Hoe focus je jezelf als ondernemer?

Hoe focus je jezelf als ondernemer?

Als ondernemer heb je vaak allerlei leuke ideeën en het liefst zou je alle kansen die je ziet meteen aanpakken. Ik ben precies zo. Alleen nadat ik me begon te focussen op één ding, het bloggen, ging het allemaal een stuk soepeler. Dus hoe focus je je jezelf als ondernemer? En hoe voorkom je dat je het ene na het andere concept begint?

Hoe focus je jezelf als ondernemer?

Klik om op te slaan op Pinterest

1. Wat loopt het beste?

Ga voor jezelf op dit moment na welk gedeelte van jouw business op dit moment het beste loopt, je het leukst vindt en waar ook nog potentie in zit. Je moet voor jezelf nagaan dat wanneer er nog verbeterpunten zijn en er zolang er nog groei mogelijk is, je dit met 100% focus nog sneller kunt bereiken.

Wanneer je iets nieuws start zal daar veel van je focus heengaan en groeit dit stukje minder hard dan je in eerste instantie gedacht en gehoopt had. Hetzelfde geldt wanneer je met meerdere ondernemingen tegelijkertijd bezig bent, je kunt je dan nooit 100% ergens op focussen, wat enorm zonde is! Je haalt er dan simpelweg niet alles uit wat erin zit.

2. Wanneer ben je tevreden?

Misschien heb je voor jezelf al doelen opgesteld, maar probeer ook te kijken naar wanneer je tevreden bent. Wanneer je business misschien een bepaald punt heeft bereikt, kun je dan met een gerust hart iets nieuws beginnen? Je bepaalt op deze manier eigenlijk het punt waarop jouw business geen 100% focus meer nodig heeft om het te laten groeien, omdat het bijvoorbeeld al voldoende oplevert. Een doel kan bijvoorbeeld ook zijn dat je je eerste werknemer in dienst kan nemen, die een deel van jouw taken overneemt en een deel van de focus voor deze business op zich neemt.

3. Begin niet te enthousiast aan een idee

Ik heb het zelf vroeger geregeld gedaan. Ik had zo’n leuk idee dat ik er gelijk mee begon. Alleen door mijn enthousiasme stapte ik erin zonder me in te lezen, het idee goed uit te werken en na te denken of de timing wel juist was. Tegenwoordig schrijf ik deze ideeën op, laat ik het even een paar weken bezinken en verdiep ik me er in als mijn enthousiasme blijft hangen.

Ik had een aantal ideeën waar ik heel enthousiast over was, maar die het uiteindelijk niet zijn geworden. Het paste gewoon niet in het verlengde van mijn huidige business. Het probleem daarvan is dat het heel veel tijd kost om jezelf weer te verdiepen in alles wat er bij zo’n business komt kijken. Het is een stuk makkelijker om een business vanaf 0 weer op te starten als het een business is waarin je al veel ervaring hebt.

4. Kijk of het in je planning past

Het is goed om na te denken of een nieuw idee of zelfs een nieuwe onderneming op dit moment wel in je planning past. Als je iedere dag al volop bezig bent en niet eens toe komt aan alles binnen je huidige business, dan is het een goed idee om dit eerst volledig op de rit te krijgen.

Wanneer je op een gegeven moment merkt dat je tijd over houdt of bepaalde taken kunt gaan uitbesteden, dan is het een goed moment om na te gaan denken over iets extra’s binnen je huidige of nieuwe business.

5. Plan taken en doelen in

Soms lijken we het iedere dag enorm druk te hebben, maar soms is het ook een kwestie van goed plannen. Wanneer je voor jezelf inplant om bijvoorbeeld te werken aan een nieuw idee, dan lukt het vaak wel. Zo plande ik een periode in om me volledig te focussen op mijn e-book ‘Ik wil bloggen!’ en liet ik andere dingen even links liggen. Daardoor was mijn boek binnen een week af en kon ik me daarna weer focussen op de rest.

6. Rapporteer

Stel doelen voor jezelf op die je dit jaar, maar ook deze maand wilt bereiken. Deze doelen schrijf je op in bijvoorbeeld je planner, deel je op in kleinere doelen en plan je wekelijks in. Neem daarnaast iedere week of maand even een moment om te kijken hoe het er voor staat. Heb je jouw doelen al bereikt? Zo niet, wat ga je er de aankomende tijd aan doen om ze alsnog te behalen?

Door concrete doelen te noteren, maar er ook geregeld naar terug te kijken weet je waar je focus moet liggen. Je krijgt hierdoor hoogstwaarschijnlijk weer die extra dosis energie die je nodig hebt om je te focussen op je huidige business. Een nieuwe uitdaging beginnen is namelijk erg leuk, maar je huidige business laten groeien is nóg leuker.

7. Stop met twijfelen

Het kan soms misschien uren door je hoofd spoken of je een bepaalde beslissing wel of niet moet nemen. Het is dan goed om even stil te staan bij wat je doelen zijn en te stoppen met twijfelen. Als het niet bij je past of niet bij je doelen past, doe het dan niet. Hoe leuk het misschien ook klinkt, het gaat je simpelweg niet verder helpen en door te twijfelen verlies je je focus. Stop met twijfelen en zet die focus aan.

Heb jij nog een tip om jezelf te focussen als ondernemer?

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP