Nu de zon zich weer van haar beste kant laat zien is het heerlijk om af en toe een frisse, zomerse salade op tafel te zetten. Denk aan een salade Niçoise, een Caesar salade of een compleet vegetarische versie bomvol groenten. Nu rest alleen nog de vraag: wat schenk je bij zo’n zomerse salade?
Salades hebben lang de stempel ‘geen goede combi met wijn’ gehad. Maar nu salades op bijna elke menukaart te vinden zijn, als voorgerecht of als hoofdgerecht, is het hoog tijd om te kijken welke wijn nou goed smaakt bij zo’n gezond maaltje. Over het algemeen geldt dat je bij het maken van een wijn en spijs combinatie altijd let op de meest aanwezige smaken in een gerecht.
Bij een salade is dat doorgaans de dressing. Daarom hebben we de meest populaire dressings + wijn combi’s onder elkaar gezet en geven we je gelijk enkele heerlijke wijnsuggesties bij de meest populaire maaltijdsalades.
Dressing op basis van azijn
Heb je een salade met een dressing op basis van azijn? Schenk dat een wijn met een hoge zuurgraad, zoals Sauvignon Blanc, Viognier, Albariño of Pinot Grigio. De hoge zuurgraad van de dressing matched perfect met de hoge zuurgraad van de wijn waardoor de fruitigheid van de wijn beter naar voren komt.
Romige dressings
Heb je een salade met een romige dressing? Romige dressings zijn vettig en hebben vaak geen tot een lage zuurgraad. Ga in dit geval voor een Chardonnay of een Pinot Grigio. Deze wijnen hebben een stevige body, maar ook genoeg zuurgraad om de rijkdom van de dressing in evenwicht te houden.
Meest populaire salades + wijntips:
Ceasar salade met kip: | Chardonnay |
Salade Niçoise: | Provence Rosé |
Aardappelsalade: | Sauvignon Blanc |
Huzarensalade: | Provence Rosé of licht gekoelde Pinot Noir |
Groene salade: | Pinot Blanc |
Griekse salade: | Soave |
Waldorfsalade: | Riesling of Grüner Veltliner |
Mosselsalade: | Mousserende wijn, zoals Cava |
Salade met geitenkaas: | Pouilly-Fumé of Sauvignon Blanc |
Salade Caprese: | Pinot Grigio of een droge rosé |
Benieuwd hoeveel invloed de dressing daadwerkelijk heeft op de wijn? Neem dan eens hapje van je salade waar nog geen dressing op zit en neem vervolgens een slok wijn. Vergelijk dit nu met salade met dressing en neem dan een slok wijn. Wedden dat je het verschil zult ervaren!
Op deze manier kun je ook heel gemakkelijk je eigen wijnproeverij houden. Scoor wijn door middel van een mooie wijn aanbieding, schenk de verschillende wijnen in en combineer deze met diverse hapjes. Op deze manier kun je de invloed van eten op de smaak van wijn fantastisch ervaren.
Bewaar dit artikel op Pinterest voor later: