fbpx

Cibdol Oil

Computerogen verhelpen met deze tips

Computerogen verhelpen met deze 8 tips

Wanneer je veel achter de computer of een ander beeldscherm zit, bijvoorbeeld voor je werk, dan kun je last krijgen van computerogen. Dit zijn droge, branderige en/of vermoeide ogen, wat heel vervelend kan zijn als je nog flink wat uren te gaan hebt. Met de tips in dit artikel kun je computerogen verhelpen en voorkomen.

Hoe ontstaan computerogen?

Computerogen ontstaan voornamelijk doordat we bij het kijken naar het beeldscherm te weinig knipperen met onze ogen. Als we niet naar een scherm kijken dan knipperen we 20 keer per minuut met onze ogen, maar als we wel naar een scherm kijken maar 5 keer per minuut. Dit kan al snel zorgen voor droge, branderige en/of vermoeide ogen.

Daarnaast kijken we erg lang op één afstand, terwijl het belangrijk is om geregeld van afstand te wisselen. Hiervoor wordt de 20-20-2 regel gehanteerd, na 20 minuten dichtbij kijken is het verstandig om even 20 seconden in de verte te kijken. De 2 staat voor minimaal 2 uur naar buiten, wat natuurlijk ook goed is voor onze ogen.

Computerogen verhelpen

Computerogen verhelpen

Gelukkig zijn er verschillende manieren om computerogen te verhelpen. Dit zijn simpele manieren die je ogen beschermen en verzorgen. Ik deel alle tips met je in deze paragraaf.

1. Computer ogen oogdruppels

Similasan heeft speciale computer ogen oogdruppels. Deze druppels helpen je ogen snel te hydrateren en geven snel effect bij geïrriteerde vermoeide ogen. Zelf gebruik ik deze oogdruppels nu ook en ze geven een heel fijn verfrissend gevoel dat een aantal uren aanhoudt. Wanneer het gevoel verdwijnt, kun je gewoon weer opnieuw druppelen.

2. Leesmodus

Tegenwoordig heb je op steeds meer computers en telefoons de optie om de leesmodus aan te zetten. Dit zorgt ervoor dat het scherm geen blauw licht laat zien, maar een warme gele toon. Op deze manier krijgen je ogen meer rust en kun je ‘s avonds een stuk beter slapen.

3. Speciale bril

Mocht dit op de één of andere manier geen optie zijn, dan zijn hiervoor ook speciale brillen die het blauwe licht filteren. Bij mij heeft dit tijdens lange stagedagen veel geholpen tegen hoofdpijn, maar hiermee kun je simpel jouw computerogen verhelpen.

4. Probeer bewust te knipperen

De voornaamste reden dat we last krijgen van computerogen is door te weinig knipperen. Probeer er daarom op te letten om goed te knipperen wanneer je achter de computer zit. Je kunt bijvoorbeeld wat extra knipperen wanneer je stopt met typen of even een korte pauze hebt.

5. Ga naar buiten

Buiten een wandeling maken is altijd goed, ook voor je ogen. Op die manier kunnen je ogen even in de verte kijken, vangen ze daglicht, maar ontstaat er ook vanzelf extra traanvocht. Daarnaast is het ook goed om jezelf even wat frisser te voelen, want van het binnen zitten en staren naar een beeldscherm worden we vanzelf suf.

6. Kijk vaker weg

Probeer eens wat vaker weg te kijken van het beeldscherm. Het voelt heel goed om blind te typen, maar door naar je vingers te kijken hoeven je ogen zich toch even niet te focussen op het beeldscherm. Dat geeft heel veel rust.

7. Zet je scherm minder fel

Je scherm op zijn felst zetten is helemaal niet nodig en het werkt veel ontspannender als hij minder fel staat. Zelf heb ik hem eigenlijk nooit op zijn felst staan, maar altijd twee standen zachter. Dit werkt niet alleen fijner, maar je ogen worden er ook gelukkiger van.

8. Kies een mat scherm

Als je de mogelijkheid om te kiezen tussen een computer met een glanzend of mat scherm, dan moet je zeker voor een mat scherm gaan. Wanneer je scherm reflecteert is dat heel vervelend voor je ogen. Er zijn ook speciale folies die je over het scherm heen kunt plakken, zodat hij mat wordt en je je computerogen kunt verhelpen.

Ik hoop dat ik je met deze tips op weg heb geholpen!

  • Reacties ( 1 )

  • Geef een antwoord

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP