Wil je deze keer met het kerstdiner thuis lekker groots uitpakken? Dan kun je een kerstmenu op tafel zetten met meerdere gangen, zodat jullie lekker lang aan het tafelen zijn. Kerstmis draait ten slotte om gezelligheid, samenzijn met familie en vrienden, maar bovenal natuurlijk: eten! Alleen nu de vraag wat is de juiste volgorde voor het kerstdiner als je meerdere gangen hanteert?
Hoeveel gangen heeft een kerstdiner?
Het is allereerst belangrijk om vast te stellen hoeveel gangen je precies wilt doen. Wanneer je wilt gaan voor de traditionele hoeveelheid gangen, dan wordt er meestal een 8-gangenmenu op tafel gezet. Hoe meer gangen het menu bevat, hoe kleiner de hapjes, dus het hoeft niet per definitie meer werk te zijn.
Nu kan ik begrijpen dat je qua creativiteit liever voor wat minder gangen gaat. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een 3-gangenmenu, maar dan met één van de luxere kerst hoofdgerechten. Of ga voor een 5-gangenmenu om net wat meer op tafel te zetten, maar niet meteen voluit te gaan met 8-gangen.
Wat is de volgorde van kerstdiner gangen?
Hoeveel gangen je kiest maakt niet uit, maar de volgorde wel. Dit heeft niet alleen te maken met de etiquette van een meergangendiner, maar ook met wat de meest ideale volgorde is. Voor ieder diner, groot of klein, worden de volgende regels standaard gehanteerd:
- Bouw de gangen op van licht naar zwaar. Zo voorkom je ook dat gasten al te snel volzitten.
- Hoe meer gangen, hoe kleiner de gerechten. Hanteer altijd ongeveer 500 gram per persoon voor het gehele kerstmenu.
- Je serveert een koud voorgerecht altijd voor een warm voorgerecht.
- Onthoud de volgorde: vis, gevogelte, vlees. Daarnaast gaat hartig voor op zoet, zoals kaas op fruit.
De volgorde van een 8-gangenmenu zie je hieronder. Ga je voor minder gangen? Dan houd je alsnog deze volgorde aan, maar kies je de gerechten uit die je wilt serveren. Zolang je maar altijd een voor-, hoofd- en nagerecht aanhoudt. De traditionele volgorde voor het kerstdiner is als volgt:
- Amuse
- (Koud) voorgerecht
- Soep
- Tussengerecht
- Spoom
- Hoofdgerecht
- Kaas
- Nagerecht
Jouw kerstdiner menu in stijl serveren
Om je kerstmenu in stijl te serveren is voorbereiding het halve werk. Begin alvast met het dekken van de tafel voor de gasten komen. Kies een mooi tafelkleed, zet de borden weg, leg het bestek op basis van gebruik van binnen naar buiten en zet een glas voor water of wijn rechts van het bord. Je kunt eventueel ook nog een leuk kerststukje op tafel zetten om het geheel extra aan te kleden.
Zorg daarnaast dat de meeste gerechten zo goed als klaar zijn. Zo voorkom je dat je zelf heel de tijd in de keuken bezig bent, terwijl je gasten aan tafel zitten. Sommige gerechten kun je prima een dag van tevoren of bijvoorbeeld voor het diner al bereiden, zodat je ze alleen maar warm hoeft te houden.
Het gemakkelijkste is om te werken met een onderbord en daarop steeds het bordje met het volgende gerecht te plaatsen. Zo ziet de tafel er altijd gedekt uit en loop je niet te rommelen qua ruimte. Vind je het fijner om de gasten wel zelf op te laten scheppen? Dan kun je werken met kleine bordjes, zoals je bijvoorbeeld bij tapas gebruikt.
Afhankelijk van wat de gasten drinken is het soms handig om een karaf met water of wijn op tafel te zetten. Zo voorkom je dat je naast het eten serveren ook nog steeds op moet letten om de drankjes bij te vullen. Bovendien is het voor jullie allemaal tijd om te genieten, een fijne kerst!