Cibdol Oil

Tuin lenteklaar maken: zo doe je dat

Tuin lenteklaar maken: zo doe je dat

Ondanks dat het weer nu is omgeslagen en het volop regent, verlang ik al naar de warme lentedagen. Ik breng deze het liefst buiten door in een tuin vol bloemen, mooie tuinkussens en andere accessoires. Alleen hoe kun je jouw tuin lenteklaar maken en wanneer kun je daar het beste aan beginnen?

Wanneer maak je jouw tuin lenteklaar?

Je kunt het beste in de maand maart beginnen met je tuin lenteklaar maken. Als je weer wat onkruid tegenkomt en de planten beginnen met groeien, dan kun je er in principe mee beginnen. Je kunt natuurlijk wel even wachten tot het buiten weer wat aangenamer is.

Het stappenplan

Tuin lenteklaar maken: zo doe je dat

Nu je weet dat je aan de slag kunt, help ik je graag op weg met een fijn tuin lenteklaar maken stappenplan. Ik noem de tips op chronologische volgorde, zodat je precies weet waar je het beste mee kunt beginnen.

1. Onkruid verwijderen

De onkruid komt al langzaam op, maar zal zich steeds verder verspreiden als je het niet op tijd verwijderd. Ook zal er wat onkruid te vinden zijn tussen de terrastegels. Haal dit allemaal weg, zodat je daarna aan de slag kunt met het opknappen van je tuin.

2. Terras schoonspuiten

Als al het onkruid tussen de tegels vandaan is, dan kun je de tegels schoonspuiten. Er kan wat zand opspatten, dus daarom is het verstandig om dit te doen voordat je dingen gaat schoonmaken of opknappen. Je kunt je tegels onder andere schoonmaken met kant-en-klare schoonmaakmiddelen, groene zeep, schoonmaakazijn of een hoge drukreiniger.

3. Grasmaaien, -verticuteren en -planten

Als je gras hebt in de tuin, dan heb je vast gemerkt dat dit al vroeg in het jaar weer begint met groeien. Als het een goede lengte heeft bereikt dan kun je voor de eerste keer van het jaar weer aan de slag met de grasmaaier.

De ochtend na het grasmaaien kun je jouw gazon het beste in rechte banen verticuteren. Dit zorgt er namelijk voor dat alle mossen en het onkruid tussen het gras wordt uitgehaald. Op de kale plekken kun je vervolgens nieuw gras planten. Als je dit hebt gedaan, bewater deze plekken dan geregeld.

4. Snoeien

Je kunt in maart ook nog het één en ander snoeien, zodat de groei van deze bomen en planten bevorderd. Je kunt sowieso de afgestorven takken en bladeren bij bomen en planten afknippen. Daarnaast is het mogelijk om fruitbomen te snoeien, maar ook klimrozen, hortensia’s, heesters (die bloeien op eenjarig hout), clematissen en de hibiscussen kun je in maart snoeien.

5. Tuinmeubelen schoonmaken

Nu alles bijna in orde is, is het tijd om de tuinmeubelen schoon te maken. Als je ze buiten hebt staan, dan zit er vast zand of aanslag op en als ze nog in de schuur staan, dan kun je vast stof en spinnenwebben tegenkomen. Gebruik een zachte borstel de meubelen schoon te vegen en doe ze daarna af met een sopje.

Als je houten tuinmeubelen hebt, dan kun je ze ook behandelen met olie, beits of lak. Zo komt de kleur weer terug en ziet het hout er weer een stuk mooier uit. Het is wel handig om dit te doen in een droge of warme periode, dus je kunt er nu het beste nog even mee wachten.

6. Nieuwe bloemen en planten

Nu het mooie lenteweer in aankomst is, kun je jouw tuin opvrolijken met nieuwe bloemen en planten. Maart is de perfecte maand om bloembollen in de grond te zetten, zodat je in de zomer een tuin hebt vol bloemen! Ook kun je nog wat nieuwe planten uitkiezen om in je tuin te plaatsen, waardoor je tuin al direct wat warmer aanvoelt. Let er wel op of deze planten vorstbestendig zijn of wacht eventueel tot de ijsheiligen in mei.

7. Sierkussens en accessoires

Tuin lenteklaar maken: zo doe je dat

Als het weer de komende tijd echt mooi lijkt te blijven, dan kunnen de sierkussens en andere accessoires weer uit de schuur. Aangezien het weer in Nederland wisselvallig blijft, bergen wij de kussens en andere spullen die niet nat mogen worden iedere avond op in de schuur. Zo weet je zeker dat ze lang mooi blijven.

Mochten je tuinkussens eigenlijk aan vervanging toe zijn, kijk dan eens naar deze Madison tuinkussens. Dit zijn handgemaakte kussens van duurzame materialen in de leukste kleuren en printjes. Daarnaast zijn de outdoor kussens ook nog eens waterproof, zodat je ze gerust een nachtje buiten kunt laten liggen.

In onze tuin hebben wij bijvoorbeeld een lichtsnoer en andere lampjes als accessoire. Dit is super gezellig als je op een warme zomeravond buiten zit, maar ook als het vroeg donker is buiten. Verder kun je natuurlijk ook nog kijken voor leuke bloempotten, een parasol, mooie oosterse lampen met gekleurd glas of accessoires voor op de tuintafel.

Welke accessoires heb jij om jouw tuin op te vrolijken?

  • Reacties ( 1 )

  • avatar
    Sanne

    Ik heb als accessoire voor de tuin ook een paar leuke sierkussentjes voor op de loungebank. Mijn tuin is verder erg klein en eigenlijk onderhoudsvrij, maar die tegels wat schoonmaken kan geen kwaad!

  • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP