7x wat mensen je niet vertellen over een eigen bedrijf

7x wat mensen je niet vertellen over een eigen bedrijf

Het hebben van een eigen bedrijf is natuurlijk super gaaf. Je kunt werken aan iets wat je leuk vindt en je dromen najagen! Toch zijn er een aantal dingen wat mensen je niet vertellen over het hebben van een eigen bedrijf en dat vertel ik je gelukkig wel. 

1. Het kost je veel tijd

Het opbouwen en het opzetten van een eigen bedrijf is geweldig. Het is misschien één van de dingen die ik zelf het leukste vind aan ondernemen: iets nieuws neerzetten. Je krijgt een idee, werkt het concept uit en bouwt je bedrijf langzaam op. Langzaam? Ja, een bedrijf is niet 1, 2, 3 opgezet en wanneer het is opgezet kost het je vaak alsnog veel tijd. Je wilt het namelijk opbouwen, maar uiteindelijk ook het concept steeds weer verbeteren en misschien zelfs uitbreiden. Het is niet zo dat je werkt van 9 tot 5 en daarna je laptop dichtklapt. Vaak gaan de werkzaamheden langer door en met name de gedachtes over alles wat je nog moet doen.

2. Onzekerheid

In het begin stadium zit je vaak nog met veel twijfels. Je gaat iets nieuws starten in de hoop dat het aanslaat of je bent iets nieuws gestart wat lijkt aan te slaan. Je bent misschien bang dat dit niet eeuwig gaat duren, dat het je teveel tijd gaat kosten of dat je omgeving het niet begrijpt. Stuk voor stuk dingen die je het liefst met een andere ondernemer zou bespreken, iemand die het begrijpt.

En wanneer het bedrijf goed gaat lopen begint er weer een nieuw hoofdstuk met onzekerheid. Zal ik mijn baan opzeggen voor mijn eigen bedrijf? Je komt voor heel veel keuzes te staan als startende ondernemer en het is lang niet altijd makkelijk. Zeker wanneer je dit bespreekt in je omgeving en iedereen er een beetje angstig tegenover lijkt te staan.

3. Je betaalt je eigen loon

Het klinkt heel logisch: je eigen loon betalen. Het klinkt stiekem ook heel leuk dat je jezelf mag uitbetalen over datgene dat je hebt verdiend. Toch komt ook hier nog heel veel bij kijken. Zo moet je er wel voor zorgen dat de facturen op tijd betaald worden en er voldoende geld is om jezelf uit te betalen. Het is lastiger dan het lijkt om jezelf of misschien zelfs personeel uit te betalen. Probeer dus hoe dan ook te voorkomen dat facturen niet of te laat worden betaald.

7x wat mensen je niet vertellen over een eigen bedrijf

4. Je eigen pensioen opbouwen

Ik denk met name dat je het opbouwen van je pensioen snel vergeet als je op jonge leeftijd je eigen bedrijf start. Ik heb hier in mijn eerste jaren als ondernemer ook nooit over nagedacht, totdat dit ter sprake kwam toen ik op mezelf ging wonen. Ook het opbouwen van je pensioen doe je als ondernemer zelf. Je kunt hiervoor een bankrekening openen waar je zelf af en toe geld op stort, maar jezelf ook inschrijven bij een pensioenfonds voor ZZP’ers. Let er wel op dat bij deze pensioenfondsen het geld dat je inlegt veelal wordt belegd, dus dat je ook kans hebt om er uiteindelijk minder aan over te houden.

5. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Wanneer je ondernemer bent en je wordt plotseling ziek of krijgt een ongeluk, dan wordt je loon niet zomaar doorbetaald. Er is voor ondernemers ook geen vangnet van de overheid, dus je zult het op zo’n moment zelf moeten oplossen. Je kunt sparen voor wanneer je arbeidsongeschikt wordt of het bijvoorbeeld dekken met het geld uit je pensioenpot, maar dat is vaak niet voldoende. Om rond te komen heb je ruim €25.000,- per jaar nodig en dat spaar je niet zo snel bij elkaar. Daarom kun je als ondernemer een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Het mooie is dat je hier alsnog zelf kunt bepalen wat je wilt betalen aan premie, maar niet meer enkel afhankelijk bent van je spaargeld als het misgaat. Je kunt gemakkelijk je aov online afsluiten, dus kijk zeker eens naar de mogelijkheden.

6. Blijf doorgaan

Als ondernemer is het belangrijk dat je blijft doorgaan. Anderen zouden misschien allang hebben opgegeven, maar je kunt alleen de top bereiken als je blijft doorgaan. Iedere ondernemer heeft weleens een dipje of het gaat weleens minder goed met zijn of haar bedrijf, maar juist door dan door te zetten kom je er sterker uit. Je leert van deze mindere periodes en weet de volgende keer hoe je hier sneller uit kunt komen of hoe je het zelfs kunt voorkomen. Blijf altijd doorgaan.

7. Het is alles meer dan waard

Tot slot, het is alles meer dan waard. Het klinkt door dit artikel misschien als een hoop gedoe, maar dit zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat starten. Het zal niet altijd makkelijk zijn, maar het is altijd de moeite waard. Je doet wat je echt leuk vindt, je bent niet meer afhankelijk en kunt in principe werken waar en wanneer je wilt. Die vrijheid was voor mij de reden om door te zetten en dat is wat mij betreft ook het grootste voordeel aan het hebben van een eigen bedrijf. Zet je onzekerheden aan de kant, neem deze tips mee en word de beste ondernemer die ze binnen jouw vakgebied kennen!

Wat had jij graag willen weten toen je startte als ondernemer? Of wat wist jij nog niet als ondernemer in de dop? 

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP