1 jaar samenwonen, hoe bevalt het?

1 jaar samenwonen, hoe bevalt het?

Op 2 december woonden we precies 1 jaar samen. Het is dus tijd voor een recap: 1 jaar samenwonen, hoe bevalt het?

De keuze voor een koopwoning

Je ziet ons beide met gespannen hoofdjes zitten op de bovenstaande foto. We tekenden die dag de koopakte van ons allereerste huis. Het was super spannend om meteen voor een koopwoning te gaan, maar voor ons wel de beste optie. Zeker nu ik terugkijk ben ik heel blij dat we deze keuze hebben gemaakt, omdat wij met een huurwoning uitkomen in de vrije sector. In de vrije sector betaal je al snel €1.000,- voor een appartement, maar nu betalen wij een stuk minder voor een huis mét tuin. Ook is het een stuk fijner om geld te investeren in je koophuis, omdat je investeert in iets wat echt van jou is. 

Klussen & me-time?

Ik moet eerlijk toegeven dat ik in het begin momenten had dat ik het moeilijk vond. Ik vind het fijn om alleen te zijn en tijdens het klussen had ik continu mensen om mij heen. Normaal trok ik me terug op mijn eigen kamer en was ik ook wel geregeld alleen thuis, maar op dat moment kon dat gewoon niet. Ik merkte dat ik daardoor af en toe erg gespannen was en ook ‘s avonds niet echt kon genieten van het feit dat we ons eigen huis aan het opknappen waren.

Op een gegeven moment heb ik mezelf hier overheen kunnen zetten en genoot ik juist extra wanneer ik wel een momentje voor mezelf had. Extra lang douchen was één van mijn favoriete manieren om me even terug te trekken! 

Nog steeds verlanglijstjes

Het klinkt gek als je nog nooit een eigen huis hebt gehad om te horen dat mensen na 1 jaar nog bezig zijn aan hun huis. Het leek me echt een kwestie van opknappen en meubels kopen, wat is daar zo moeilijk aan? Toch heb ik gemerkt dat het moeilijker is dan het lijkt om een huis in te richten en zeker als je rekening moet houden met twee verschillende stijlen. Gelukkig liggen de stijlen van mijn vriend en ik dicht bij elkaar, maar dan alsnog moet dat tafeltje waar je naar opzoek bent wel ergens te vinden zijn. Dat is soms echt een hele opgave!

Er zijn dus nog steeds verlanglijstjes op het gebied van meubels. Zeker in de slaapkamer staan nog wat tijdelijke meubels, zoals mijn oude nachtkastje en een IKEA tafeltje dat wordt gebruikt als het andere nachtkastje. Het heeft geen haast en daardoor wachten we liever tot we iets zien waar we écht heel blij van worden. 

Meer tijd samen doorbrengen

Het leukste van samenwonen is toch wel meer tijd samen doorbrengen. Je wordt iedere dag samen wakker, ziet elkaar bijna iedere avond en gaat ‘s avonds samen naar bed. Voorheen waren we alleen in de weekenden samen, omdat we doordeweeks vaak druk waren met werk en school. Hierdoor brengen we nu veel meer tijd door samen, maar merk ik wel dat je er goed op moet letten om ook echt dingen samen te doen. De uitstapjes en samen een filmpje kijken blijven toch het allerleukste!

1 jaar samenwonen, hoe bevalt het?

Ik heb gemerkt dat ik voornamelijk het begin lastig vond. Ik denk dat dit met name kwam, omdat dit ook de eerste keer was dat ik alles zelf moest doen. Ik deed bij mijn ouders thuis wel veel, maar het hele huis poetsen hoorde daar bijvoorbeeld niet bij. Ik werkte in het begin 20 uur per week aan de webcare, werkte aan mijn blog en deed daarnaast ook nog het huishouden. Doordat alles nieuw was, was dat in het begin wel iets teveel van het goede.

Uiteindelijk werk ik nu bijna fulltime aan mijn blog, werk ik daar nog maar 7 uur naast en doe ik daarnaast het huishouden. Daardoor doe ik nu meer wat ik leuk vind en heb ik veel meer balans. Het 1 jaar samenwonen is daardoor omgevlogen en ik ben heel blij dat we deze stap hebben gezet. Het was voor ons allebei nieuw en spannend, maar we hebben er veel van geleerd en zijn er nu helemaal aan gewend.

Woon jij al samen of op jezelf?

 • Reacties ( 2 )

 • avatar
  Sherry

  Heel goed on te lezen dat het samenwonen bevalt. Het lijkt me best spannend. Hopelijk is het ook gauw zover voor mij als ik een partner vind. Ik woon nog thuis bij mijn ouders. Ook heerlijk.

 • avatar
  Lieke van Veen

  Wat fijn dat het zo goed bevalt! Het lijkt me echt heerlijk om een huis te kopen samen met mijn vriend, maar helaas gaat dit nog niet. Ik vind huren zo zonde van mijn geld.

 • Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met een *.

TOP