De meeste mensen die voor zichzelf beginnen krijgen ooit te maken met slecht betalende klanten. Het is vaak enorm teleurstellend, maar ook nog eens heel risicovol. Hoe je het voorkomt en wat je er tegen kunt doen? Dat bespreek ik in dit artikel.
1. De klant van tevoren natrekken
Het klinkt misschien als een stap te ver en je voelt je misschien net een soort spion als je dit doet, maar je zult al snel merken dat dit de moeite waard kan zijn. Voordat je een overeenkomst aangaat kun je bijvoorbeeld alvast de website en beoordelingen van het bedrijf of de persoon bekijken. Als je geregeld grotere opdrachten aanneemt, dan is het slim om een paar euro’s uit te geven en bij een kredietbureau aan te kloppen. Je kunt hier rapporten inzien en zo ontdek je snel of je te maken hebt met slecht betalende klanten of dat je deze samenwerking met een gerust hart aan kunt gaan.
2. Vragen naar meningen van anderen
Misschien heb je deze klant vaker teruggezien bij andere mensen binnen je vakgebied. Je kunt dan zeker even vragen naar meningen van anderen. Ook wanneer het gaat om een plaatselijke ondernemer die mensen in je omgeving wellicht kennen. Wanneer deze klant slecht blijkt te betalen, dan is dat vast al vaker gebeurd en dan zijn er vast mensen van op de hoogte. Het kan echt geen kwaad om iemand even kort te polsen over deze persoon of het bedrijf. Voorkomen is beter dan genezen.
3. Maak een offerte
Aan het begin van een samenwerking kun je een offerte of een briefing opstellen. Hierin staan alle gemaakte afspraken en deze offerte wordt door beide partijen getekend. Op deze manier staan alle afspraken op papier en kun je daar gemakkelijk op terugkomen wanneer de tegenpartij de afspraak niet nakomt.
4. Laat je factuur nakijken
Wanneer er vaak onduidelijkheden zijn over de factuur, of je merkt dat je veel te maken hebt met slecht betalende klanten, laat je factuur dan eens nakijken door iemand uit je omgeving. Bij het openen van een factuur moet vrijwel direct duidelijk zijn waarvoor het is, hoeveel geld het kost, binnen welk termijn het betaald moet worden en naar welk rekeningnummer. Zorg dat deze dingen duidelijk op de factuur vermeld staan en gemakkelijk terug te vinden zijn. Een factuur hoeft niet heel speciaal te zijn, maar gewoon kort en krachtig.
5. Vooraf laten betalen
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om klanten vooraf te laten betalen. Op deze manier kun je gemakkelijker investeringen maken, is alles van tevoren al geregeld en zal de klant alleen nog moeten wachten op het eindresultaat. Dat zorgt voor veel vertrouwen en je hebt geen gedoe meer achteraf.
6. Laatste herinnering
Wanneer klanten niet meer reageren op mijn mails en de rekeningen nog steeds niet betaald zijn, dan ga ik over op de volgende stap. Ik stuur een soort van laatste herinnering, maar dan vaak gericht aan het algemene e-mailadres van het bedrijf met de contactpersoon in de CC. Mocht het gaan om een tussenpersoon tussen mij en de klant waarvoor ik het artikel publiceer, dan stuur ik het zowel naar het algemene e-mailadres van de tussenpersoon en de klant waarvoor ik het artikel publiceer. Vaak kom je er dan achter dat de medewerker, waarmee je contact had, niet meer werkzaam is binnen het bedrijf. Heel soms krijg je alsnog geen reactie en kun je verdere maatregelen nemen.
7. Incassobureau
Blijf altijd zakelijk en probeer het eerst rustig op te lossen. Als je echt geen reactie meer krijgt en te lang heb gewacht op de betaling, dan kun je een incassobureau inschakelen. Dit is vaak gratis, want de kosten worden neergelegd bij degene die jouw factuur niet heeft voldaan. Wees niet bang om contact op te nemen met een incassobureau, je hebt er namelijk al voor gewerkt!
Heb jij al te maken gehad met slecht betalende klanten? Hoe pak jij dat dan aan?