Cibdol Oil

Europa Park

Europa Park
Zoals jullie vast wel weten ben ik deze zomervakantie naar Europa Park geweest. Europa Park is het grootste themapark van Duitsland en ik kan je vertellen dat het echt een mega park is. Het park is samengesteld uit allemaal landen, de volgende landen zijn uitgebeeld; Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Griekenland, Italië, IJsland, Oostenrijk, Portugal, Rusland, Zwitserland, Spanje en Scandinavië. In dit artikel omschrijf ik mijn ervaringen met Europa Park, hoe ik me voelde bij de beleving en de attracties. 

Europa Park
Attracties

Er zijn verschillende attracties te vinden, voor jong en oud. Als je erheen gaat als een wat ouder persoon, dan ga je vooral voor de achtbanen, maar ook de dark ride uit het themagedeelte van Nederland en de attractie Arthur in het koninkrijk van de Minimoys spraken mij aan. De attracties zijn stuk voor stuk erg mooi en indrukwekkend, ik zou de attracties amper kunnen vergelijken met de attracties in Nederlandse attractieparken. Alles gaat een stuk sneller, soepeler en veel attracties hebben alleen al een prachtige uitstraling. Het is wel een park waar je echt naar toe gaat voor de attracties, niet voor de prachtige natuur of de sprookjesfiguren, zoals in de Efteling en Disneyland Parijs.

De wachttijden van de attracties waren op onze dag erg hoog, maar aan de wachtrijen te zien kon het nog erger, de wachtrijen konden namelijk nog ver worden uitgebreid. We hebben bij veel attracties ongeveer 50 minuten moeten wachten, maar bij de attracties voor de jongere kinderen waren de wachttijden een stuk korter. Met uitzondering van Arthur in het koninkrijk van de Minimoys, maar dat is een nieuwe attractie en daar waren af en toe nog wat storingen tussendoor. Arthur in het koninkrijk van de Minimoys was onder andere een attractie waar ik echt naar uit had gekeken. Het is een attractie met een verhaal, afgeleid uit de film. Het verhaal wordt op een mooie manier vertelt, terwijl je in een soort achtbaan zit met bungelende benen. Tussen het verhaal door gaat de achtbaan even naar buiten en daarna weer terug naar binnen. Uiteindelijk vond ik deze attractie zo het wachten waard!

Een attractie waar ik nog erg van onder de indruk was, was de attractie Wodan. Dit is een houten achtbaan, maar vele malen harder en beter als de houten achtbanen waar ik tot nu toe in ben geweest. De houten achtbaan behoort tot het themagedeelte IJsland. De achtbaan is 1050 meter lang, oftewel meer dan 1 kilometer. Hij is 40 meter hoog en bereikt een snelheid van 100 kilometer per uur. Daarnaast doorkruist deze achtbaan twee andere achtbanen, wat natuurlijk wel extra gaaf is.

Europa Park
Vormgeving

De vormgeving in het park is volledig in de stijl van het gekozen land. In welk land je ook loopt, je ziet meteen een herkenningspunt. Het land dat je natuurlijk het beste kunt vergelijken met de werkelijkheid is Nederland. Nederland was mooi nagemaakt, maar wel zag je de klassieke dingen terug, zoals klompen en molens. Toch waren er ook typische dingen terug te vinden als theekopjes en de dark ride in Nederland, Piraten in Batavia, draait volledig om de kolonie Nederlands Oost Indië. We hebben een mooi stukje land gekregen in Europa Park, maar wellicht moeten ze de klompen en de molens toch eens vervangen.

De vormgeving van het park is niet alleen terug te zien in de verschillende landen, je ziet ze ook terug in de attracties. De bovenstaande afbeelding komt uit de wachtrij van Wodan. Je hebt zelfs in de wachtrijen entertainment door de prachtige vormgeving en het verhaal dat door de wachtrij heen loopt. Het verhaal vertelt iets over de attractie, zodat je alvast voorbereid wordt en de attractie natuurlijk nog meer beleeft. De wachtrij van Wodan is gedeeltelijk buiten en gedeeltelijk binnen, maar overal worden je ogen gestreeld. Naast de mooie beelden en decoratie staan er ook nog vragen in de wachtrij, bij Wodan staan deze vragen op stenen, bij iedere steen vind je dan een vraag en het antwoord op de vorige vraag. De vragen staan volledig in het teken van de attractie en het verhaal eromheen.

Europa Park
Sfeer

De sfeer in het park is niet te vergelijken met de Efteling of Disneyland Parijs. Er hangt geen sprookjesachtige sfeer, en ik moet bekennen dat die sfeer toch een stuk leuker is in een pretpark. De sfeer waar je als klein kind van houdt, maar dat nu nog steeds een warm gevoel geeft. Helaas, vind ik dat die sfeer ontbreekt in Europa Park. Je merkt in Europa Park iets in de sfeer. Toen ik binnenkwam dacht ik echt: ‘Waaauw, dit ziet er echt prachtig uit.’, maar even later had ik dit gevoel niet meer. Er staan een heleboel attracties in het park, er zit veel geld in dit park en dat merk je gewoon. De Efteling en Disneyland Parijs geven een gevoel alsof het park klein en vriendelijk is, in Europa Park heb je het idee dat het massaal is en dat je ingebouwd staat tussen de achtbanen. Echt heel jammer, want als de sfeer beter had geweest, dan had het echt een geweldig pretpark geweest. Maar ik denk dat het lastig is om de sfeer na te apen, want sfeer is een gevoel. Ze hebben het wel geprobeerd door de landen weer te geven in het klein, maar het is te geforceerd.


Conclusie

Het is een pretpark die je gewoon bezocht moet hebben. De attracties en de vormgeving hebben echt indruk op me gemaakt. Hoe leuk is het als je staat in een wachtrij, maar dat je gewoon wordt betoverd door het verhaal en de vormgeving? Het is verstandig om in het naseizoen of meerdere dagen te gaan, want anders is het niet mogelijk om alle attracties te doen. En dat is natuurlijk erg jammer, want de attracties staan in dit pretpark centraal. Voor de sfeer zou ik nooit naar Europa Park gaan, de sfeer lijkt gekocht en geforceerd. Wat de sfeer betreft blijven de Efteling en Disneyland Parijs toch echt mijn favorieten, maar het is ook wel eens fijn om wat andere pretparken te bezoeken voor de afwisseling. Ik ga zeker een keer terug naar Europa Park om de rest van de attracties te doen, aangezien het mij niet gelukt is om alles op één dag te doen.

 • Reacties ( 18 )

 • avatar
  Kim

  Ik heb niets met achtbanen dus niks voor mij, maar het idee is toch heel leuk! Ik wist niet dat dit bestond.

 • avatar
  niesca

  oh wat leuk hier wil ook wel een keer naartoe!

 • avatar
  Michaela

  Daar wil ik ook wel eens een keertje naartoe! :)

 • avatar
  melissa

  Fijne verslag! Ik wil zeker en vast een keertje naar Europa park :)

 • avatar
  Sarah

  Lijkt me een heel gaaf pretpark! Wel jammer dat er niet echt zo’n leuke sfeer is als in Disney of de Efteling, want daar hou ik wel heel erg van.. maar als ik in de buurt ben wil ik ook zeker dit pretpark eens proberen! :D

 • avatar
  Kirsty

  Ik kende dit pretpark nog helemaal niet! Maar het klinkt wel als een bijzonder park, alleen jammer dat de sfeer niet zo aanwezig is!

 • avatar
  Jana

  Ik wist zelfs niet dat dit park bestond! Het lijkt me eens iets helemaal anders :) Mijn vriend is een echte pretparken fan dus ik ga dit eens moeten voorstellen ;)

 • avatar
  Angela

  Europa Park ziet er echt super gaaf uit!

 • avatar
  Miss Happinez

  Wow, lijkt me echt een geweldig park!

 • avatar
  Eilish

  Ik ben hier nog nooit geweest, lijkt me wel leuk om een keer te doen

 • avatar
  Sarah

  Ben er nog nooit geweest, maar ziet er leuk uit!

  Sarah x
  http://www.palmtreesandheels.blogspot.com

 • avatar
  Babs

  Ziet er prachtig uit! Ook leuk voor mij,qua sfeer, ik pas altijd op de tassen en wacht tot de mannen uit de achtbaan komen. (durf nergens in…)

 • avatar
  Marlissa

  Ahh gezellig!

 • avatar
  Linda / Oh My Beauty

  Leuk verslag! Europapark staat hoog op mijn to-do list, maar dan wel voor twee of drie dagen. Lijkt me zo’n geweldig park! Vooral de achtbanen :D

 • avatar
  Manon

  Oh dat lijkt me zo leuk daar!

 • avatar
  Eline

  Ik vind het zo leuk om te lezen, je liefde voor pretparken straalt er van af. Ik ga eigenlijk nooit naar een pretpark maar nu begint het te kriebelen ;)

 • avatar
  Kirsten

  Dit pretpark staat op mijn to-do lijstje :) & zo te zien staat het er met reden op ^^

 • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP