fbpx

Cibdol Oil

Gezonde voeding, wat helpt bij artrose?

Gezonde voeding, wat helpt bij artrose?

Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk. Of je nou jong, oud, sportief, onsportief, dun of zwaar bent, ieder persoon haalt een voordeel uit gezond eten. Het soort voeding dat goed is voor jouw lichaam kan wel verschillend zijn per persoon.

Wanneer je veel sport bijvoorbeeld, is de inname van koolhydraten en eiwitten ontzettend belangrijk. Terwijl je de inname van deze voedingsbronnen juist moet beperken als je wilt afvallen. Kortom, wat juiste voeding is, is voor iedereen persoon anders. In deze blog zoomen we in op artrose-patiënten. We leggen je uit wat artrose is en wat je het beste kunt eten om de symptomen van deze aandoening te verminderen. 

Wat is artrose?   

Artrose is een vorm van reuma waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten achteruit gaat. Dit kan leiden tot pijn, die vaak ontstaat wanneer je na een periode van rust weer gaat bewegen. Artrose kan op verschillende plekken optreden, zo heb je bijvoorbeeld knie artrose, artrose in voet, heupen of onderrug.

Vaak wordt gedacht dat artrose een ouderdomsziekte is, maar de ziekte kan zich ook al op jonge of middelbare leeftijd ontwikkelen. Op dit moment hebben ongeveer 1,5 miljoen mensen in Nederland te kampen met deze aandoening. Om de ziekte zo min mogelijk invloed op het dagelijks leven te laten hebben, kan gezonde voeding een sleutelrol zijn.

Waarom is gezonde voeding belangrijk? 

Er zijn een aantal redenen waarom gezonde voeding nu juist voor artrose patiënten heel belangrijk is. Ten eerste kan gezonde voeding leiden tot gewichtsverlies. Wanneer je minder weegt hoeven je gewrichten minder kilo’s te dragen, worden ze minder zwaar belast en zullen je minder pijn ervaren.

Bovendien kun je met gezond eten artrose voorkomen. Door gezond eten wordt de kans op bepaalde ziektes, zoals gewrichtsaandoeningen, minder. Gezonde voeding bevat veel vaker mineralen en vitaminen die jouw lichaam nodig hebben om goed te functioneren.

Tot slot hebben sommige voedingsmiddelen een ontstekingsremmende werking, die de ontstekingen van de gewrichten tegen gaan. Omega 3 vetzuren bijvoorbeeld, bevatten goede vetten die ontstekingsremmend werken en die de klachten die bij artrose komen kijken kunnen verminderen. 

Welke voeding?

In het rijtje met voedingsmiddelen die kunnen helpen om gewrichtsklachten te voorkomen, staan onder andere: knoflook, uien, pompoen, rode bieten, broccoli, spinazie, verse peulvruchten, groene kool, avocado en zwarte bessen. Dit komt doordat deze voedingsmiddelen belangrijke vitaminen en mineralen bevatten.

Vitamine K bijvoorbeeld, dat zit voornamelijk in boerenkool, spinazie en peterselie. Daarnaast zorgt vitamine D voor het onderhoud van gezond kraakbeen en vitamine E voor de aanmaak van nieuwe kraakbeencellen.

Daarnaast is vette vis een ontzettend goede ondersteuner van de gewrichten van artrose patiënten. Vis bevat veel omega 3 vetzuren en deze hebben een ontstekingsremmende werking. Sla een stukje zalm, makreel, haring of tonijn dus vooral niet over! 

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een antwoord

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP