Aan het eind van vorig jaar heb ik ervoor gekozen om zelfstandig m’n scriptie te schrijven. Ik wilde zelf een onderwerp kiezen en niet teveel meegesleept worden in het bedrijfsleven. Het gevaar dat veel voorkomt bij afstudeerders, stiekem meewerken bij je afstudeerbedrijf. Zelfstandig een scriptie schrijven vergt veel discipline, daarom geef ik in dit artikel tips voor diegene die in hetzelfde schuitje zitten, of komen te zitten.
Onderwerp kiezen
Ik heb een onderwerp gekozen dat dichtbij me ligt. Geloof me, ik ben drie keer gewisseld van onderwerp en zelfs bij het schrijven van m’n scriptie is het nog veranderd. Door nieuwe inzichten die je opdoet door het lezen kom je vanzelf bij je onderwerp. Begin alleen wel met een onderwerp dat je interesseert, en maak het onderwerp specifieker. Ik begon met online influencers, toen koos ik voor vlogs en televisie en nu is mijn onderwerp enkel gefocust op vlogs.
Inlezen
Lees je niet alleen informatie over je onderwerp, maar ook over het schrijven van je scriptie. Ik ontving het boekje ‘En nu die scriptie nog‘ toen ik bezig was met het schrijven, maar het had veel handiger geweest om hem voor het afstuderen te lezen. Er stond nuttige informatie in, maar dat had ik nu al overal en nergens vandaan getoverd. Het is zeker een aanrader als je binnenkort begint met afstuderen en nog moet beginnen aan je afstudeervoorstel.
Voor het inlezen van je onderwerp raad ik je echt aan, hoe suf het ook klinkt, om alle kranten door te spitten. Ik kwam ooit via via zelfs terecht bij een stuk in de Metro, dat heel interessant gaat zijn voor mijn onderzoek. Daarnaast kun je zoeken in databanken, waarbinnen je ook artikelen kunt vinden, deze databanken zijn meestal gratis beschikbaar via de site van je school.
Colleges volgen
Je kunt dan wel zelfstandig aan je scriptie werken, het helpt altijd om colleges of lessen te volgen. Bij ons op school wordt informatie gegeven over de verschillende paragrafen van een scriptie, per paragraaf wordt uitgelegd wat er omschreven moet worden en hoe je dat kunt aanpakken. Daarnaast hebben wij afstudeerkringen, binnen deze kringen krijgen we feedback van afstudeergenootjes en experts. Iedereen leest een bepaald verhaal anders, dus elke feedback komt van pas!
Starten
Ik weet hoe lastig het kan zijn om alle informatie eindelijk uit te schrijven, maar op een gegeven moment moet je gewoon beginnen. Vaak kun je informatie uit je onderzoeksvoorstel gebruiken voor de inleiding van je scriptie, een beetje herschrijven, en daar is je eerste hoofdstuk! Toch kan er nog veel veranderen na de feedbackrondes, zo kreeg ik de eerste keer meteen te horen dat ik televisie weg moest laten, terwijl ik al heel ver in mijn scriptie zat. Wees niet teleurgesteld, het levert uiteindelijk een betere scriptie op, ook al had je totaal geen zin om alles weer aan te passen.
Om thuiswerkers in het algemeen vooruit te helpen schreef ik al een keer dit artikel. Hierin omschrijf ik hoe je het beste effectief thuis kunt werken, want met zoveel afleiding om je heen is dat niet altijd gemakkelijk. Wel heb ik het idee dat je thuis soms veel harder werkt, dan op kantoor, vooral als je alleen thuis bent. Een to-do-lijstje maken en ga ervoor!
Plannen
Ik vond het best lastig om in het begin te plannen. Hoe weet ik nou hoeveel tijd een hoofdstuk kost? Een theoretisch kader, daar gaat echt veel tijd in zitten, en dat had ik onderschat. Alleen de hoofdstukken daarna, daar vloog ik doorheen. Het plannen blijft lastig, vooral omdat je af en toe weer terug moet gaan naar het begin om dingen te verbeteren. Probeer wel per dag, dat je aan scriptie gaat werken, een doel te stellen. Werk in paragrafen bij een groot hoofdstuk, en in hoofdstukken bij kleinere hoofdstukjes. Als je theorie moet verwerken, en veel moet lezen, zoals bij het theoretisch kader, dan kan er veel tijd in gaan zitten. Stel realistische doelen, dat leer je vanzelf naarmate je vaker aan je scriptie werkt, en het zal je extra motiveren.