeentebelastingen, water, collegegeld etc. Zo weet ik zeker dat ik hier iedere maand geld voor opzij zet en mis ik het ook niet. Als aan het einde van de maand stufi en salaris e.d. binnen komen kijk ik hoeveel er op mijn rekening staat. Ik weet inmiddels dat ik een X bedrag nodig heb om lekker rond te kunnen komen in de maand, alles boven dat bedrag gaat ook naar mijn grote spaarrekening.

 • avatar
  Kirsty

  Handige tips! Ik ben eigenlijk niet zo’n spaarder; ik geef te graag mijn geld uit haha! Maar aan de andere kant ben ik ook weer iemand die echt wakker kan liggen als ze maar weinig spaargeld heeft, dus ik probeer wel echt een minimaal bedrag te hebben op mijn spaar voor als er iets kapot gaat ofzo!

 • avatar
  Linda

  Fijne tips meid, en succes! Ik zal zelf ook weer actief het sparen op willen pakken.

 • avatar
  Ines

  Wat een handige tips!

 • avatar
  Dionne

  Fijne tips! Ik moet ook nodig sparen. Ik koop zo vaak spullen die ik niet nodig heb.

 • avatar
  melissa

  Wat een geweldige tips! Ik ben ook tegen het principe om geld van mijn spaarrekening te halen. Deze tips ga ik zeker gebruiken zodra ik terug ben uit Londen :).

 • avatar
  Karlien – Polished Cats

  hele leuke tips!
  Binnekort krijg ik mijn eerste echt loon en daar wil ik niet helemaal loco op gaan
  ook een beetje sparen, dus deze tips helpen wel

  liefs
  Karlien

 • avatar
  Bianca

  Handige tips :) Hoe jonger je leert sparen hoe beter, dan wordt het echt een gewoonte en zul je wanneer je ouder bent ook altijd een centje opzij hebben staan. Dit artikel bracht me trouwens op een idee: mijn stash uitzoeken en oude producten opnieuw ontdekken ipv steeds nieuwe dingen te kopen :)

 • avatar
  Manon

  Fijn artikel, elke maand zet ik een bepoaald bedrag over naar mijn spaarrekening :)

 • avatar
  Joyce

  Wat een handig artikel! Zelf probeer ik ook zoveel mogelijk te sparen en zo weinig mogelijk aan mijn spaargeld te komen. Alleen voor vakanties, grote uitgaven zoals een computer of rijlessen bijv! :)

 • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP