fbpx

Cibdol Oil

Een gashaard in de woonkamer: wel of niet?

Een gashaard in de woonkamer: wel of niet?

Een droom van mij is absoluut een haard in de woonkamer. Ik ben gek op de sfeer die het geeft, maar het is natuurlijk ook een fijne extra warmtebron in de winter. Als je een haard wilt, dan is één van de opties een gashaard in de woonkamer. Daarom bespreek ik vandaag de voor- en nadelen!

De voordelen van een gashaard

Voorheen oogde een gashaard al snel nep. Iets waar veel mensen (inclusief ik) door afknapte. Gelukkig is de techniek in de laatste jaren enorm verbetert. Nu is een gashaard bijna niet te onderscheiden van echt, maar kun je wel genieten van alle voordelen. Alle voordelen bespreken we in deze paragraaf!

Gemakkelijk aan en uit

Een gaskachel kun je aan- en uitzetten wanneer je dat wilt. Een houtkachel kun je niet aansteken als je later die dag nog weg moet, omdat hem niet onbeheerd achter kan laten. Een gaskachel zet je gewoon uit en als je thuiskomt weer aan. Er zijn zelfs gaskachels die je kunt bedienen met je telefoon, zodat hij brandt bij thuiskomst of zodat je hem nog uit kunt zetten als iemand dat is vergeten.

Je hebt geen schoorsteen nodig

In oude huizen is vaak nog een schoorsteen te vinden waar je jouw haard op aan kunt sluiten, maar in nieuwere huizen niet. Gelukkig heb je voor gashaarden niet perse een schoorsteen nodig, want het rookkanaal kan ook horizontaal gelegd worden. Daarnaast heeft het ook een moderne look-and-feel!

Weinig onderhoud

Je hebt geen gedoe met schoorsteenvegers of as dat in huis rond dwarrelt. Een gaskachel geeft geen rommel en heeft bijna geen onderhoud nodig. Je hoeft maar één keer per jaar de binnenkant even stofvrij te maken en desnoods het glas schoon te maken bij vlekken.

Een gashaard verbruikt weinig

Je zou misschien denken is een gashaard wel gericht op de toekomst? We gaan natuurlijk steeds meer voor huizen zonder gas, maar een gashaard verbruikt heel weinig gas. Daarnaast is brandhout in aanschaf ook vrij prijzig, dus met een gashaard ben je in veel gevallen goedkoper uit.

De nadelen van een gashaard

Er hangen ook een aantal nadelen aan de aanschaf van een gashaard in de woonkamer. In deze paragraaf som ik de nadelen voor je op.

Er is een gasleiding nodig

Voor een gashaard in de woonkamer heb je een gasleiding nodig. Deze moet ook tot op de gewenste plek liggen, anders moet dit aangelegd worden. Het laten aanleggen van een gasleiding naar de juiste plek brengt de nodige kosten met zich mee en dat prijskaartje loopt vaak hoog op.

Minder warmte dan een houtkachel

Mocht je het echt doen voor de warmte, dan geeft de houtkachel dit toch altijd meer. Een houtkachel kun je ook zo hoog opstoken als je dat zelf wilt en bij een gaskachel heb je natuurlijk een limiet.

Er is een rookkanaal nodig

Er is een rookkanaal nodig om de rookgassen af te voeren. Dit kan door een schoorsteen of een speciaal aangelegd rookkanaal. Ook dit moet dus aangelegd worden als dit nog niet aanwezig is.

Heb jij al eens een gaskachel overwogen?

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een antwoord

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP