Cibdol Oil

Buffetkast inrichten: tips & inspiratie

Buffetkast inrichten: tips & inspiratie

In onze keuken hebben wij niet veel plek om servies op te bergen. We hebben dan ook een buffetkast aangeschaft waarin ik mijn Blond Amsterdam servies uit kan stallen en Roel zijn bierglazen. Alleen hoe kun je het beste een buffetkast inrichten? Ik deel mijn tips en inspiratie.

Buffetkast aanschaffen

Een buffetkast kun je bij veel verschillende winkels vinden. Wij hebben zelf tijdens het inrichten van ons huis inspiratie opgedaan bij Woonboulevard Poortvliet, waar je ook zeker kunt slagen voor buffetkasten. Ik vind dit zelf een hele leuke plek om inspiratie op te doen en tegelijkertijd dingen te kopen voor in je huis. Er zijn verschillende kamers nagebootst in verschillende stijlen, waardoor er altijd wel een gedeelte tussenzit dat jou aanspreekt.

Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een buffetkast met een gesloten onderkant en een open bovenkant. Zo konden we bovenin de glazen, het servies en andere dingen die in het zicht mogen staan kwijt. En daaronder liggen wat losse spullen in de lades, staat de printer, onze bordspellen en alle mappen voor onze administratie. Zo heb je een mooie kast om bepaalde items te laten zien, maar heb je ook weer wat extra opbergruimte.

Buffetkast inrichten

Buffetkast inrichten: tips & inspiratie

Een buffetkast inrichten kan op verschillende manieren. Je kunt een buffetkast decoratief inrichten, maar ook met items die je juist veel gebruikt en ook in het zicht mogen staan. Het was voor mij al vrij snel duidelijk dat ik een kast met glazen deuren wilde om mijn Blond Amsterdam collectie mooi naar voren te laten komen. Onze buffetkast is dus eigenlijk puur functioneel, maar dat proberen we natuurlijk alsnog zo mooi mogelijk in te richten.

1. Sorteren

Je hebt hoogstwaarschijnlijk al een keuze gemaakt welke items je in jouw buffetkast wilt hebben. Het is belangrijk dat je eerst de items sorteert. De dingen die je vaak gebruikt wil je op een gemakkelijke plek hebben staan en dezelfde dingen het liefst ook bij elkaar. Zo staan de bierglazen in onze kast zoveel mogelijk gesorteerd op biersoort en het type glas.

2. Indeling

Je kunt ervoor kiezen om alle items op de planken te zetten, maar voor servies heb je eventueel ook standaarden. Op die manier kun je de borden bijvoorbeeld rechtop zetten, zodat je ze ook van een afstand kunt zien. Ik vond dit persoonlijk, ook vanwege mijn hoeveelheid, geen fijne optie. Ik heb ervoor gekozen om alles gewoon neer te zetten op de planken.

We zijn bovenin begonnen met het inrichten. We zijn allebei best klein, dus hier staan dingen die we niet vaak gebruiken of door de vorm alsnog makkelijk kunnen pakken. De plank daaronder is voor mij een fijne hoogte, dus hier heb ik de dingen neergezet die ik het vaakst gebruik: de mokken. Daaronder staan eigenlijk mijn wijnglazen op soort gesorteerd en al mijn overige servies. De onderste plank is gebruikt voor de borden, zodat ik deze gemakkelijk en zonder moeite kan pakken.

Linksonder hielden we eigenlijk een plekje over. In het begin was dit een gehele tijd leeg, maar later hebben we hier accessoires ingezet. Zo staan hier nu onze fotoboeken, cadeautjes en kaarten.

3. Extra opbergruimte

Een aantal items van Blond Amsterdam paste vanwege het formaat niet in deze kast. Ik heb deze dan ook in een andere kast in onze woonkamer staan. De dingen die ik minder vaak gebruik, zoals de oliebollenschaal, staan in de kelder. Ik haal deze dan liever naar boven als ik hem ga gebruiken. Eigenlijk alle items in mijn servieskast gebruik ik bijna wekelijks.

Als je items hebt die niet mooi naar voren komen in de kast, dan kun je deze natuurlijk ook in het dichte gedeelte opbergen. Mocht je geen dicht gedeelte hebben, dan kun je kiezen voor opbergmanden. Op die manier kun je toch alles kwijt, zonder dat het te druk wordt.

4. Stapelen

Het leuke in een buffetkast is om te stapelen, zeker wanneer je geen houders gaat gebruiken. Zo hou je meer ruimte over, maar kun je ook meer van je servies zien. Je kunt bijvoorbeeld twee mokken op elkaar zetten voor een speels effect en alle kommen op elkaar zetten voor een groter geheel.

Conclusie

Buffetkast inrichten: tips & inspiratie

Ik ben zelf heel blij dat we voor een buffetkast hebben gekozen. Mijn servies staat zo veilig, maar ik kan het ook blijven bewonderen. De indeling kun je natuurlijk altijd nog veranderen, dus wees niet bang om te experimenteren. Het blijft ook leuk om het af en toe weer anders in te delen.

Hoe zou jij een buffetkast inrichten? Decoratief of toch functioneel?

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP