fbpx

Cibdol Oil

De verschillen tussen alle soorten koffie zijn minder groot dan je denkt

De verschillen tussen alle soorten koffie zijn minder groot dan je denkt

Ken je hem nog, het ‘good old’ koffiezetapparaat? Die gezellig pruttelende machine die het hele huis ’s ochtends vroeg naar vers gezette koffie liet ruiken? We kennen hem bijna allemaal wel, maar gebruiken hem steeds minder. Het koffiezetapparaat van weleer is ingehaald door moderne machines met allerlei nieuwe mogelijkheden. Maar wist je dat er aan de techniek, de basis die wordt gebruikt om de koffie te zetten, eigenlijk niet zo veel veranderd is?

De techniek blijft hetzelfde

De techniek van het zetten van koffie, daar is in de afgelopen jaren nauwelijks iets aan veranderd. De manier waarop we hem uitvoeren, daar zitten variaties in, maar uiteindelijk draait het om hetzelfde principe: de smaak, de geur en de kleur van de koffiebonen meegeven aan het hete water, zodat dit verandert in koffie.

Leg je een stel koffiebonen in heet water, dan gebeurt er niet zo heel veel. Er zal iets van smaak en kleur in het water terechtkomen, maar zeker niet zo veel dat je het na een tijdje weken koffie kan noemen. Om ervoor te zorgen dat dit proces goed en snel verloopt, zal je de koffie eerst moeten vermalen. Gemalen koffie bestaat uit talloze kleine korreltjes. Hierdoor is het oppervlakte dat in aanraking komt met water fors groter dan wanneer het om een vaste koffieboon gaat. Het proces van het meegeven van alle smaak aan het water gaat daardoor een stuk gemakkelijker en sneller.

Welke heeft jouw voorkeur?

Natuurlijk wil je al die korreltjes van de gemalen koffie niet in je kopje aantreffen. Alleen het water, dat al het goede van de koffiebonen heeft opgenomen, dat hoort daarin thuis. Om die reden wordt er bij vrijwel iedere manier van koffiezetten een filter gebruikt. Dat zie je het best bij het zetten van filterkoffie. Je stopt de gemalen koffie in het filter, laat er heet water doorheen lopen, en ziet het resultaat daarvan rustig de koffiepot instromen. De gemalen koffie blijft op zijn beurt achter in het filter.

Ook de modernere manieren van koffiezetten, met koffiepads en cupjes, werkt feitelijk op dezelfde manier. Er wordt ook hier heet water door gemalen koffie heen geleid, waarbij alleen de vloeistof uiteindelijk in je kopje belandt. Het proces is minder zichtbaar dan in een ouderwets koffiezetapparaat, en de precieze manier waarop het proces verloopt kan net wat verschillen, maar in de basis blijft het precies hetzelfde. De kans is ook groot dat dit altijd zo zal blijven, veel andere opties om hetzelfde resultaat te behalen zijn er simpelweg niet.

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP