Het zonnetje schijnt buiten en ondanks dat het nog een beetje koud is, is het perfect weer om een lekker gerecht te maken op de barbecue. In dit artikel licht ik heerlijke BBQ recepten uit met vlees en groenten.
BBQ recepten met vlees
De traditionele BBQ recepten zijn natuurlijk met vlees. Toch is het leuk om verder te gaan dan de kant-en-klare stukken vlees voor op de BBQ en te gaan voor uitgebreide en unieke gerechten. In deze paragraaf laten we verschillende unieke BBQ recepten zien en leggen we je uit hoe je deze kunt bereiden.
Als je vlees lang wilt garen kan het handig zijn om een professionele barbecue te hebben, zoals een Kamado Joe. Dit merk behoort tot de A-merken onder de barbecues. Er is ook een kleinere variant van 35 centimeter, die je perfect mee kunt nemen om te kamperen, maar die ook wat fijner is geprijsd. Dit is de Kamado Joe Junior en heeft verder alle functies die de grotere variant ook heeft!
Lamsbout zonder been
Een lamsbout zonder been kun je halen bij de slager of online bestellen. Dit zijn vaak flinke stukken, dus je hebt aan dit gerecht in combinatie met bijgerechten al snel genoeg. Je kunt dit BBQ recept bijvoorbeeld combineren met aardappelpartjes en gegrilde groenten.
Je begint met het maken van de marinade, zoals je in het filmpje ziet. Je kunt natuurlijk exact deze kruiden gebruiken, maar ook afwijken als je bijvoorbeeld koriander niet zo lekker vindt. Je kunt ook speciale barbecuekruiden kopen in de supermarkt, zodat je in één keer klaar bent.
Dit is een gerecht dat je lang en langzaam laat garen, maar dat echt de moeite waard is om eens uit te proberen. Zeker nu we daar wat meer tijd voor hebben!
Spareribs
Van die lekkere spareribs die je ook wel eens in een restaurant eet, kun je natuurlijk ook thuis maken. Je begint hiervoor eerst met de marinade. Deze bevat een halve eetlepel sojasaus, één theelepel mosterd, rozemarijn, worcestersaus, 200 milliliter donker bier, een beetje peper en zout en tot slot één eetlepel olijfolie.
Doe de marinade samen met de spareribs in een waterdichte afsluitbare zak, schud het goed en laat het 1 uur rusten. Je grilt de spareribs eerst kort op direct vuur en vervolgens verplaats je het naar het indirecte vuur met een temperatuur van 150 graden. Na 10 minuten zijn ze opgewarmd en kun je er eventueel nog wat extra marinade overheen doen.
Spiesen met vlees
Spiesen zijn enorm gemakkelijk voor op de barbecue, maar je hebt ze ook nog eens in allerlei leuke combinaties. Je kunt ook bijvoorbeeld bakjes op tafel zetten en zelf spiesen in elkaar zetten. De volgende spiesen moet je zeker eens uitproberen:
- Biefstuk met garnalen spies
- Kippenvleugels
- Varkenssaté
- Worst, paprika en rode ui
- Varkenshaas, spek en paprika
- Biefstuk, champignons, rode ui en paprika
- Kip, ananas en paprika
BBQ recepten met groenten
Je kunt niet alleen heerlijke BBQ recepten maken met vlees, maar ook met groenten. Gegrilde groentes geven namelijk een hele andere smaakbeleving en zijn daardoor perfect om je maaltijd wat extra’s te geven. Dit kun je perfect combineren met andere BBQ recepten of juist toevoegen aan je gewone avondmaaltijd.
Maïskolf
Op de blog van HelloFresh vind je vijf verschillende toppings voor maïskolven. Bij mij is deze Amerikaanse variant favoriet!
Voor dit recept grill je eerst de maïskolf. Na het grillen breng je de toppings aan. Bij deze Amerikaanse maïskolf betekent dat insmeren met roomboter en besprenkelen met ahornsiroop of stroop.
Naast deze vijf variaties kun je natuurlijk ook zelf experimenteren met verschillende toppings. Zet wat verschillende dingen op tafel en kies zelf wat je het lekkerst vindt.
Gegrilde groenten salade
Hou je wel van de smaak van gegrilde groenten? Dan kun je er natuurlijk ook een hele salade van maken.
Kies groenten uit voor je salade, denk aan: paprika, courgette, tomaat, groene asperge, rode ui, champignons. Leg deze groenten vervolgens op de grill en draai ze regelmatig om. Als het klaar is doe je ze in een grote schaal en voeg je eventueel nog toppings, zoals croutons, kruiden of een dressing toe.
Zoete aardappel pakketjes
Deze zoete aardappel pakketjes zien er echt enorm lekker uit! Je maakt ze in een pakje van aluminiumfolie en legt ze op die manier 20 tot 25 minuten bij een temperatuur van 180 graden op de barbecue.
Een zoete aardappel pakketje kun je maken door 200 gram zoete aardappel te mengen met een beetje olijfolie. Vervolgens voeg je hier een teentje knoflook, een beetje peper en zout en dunne rode uiringen aan toe. Schep het door elkaar en voeg tot slot de peterselie en de feta toe.
Wat zijn jouw favoriete BBQ recepten?